Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κρατικές εγγυήσεις: Δεν βρίσκουν κοινή συνισταμένη τα Κόμματα 

Του Στέλιου Στυλιανού
- 05.04.2020

Κρατικές εγγυήσεις: Δεν βρίσκουν κοινή συνισταμένη τα Κόμματα 

Thumbnail
Μελετούν εναλλακτικές ΑΚΕΛ & ΔΗΚΟ - Οδηγείτε από αναστολή σε αναστολή το νομοσχέδιο 

Την φόρμουλα για το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων ψάχνουν εδώ και ένα περίπου 15νθήμερο τα κόμματα χωρίς για την ώρα να υπάρξει κατάληξη με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αποστολής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι τα Κοινοβουλευτικά κόμματα ψήφισαν με την μεγαλύτερη συναίνεση στις 27/3, σε ολιγόλεπτη συνεδρία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σε νόμους τα δέκα νομοσχέδια με τα οποία ρυθμίζονται τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Εκτός από την συγκεκριμένη συζήτηση έμειναν τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τις τράπεζες, δηλαδή τα 2 δις. κρατικής εγγύησης και η αναστολή καταβολής δόσεων, έναντι δανείων.Την περασμένη Κυριακή 29/3 τελικά με 31 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον, η Ολομέλεια της Βουλής  ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο για την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής δόσεων για εξυπηρετούμενα δάνεια. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης με το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων να παραμένει εκ νέου εκτός ψήφισης και να παίρνει παράταση. 

Παράλληλα το νομοσχέδιο δεν τέθηκε σε ψηφοφορία ούτε την περασμένη Παρασκευή 03/4  στην Ολομέλεια στην οποία ψηφίστηκαν σε νόμο δύο νομοσχέδια, ένα για την αύξηση του εξώδικου προστίμου από 150 ευρώ σε 300 ευρώ προς όσους παραβαίνουν το διάταγμα του Υπουργού Υγείας καθώς και το νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων. 

Αναμένουν προτάσεις….

Η μη συναίνεση αλλά και οι νέες προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φέρνουν όπως φαίνεται δυστοκία χωρίς για την ώρα να υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Μάλιστα στην τηλεδιάσκεψη της  Επιτροπής Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη αποφασίστηκε όπως αναβληθεί για ακόμη λίγες μέρες η ψήφιση του νομοσχεδίου με όλα τα κόμματα να ετοιμάζουν και  να καταθέτουν προς συζήτηση τις εισηγήσεις του τόσο επί του νομοσχεδίου όσο και εναλλακτικές λύσεις.

Άλλες οι προτεραιότητες ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ

Σημειώνεται ότι αν και στο νομοσχέδιο υπήρξαν ήδη αρκετές αλλαγές τα κόμματα φαίνεται ότι έχουν άλλες προτεραιότητες και ετοιμάζουν αντιπροτάσεις όπως το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ των οποίων η απόφαση για ψήφιση ή όχι του νομοσχεδίου κρίνετε καθοριστική.

Υπενθυμίζεται πως, το ΑΚΕΛ εξετάζει το κατά πόσο είναι εφικτή η έκδοση ομολόγου από πλευράς κράτους για εσωτερικό δανεισμό, και τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν να διοχετευτούν στην κοινωνία με διάφορους τρόπους, είτε απευθείας από το κράτος είτε σε συνεργασία με  τράπεζες στη βάση όμως κριτηρίων και όρων που θα ετοιμαστούν από την Κυβέρνηση και που θα τύχουν της έγκρισης της Βουλής.

Επίσης, εξετάζει και την δυνατότητα αξιοποίηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης De Minimis, πρόγραμμα που όπως τονίζεται από πλευράς ΑΚΕΛ χρησιμοποιήθηκε και από άλλα Κράτη με επιτυχία.

Όπως τονίζεται από πλευράς ΑΚΕΛ οι πιο πάνω προτάσεις του κόμματος τυγχάνουν επεξεργασίας με στόχο να συζητηθούν το πρωί της Δευτέρας στην Γραμματεία του κόμματος έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη και να κατατεθεί η πρόταση του κόμματος στην Βουλή.

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ τάσσεται υπέρ άμεσου δανεισμού του κράτους από τις τράπεζες αντίστοιχου ποσού που θα παραχωρούσε ως κρατικές εγγυήσεις σε αυτές ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το κόμμα του Κέντρου ζητά όπως το ποσό αυτό διοχετευθεί απευθείας στην οικονομία, μέσω επιδομάτων και χρηματοδότησης, προς κάλυψη μισθών, λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο όπως τόνισε επανειλημμένα και ο Πρόεδρος του, Νικόλας Παπαδόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης των κρατικών εγγυήσεων ζητώντας ωστόσο να περιληφθούν κι άλλες ασφαλιστικές δικλείδες για  να διασφαλιστεί πως οι τράπεζες θα παραχωρήσουν δάνεια εκεί και όπου πρέπει .  Τέλος, τονίζει ότι η διαδικασία δανειοδότησης με κρατικές εγγυήσεις χρειάζεται ανεξάρτητο έλεγχο, τουλάχιστον από εκπρόσωπο του Γενικού Ελεγκτή, που θα είναι παρατηρητής, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν καταχρήσεις.

Home