Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Έρχεται η Λουτ-Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος 

Του Στέλιου Στυλιανού -
31.08.2019 - 06:00

Κυπριακό: Έρχεται η Λουτ-Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος 

Thumbnail
Καθοριστικές συναντήσεις αύριο με Αναστασιάδη-Ακιντζί-Τα επόμενα βήματα 

Σε κρίσιμο μήνα εισέρχεται από αύριο το Κυπριακό, καθώς η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιμς Χολ Λουτ φτάνει απόψε στην Κύπρο και αυριο θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον Κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση της κυρίας Λουτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της Κυριακής, χωρίς να αποκλείεται και νέα συνάντηση τη Δευτέρα, πριν την αναχώρηση της Ειδικής Απεσταλμένης από το Νησί. 

Στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευρά στις συναντήσεις με την κυρία Λουτ σύμφωνα με πηγές από το Προεδρικό είναι η κατάληξη σε όρους αναφοράς, κάτι που θα δρομολογήσει επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. 

Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και το αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου και τη συζήτηση που είχαν σχετικά με τους όρους αναφοράς.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές η κυρία Λουτ αναμένεται στις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες να τους ενημερώσει για την δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα τόσο εντός Κύπρου όσο και με τις εγγυήτριες δυνάμεις στις επαφές που είχε.

Μάλιστα στην σύναντηση με τον κύριο Αναστασιάδη αναμένεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να θέσει θέμα για τις προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια των Τατάρ και Οζερσάι.

Κρίσιμος Μήνας ο Σεπτέμβριος

Σημειώνεται ότι Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας για περαιτέρω εξελίξεις καθώς από την μια η κάθοδος της κυρίας Λουτ στην Κύπρο, αλλά και οι επαφές που αναμένεται να γίνουν στη Νέα Υόρκη μέσα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης αναμένεται να φέρουν εξελίξεις. 

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι στην βάση των όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, είναι ότι υπάρχει έδαφος για κατάληξη στους όρους αναφοράς που θα δημιουργούν την προοπτική για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η κα Λουτ ίσως επιλέξει, αυτή η ανακοίνωση να γίνει μετά την κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ενόψει και των κρίσιμων εξελίξεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Τρίτη στις 10 το πρωί για συντονισμό, ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.  

Home