Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Έρχεται η Λουτ, παραμένει το χάσμα

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 03.04.2019

Κυπριακό: Έρχεται η Λουτ, παραμένει το χάσμα

Thumbnail
«Έκλεισε την πόρτα» στον ΠτΔ ο Μουσταφά Ακιντζί

Στην Κύπρο αναμένεται το ερχόμενο Σάββατο (6/4) η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ενώ την Κυριακή (7/4) θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με απώτερο σκοπό την συνομολόγηση των όρων αναφοράς και έπειτα την επανέναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων.

Η νέα κάθοδος της κα Λουτ σηματοδοτεί μία νέα κινητικότητα στο Κυπριακό, ωστόσο το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει, με κανένα από τους δύο ηγέτες να φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει από τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του.

Να σημειώσουμε πως ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του στο Τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ΤΑΚ, ανέφερε πως σε συνομιλία που είχε με την κα. Λουτ το βράδυ της Δευτέρας (1/4), της ξεκαθάρισε πως δεν διατίθεται ο ίδιος να συναντηθεί με τον ΠτΔ στην παρουσία της ίδιας, δεδομένης της αρνητικής στάσης που κρατά ο Νίκος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε επίσης, ότι μία τέτοια συνάντηση θα στείλει το μήνυμα πως κάτι νέο συμβαίνει στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην Offsite, πως είναι άγνωστο κατά πόσον η κα. Λουτ θα έχει στις αποσκευές της το χαμένο έγγραφο των πρακτικών της 4ης Ιουλίου της διάσκεψης του Κραν Μοντανά, που κατά την Κυβέρνηση αυτό είναι και το Πλαίσιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κα Λουτ κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με όσα συζήτησε με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ωστόσο αναμένεται να μεταφέρει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη κάποιες σημαντικές πληροφορίες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Σημειώνεται πως η κα Λουτ θα συναντηθεί την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ στις 15 Απριλίου θα υποβληθεί η έκθεση του Γ.Γ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με τις Καλές Υπηρεσίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Οι βασικές διαφορές

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης επιμένει στην πολιτική ισότητα και την μία  θετική ψήφο στην συμμετοχή λήψης αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο του ομόσπονδου κράτους. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «ανατρέπει την πολιτική ισότητα και μετατρέπεται σε ένα καθεστώς όπου ο ένας αναλόγως της βουλήσεως, καθορίζει ποιες θα είναι οι αποφάσεις.»

Την ίδια ώρα παραμένει και η βασική διαφορά που αφορά το Πλαίσιο Γκουτέρες, καθώς η Ε/κ πλευρά υποστηρίζει πως το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι αυτό της 4ης Ιουλίου, το οποίο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν ο ΟΗΕ κατέχει. Για την τ/κ πλευρά το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι το έγγραφο της 30ης Ιουνίου.

Εμπόδιο παραμένει επίσης, και η επιδίωξη της Τουρκιάς για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στις δύο κοινότητες, με την Ε/κ πλευρά να επαναλαμβάνει πως αυτό θα συμβεί μόνο με την επίλυση του Κυπριακού.

Ακόμη μία απαίτηση που θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία είναι το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, δηλαδή εάν και εφόσον ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις να έχουν συγκεκριμένη διάρκεια. Αυτό που φαίνεται να προωθεί η Τουρκία είναι διαπραγματεύσεις εκτός του πλαισίου και των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, προωθώντας την Συνομοσπονδία και την λύση δύο κρατών.

Η Ε/κ πλευρά αναφέρει δημόσια πως παραμένει σταθερή, όπως όλα δείχνουν, στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες και στην λύση Ομοσπονδίας με βάση τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, απ' ότι αντιλαμβανόμαστε, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης διαφορετικής μορφής Ομόσπονδου κράτους με αποκεντρωμένες εξουσίες οι οποίες θα κατανεμηθούν στα δύο ομόσπονδα κρατίδια.

«Κόκκινη γραμμή» για την Λευκωσία είναι πως η λύση πρέπει να περιλαμβάνει την απαλλαγή από τις εγγυήσεις, την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, προκειμένου η Κύπρος να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος.

Home