Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό και προκλήσεις Τουρκίας στο επίκεντρο συναντήσεων ΠτΔ

Offsite Team -
25.06.2022

Κυπριακό και προκλήσεις Τουρκίας στο επίκεντρο συναντήσεων ΠτΔ

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες συμμετέχει ο ΠτΔ
Όλες οι συναντήσεις του ΠτΔ για την ερχόμενη εβδομάδα

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Μαδρίτη, για να συμμετάσχει στο ευρω-ατλαντικό δείπνο που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας στους Αρχηγούς Κρατών ΕΕ και ΝΑΤΟ και οι συναντήσεις με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μιροσλάβ Γιέτζια και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την γραπτή δήλωση του Ανδρέα Ιωσήφ, Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Κυπριακό, οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ στο πρόγραμμα του Προέδρου περιλαμβάνονται και άλλα θέματα που αφορούν την οικονομία και την παιδεία. 

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, στις 09:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Κούσιος θα διοριστεί Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη θέση της αποβιώσασας Ζέτας Αιμιλιανίδου, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω θα διοριστεί ο Πέτρος Δημητρίου και καθήκοντα Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανατεθούν στον Παντελή Παντελίδη. 

Θα ακολουθήσει στις 11:30 το πρωί συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ. Η συνάντηση θα γίνει στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών και του Διαπραγματευτή για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιάσει εκ νέου τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και θα επαναλάβει τη βούληση και τη δέσμευση μας για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του κυπριακού.      

                                                                    

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 19:15, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απονείμει  βραβεία σε άριστους φοιτητές και φοιτήτριες. 

Την Τρίτη 28 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Μαδρίτη όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προσκληθεί και θα παρευρεθεί σε δείπνο που παραθέτει στο περιθώριο της Συνόδου προς τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντζεθ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Προέδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει ομιλία. 

Το ταξίδι στην ισπανική πρωτεύουσα θα δώσει την ευκαιρία στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συναντηθεί διμερώς με ξένους ηγέτες και να τους ενημερώσει για θέματα που απασχολούν την Κύπρο, με βασικότερο ασφαλώς το κυπριακό. Η πρόταση του για υλοποίηση ΜΟΕ τα οποία θα υποβοηθήσουν την όλη διαδικασία και η ανάγκη εγκατάλειψης από την τουρκική πλευρά των προκλητικών ενεργειών και της αδιάλλακτης στάσης της θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη 30 Ιουνίου. 

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου, στις 09:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους Υπουργούς Οικονομικών, Ενέργειας, τη ΡΑΕΚ και την ΑΗΚ. Στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι η εξεύρεση τρόπων ώστε να υπάρξει μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών. 

Στις 11:30 o Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί  με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων Μιροσλάβ Γιέτζια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επαναλάβει την ετοιμότητα και τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη της διαδικασίας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Θα επαναλάβει ότι η συμφωνημένη λύση του κυπριακού προβλήματος είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά η απαράδεκτη θέση της για ύπαρξη δήθεν δυο κρατών στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει εκ νέου στον κ. Γιέτζια το θέμα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς και θα ζητήσει όπως αναστραφούν τα τετελεσμένα στο Βαρώσι. 

Το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην 10η τελετή απονομής των  βραβείων  CIPA  Investment Awards. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στην πορεία της κυπριακής οικονομίας και στη μεγάλη αξία που έχει για τον τόπο η υλοποίηση του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο» το οποίο θα φέρει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας,  θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά  7% και θα δημιουργήσει 11 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.  

To Σάββατο 2 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια γλυπτού εις μνήμη του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στο πάρκο «Γλαύκος Κληρίδης» στη Γερμασόγεια.  

Home