Κυβέρνηση: Αφοπλίζει - καταργεί τον Γ. Ελεγκτή με συνταγή ΑΚΕΛ

Κυβέρνηση: Αφοπλίζει - καταργεί τον Γ. Ελεγκτή με συνταγή ΑΚΕΛ

Αντικατάστασης του με Ελεγκτικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από τρία – πέντε άτομα

Του Στέλιου Ξιουρή

Τις προτροπές του ΑΚΕΛ και την καθοδήγηση του Γενικού του Γραμματέα ΑΝΤΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ακολουθεί η Κυβέρνηση, αφού με σχετικά νομοσχέδια που επεξεργάζεται καταργεί τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και εισάγει το επονομαζόμενο Ελεγκτικό Συμβούλιο- συνέδριο, όπως συναντάται στην Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη, τα σχετικά νομοθετήματα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας , αλλά οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, ενδεχομένως να το παραπέμψουν στην Βουλή υπό την νέα της σύνθεση, όταν θα κοπάσουν και οι προεκλογικές ιαχές.

Η φιλοσοφία των νομοσχεδίων, είναι η κατάργηση της μονοπρόσωπης θέσης του Γενικού Ελεγκτή, που θεωρείται ως απόλυτος άρχων και της αντικατάστασης του με Ελεγκτικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από τρία – πέντε άτομα. Η δομή και οι δικαιοδοσίες, ενδεχομένως και να διευρυνθούν στην βάση της αντίστοιχης  υπηρεσίας που ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως π.χ. πέραν από τους ελέγχους για τις δαπάνες- λογαριασμούς του κράτους και της εξέτασης τους, να μετατραπεί σε δημοσιονομικό δικαστήριο, το οποίο θα κατανέμει ευθύνες σε δημοσίους λειτουργούς που παρεκτρέπονται  και γενικά σε όσους διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα…κρατικούς αξιωματούχους. 

Προφανώς και χρειάζονται νομοθετικές αλλαγές, αφού πειθαρχικές  ευθύνες ( από επίπληξη έως απόλυση) σε παρανομούντες δημοσίους λειτουργούς σε θέματα πειθαρχικών παραβάσεων καταλογίζει με τα υφιστάμενα δεδομένα η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ( ΕΔΥ). Για δε τα ποινικά αδικήματα οι παρανομούντες παραπέμπονται στα Δικαστήρια. 

Σημειώνεται ότι η φιλοσοφία των νομοθετημάτων εδράζεται στο σκεπτικό και τις δημόσιες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστεί το παρόν καθεστώς με τον Γενικό Ελεγκτή και άλλους αξιωματούχους του κράτους, που παραμένουν στα πόστα τους για αρκετά χρόνια μέχρι και την αφυπηρέτηση τους, δημιουργώντας έτσι προσωποπαγές κατεστημένο. Ο κ. Κυπριανού εισηγήθηκε όπως η θητεία τους είναι συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και εκεί όπου είναι δυνατό να μετατραπούν από μονομελή- προσωποπαγή, σε ολιγομελή, για να διεκπεραιώνεται καλύτερα η εργασία. 

Όπως μας επισήμαναν δε πολιτικοί κύκλοι,  προτάθηκε στον νυν Γενικό Ελεγκτή ΟΔΥΣΣΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ η υιοθέτηση με την δική του συναίνεση των νέων νομοθετημάτων και να παραμείνει Πρόεδρος του νέου μορφώματος, αλλά απέρριψε μετά βδελυγμίας την όποια συζήτηση. 

 

Home