Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυβέρνηση Ισραήλ:Ισχυρή βούληση για ενίσχυση συνεργασίας με Κύπρο

Offsite Team -
27.07.2021 - 18:49

Κυβέρνηση Ισραήλ:Ισχυρή βούληση για ενίσχυση συνεργασίας με Κύπρο

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές

H ισχυρή βούληση και επιθυμία της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ όχι απλώς για να συνεχίσει η συνεργασία με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, αλλά και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, διαπιστώθηκε μετά τη συνάντηση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τη νέα Κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τρία θέματα ξεχωρίζουν ιδιαίτερα από τις επαφές και συναντήσεις του ΥΠΕΞ με τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Οικονομικών της χώρας.

 

Πρώτον, αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, οι πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι διαπιστώθηκε η ισχυρή βούληση και επιθυμία της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ όχι απλά για να συνεχίσει η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς αλλά και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Όπως προκύπτει και από τη σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού είναι προτεραιότητα. Όπως αναφέρουν οι πηγές, είναι ξεκάθαρη η προσήλωση και των δύο χωρών στην προστιθέμενη αξία που έχει και για τις δύο χώρες η εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.  

Δεύτερον, αναφορικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ήταν στο επίκεντρο όλων των συναντήσεων στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει κοινή ανάγνωση με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις και τους στόχους της Τουρκίας που επηρεάζουν αρνητικά και τις δυο χώρες. Όπως αναφέρθηκε, η ξεκάθαρη δημόσια χθεσινή τοποθέτηση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ για την ανησυχία που έχει το Ισραήλ από με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και η ανάγκη κοινής αντίδρασης, δείχνουν με σαφήνεια πως το Ισραήλ προσεγγίζει τις εξελίξεις.  

«Ήταν κοινή η πεποίθηση πως θα πρέπει να είναι συλλογική η αντίδραση και αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων μαζί και με αλλά ομονοούντα κράτη στην περιοχή που ανησυχούν από τις τουρκικές κινήσεις, οι οποίες, ανάμεσα σε πολλά αλλά αρνητικά, έχουν επιβαρυντικό αντίκτυπο και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», σημειώνουν.  

Τρίτον, όπως ανέφεραν οι πηγές, το Ισραήλ προσβλέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της ΕΕ για ενίσχυση των σχέσεων της Ένωσης με το Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος θα ζητήσει το συντομότερο δυνατό σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ισραήλ – ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο Συμβούλιο Σύνδεσης έγινε το 2012 κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Επίσης, ως σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του ΥΠΕΞ με τον νέο Υπουργό Οικονομικών του  Ισραήλ συζητήθηκε και το θέμα της ανάγκης έναρξης διαπραγματεύσεων για συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται να γίνει τριμερής συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας για το θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home