Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΚΣΣΕ: Ομόφωνα εγκρίθηκαν έκθεση και ψήφισμα του Γιώργου Λουκαΐδη

Offsite Team -
26.11.2022 - 10:42

ΚΣΣΕ: Ομόφωνα εγκρίθηκαν έκθεση και ψήφισμα του Γιώργου Λουκαΐδη

Thumbnail
Αναφέρθηκε ειδικότερα σε νομοθετική ρύθμιση που υιοθέτησε πρόσφατα το Κοινοβούλιο της Ιορδανίας

Ομόφωνα εγκρίθηκαν η έκθεση και το ψήφισμα του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη, μέλους της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ και Εισηγητή της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας για το θέμα της αξιολόγησης του θεσμού «Συνεταιρισμός για τη Δημοκρατία» σε σχέση με το Κοινοβούλιο της Ιορδανίας, σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Ρέικιαβικ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβασή του, ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε ευχαριστίες για τη φιλοξενία που του επιφυλάχθηκε κατά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στην Ιορδανία και για τη συνεργασία που επιδείχθηκε από πλευράς των συνομιλητών του και επεσήμανε ως σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ιορδανία τις συνεχείς ροές μεταναστών από γειτονικές χώρες, τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τη γενικότερη αστάθεια στην περιοχή και εξήρε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων ουσιωδών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Λουκαΐδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπογράμμισε ότι θα πρέπει το Κοινοβούλιο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση από την Ιορδανία των πολιτικών της δεσμεύσεων και την επίλυση των εναπομεινάντων ζητημάτων και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ΚΣΣΕ να στηρίξει κάθε προσπάθεια για την περαιτέρω θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών.

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε νομοθετική ρύθμιση που υιοθέτησε πρόσφατα το Κοινοβούλιο της Ιορδανίας προς διευκόλυνση του σχηματισμού πολιτικών κομμάτων και ενθάρρυνση της συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην πολιτική ζωή.

Όσον αφορά σε θέματα ισότητας των φύλων, ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, παρόλο που έχουν ληφθεί μέτρα για την κοινωνική ενδυνάμωσή τους, όπως ανάλογα θετικά μέτρα έχουν προωθηθεί όσον αφορά τις διοικητικές κρατήσεις και τα δικαιώματα του παιδιού.

Ο κ. Λουκαΐδης  ανέφερε τέλος ότι θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και στην ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και παρότρυνε δε το Κοινοβούλιο της Ιορδανίας να παρέμβει για την εισαγωγή de jure μορατόριουμ της θανατικής ποινής μέχρι την οριστική κατάργησή της, σημειώνοντας, ως θετική εξέλιξη, την μη εφαρμογή από το 2017 της πρακτικής αυτής, η οποία, όπως επισήμανε, δεν συνάδει με τις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταλήγει η ανακοίνωση της Βουλής.

ΚΥΠΕ

Home