Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Η κάθοδος Λουτ καθορίζει την συνέχεια

Του Στέλιου Στυλιανού -
29.11.2020 - 06:00

Κυπριακό: Η κάθοδος Λουτ καθορίζει την συνέχεια

Thumbnail
Βλέπει Αναστασιάδη - Τατάρ την Τρίτη

Μήνας εξελίξεων για το Κυπριακό αναμένεται να είναι ο Δεκέμβριος καθώς αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη και της συνάντησης της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ με τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ αναμένεται να διαφανεί ποια θα είναι η συνέχεια στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η κυρία Λουτ έρχεται στο νησί το βράδυ της Κυριακής και την Τρίτη θα έχει την πρώτη της συνάντηση με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ ενώ στην συνέχεια θα έχει συνάντηση και με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σημειώνεται ότι στο Προεδρικό κρατούν χαμηλούς τους τόνους για την κάθοδο στην Κύπρο της κυρίας Λουτ και αναμένουν να δουν πως η ίδια θα χειριστεί τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα και την θέση του για λύση δύο Κρατών. Παράλληλα αναμένουν να δουν εάν η ίδια επιλέξει να έχει και δεύτερη συνάντηση με τους δύο ηγέτες πριν από την αναχώρηση της από το νησί η εάν θα αρκεστεί στην πρώτη συνάντηση, εν αναμονή και της πρόκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για πενταμερή διάσκεψη.

Μια διάσκεψη η οποία σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές αναμένεται να διεξαχθεί εντός Ιανουαρίου με στόχο να διαφανεί αν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για συνολική επίλυση του Κυπριακού από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά και στον βάση των όσων συμφωνήθηκαν στην Τριμερή του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 2019.

Παραμένουν στα όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο;

Υπενθυμίζεται ότι η  προοπτική για πενταμερή διάσκεψη δημιουργήθηκε στο Βερολίνο όταν στις 25/11/2019 Αναστασιάδης και Ακιντζί επαναβεβαίωσαν την δέσμευση τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο έξι σημείων που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.

Παράλληλα  Αντόνιο Γκουτέρες στην συνάντηση του Βερολίνου καθόρισε το θέμα της ισότητας η οποία καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του 1991. Τέλος επαναβεβαίωσε το πλαίσιο της λύσης ως ΔΔΟ.

Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαφανεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, και κατά πόσο η Τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου υπαναχωρήσει στα συμφωνηθέντα κάτι που αν συμβεί θα δημιουργήσει νέες περιπέτειες στο Κυπριακό.

Home