Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Νέα προσπάθεια Γκουτέρες παρά την αδιαλλαξία Τουρκίας

Offsite Team -
24.09.2022

Κυπριακό: Νέα προσπάθεια Γκουτέρες παρά την αδιαλλαξία Τουρκίας

Θα ετοιμάσει βαλίτσες για Κύπρο η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο

Οδηγίες στην αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Ειρήνης του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο έχει δώσει ο ΓΓ το ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες όπως επισκεφθεί την Κύπρο εντός του φθινοπώρου.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης ο κ. Γκουτέρες ήταν ξεκάθαρος στην μεταξύ τους συνάντηση  πως παρά τις ενστάσεις που παρατηρούνται από πλευράς Τουρκίας, εντούτοις θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή την προοπτική ενός  διαλόγου, έδωσε οδηγίες όπως η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο επισκεφθεί εντός του φθινοπώρου την Κύπρο για μια διερευνητική αποστολή. Την ίδια ώρα ήταν σαφής πως η Τουρκία είναι κάθετα αντίθετη για οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

>>>ΠτΔ: Όσα είπε στην ΓΣ ΟΗΕ - Οι αναφορές σε Κυπριακό και Ερντογάν<<<

Η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα έρχεται σε μια περίοδο όπου η αδιαλλαξία της Τουρκίας συνεχίζεται με τον Αντόνιο Γκουτέρες να ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της Ελληνοκυπριακής πλευράς από το 2021 για διορισμό ενός ανώτερου Αξιωματούχου του ΟΗΕ από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες για να επανεκκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να βρεθεί κοινό έδαφος για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα του ειδικού απεσταλμένου αναφέρθηκε λίγες ώρες νωρίτερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος το 2021 είχε αναλάβει πρωτοβουλία η οποία οδήγησε σε νέα κοινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο 2021, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε ότι ο τελευταίος θα προχωρούσε με το διορισμό Αντιπροσώπου με την Τουρκία να αρνήτε να τηρήσει την εν λόγω συμφωνία.

>>> Αυτούσια η ομιλία Αναστασιάδη στον ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού οι οποίες δεν καρποφόρησαν εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Τουρκίας με αποκορύφωμα τον Απρίλιο του 2020 όπου η Τουρκία έβαλε στο τραπέζι την λύση δύο Κρατών.

Home