Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κρίσιμες συναντήσεις Λουτ με Αναστασιάδη-Ακιντζί

Του Στέλιου Στυλιανού -
01.09.2019 - 06:00

Κρίσιμες συναντήσεις Λουτ με Αναστασιάδη-Ακιντζί

Thumbnail
Συναντήσεις που κρίνουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Κρίσιμες συναντήσεις για το μέλλον του Κυπριακού σε Προεδρικό και κατεχόμενα θα έχει σήμερα η Ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ.

Συγκεκριμένα η κυρία Λουτ θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στις 11 το πρωί ενώ η συνάντησή της με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η κ. Λουτ να έχει εκ νέου συναντήσεις με τους ηγέτες και αύριο πριν την αναχώρησή της από το νησί.

Υπενθυμίζεται πως κατά την άτυπη συνάντησή τους, στις 9 Αυγούστου, Αναστασιάδης και Ακιντζί αποφάσισαν, όπως ανακοινώθηκε, να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα και με την εμπλοκή της Τζέιν Χολ Λουτ τις διαδικασίες για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε και χθες η Offsite ότι στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευρά στις συναντήσεις με την κυρία Λουτ είναι η κατάληξη σε όρους αναφοράς, κάτι που θα δρομολογήσει επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. 

Η κυρία Λουτ αναμένεται στις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες να τους ενημερώσει για την δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα τόσο εντός Κύπρου όσο και με τις εγγυήτριες δυνάμεις στις επαφές που είχε.

Παράλληλα Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας για περαιτέρω εξελίξεις καθώς από την μια η κάθοδος της κυρίας Λουτ στην Κύπρο, αλλά και οι επαφές που αναμένεται να γίνουν στη Νέα Υόρκη μέσα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης αναμένεται να φέρουν εξελίξεις, καθώς υπάρχει έδαφος για κατάληξη στους όρους αναφοράς που θα δημιουργούν την προοπτική για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Τέλος, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Λουτ ίσως επιλέξει, αυτή η ανακοίνωση να γίνει μετά την κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες στα τέλη Σεπτεμβρίου.  

Home