Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κρίσιμο διήμερο στην ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Του Στέλιου Στυλιανού
- 20.06.2019

Κρίσιμο διήμερο στην ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Thumbnail
Τα δεδομένα και οι διπλωματικές «νίκες» για την Κύπρο πριν την Σύνοδο Κορυφής

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα πλέον όλα τα βλέμματα όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην βελγική πόλη βρίσκεται από χθες και  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών του της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο.

 

Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται μεταξύ άλλων το θέμα της συγκρότησης και της ηγεσίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ μετά τις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και η Στρατηγική Ατζέντα για την περίοδο 2019-2024. 

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς επαφές με θεσμικούς παράγοντες και αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των μελών της ΕΕ, τους οποίους και θα ενημερώσει για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την έμπρακτη αλληλεγγύη και τη στήριξη των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ.  

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η όποια στηριξη από πλευράς κρατών της Ευρώπης ήταν μόνο λεκτική και πλέον η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι η Σύνοδος Κορυφής θα είναι η απαρχή πραγματικής στήριξης προς την Κύπρο μέσα από αποφάσεις που θα προκαλούν κόστος στην Τουρκία για την παράνομη εισβολή της. 

 

Συγκεκριμένα ,η Λευκωσία αναμένει τη λήψη «κατάλληλων μέτρων» κατά της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα το πάγωμα συγκεκριμένων προενταξιακών κονδυλίων.  

Μετά και από όσα λέχθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται σήμερα και αύριο καλείται να υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα με στόχο και σκοπό τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, καθώς επίσης να συζητήσει ξεχωριστά το ζήτημα των τουρκικών παραβιάεων στην κυπριακή ΑΟΖ.  

Σημειώνεται πάντως ότι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η αντίδραση προς τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας θα είναι διπλωματικές και μέσα από συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Μάλιστα όπως επισημαίνεται στο Συμβούλιο των Γενικων Υποθέσεων λήφθηκε η πολιτική απόφαση, για την οποία χρειαζόταν ομοφωνία, με στόχο να υποβληθούν στα κράτη μέλη επιλογές για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.

Πληροφορίες επισημαίνουν δε ότι στα μέτρα αυτά ίσως συμπεριλαμβάνονται τόσο η αποκοπή  προ-ενταξιακών  κονδυλίων όσο και η διακοπή διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία. Στοχος της Λευκωσίας  είναι να έχει η Τουρκία σοβαρές, άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις της με την ΕΕ λόγω ακριβώς της σοβαρότητας των παράνομων ενεργειών στις οποίες προβαίνει.  

 

Τέλος τονίζεται ότι η Κύπρος σε αυτή την προσπάθεια της έχει συμμάχους και χώρες οι οποίες, λόγω και δικών τους συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ, στέκουν σθεναρά στο πλευρό της Κυπριακής Κυβέρνησης, όπως είναι η Γαλλία και η Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι Μακρόν και Κόντε καταδίκασαν σθεναρά στην διάρκεια της Συνόδου MED7 τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Home