Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Οι Διεθνείς Διασκέψεις επί Αναστασιάδη που «ναυάγησαν»

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 21.04.2019

Κυπριακό: Οι Διεθνείς Διασκέψεις επί Αναστασιάδη που «ναυάγησαν»

Thumbnail
Ζωντανή η προοπτική μίας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό

Το ενδεχόμενο μίας ακόμη Διεθνούς Διάσκεψη για το Κυπριακό «δείχνει» μέσα από την έκθεση του για τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Εξάλλου, όπως επιβεβαιώνουν πηγές της Κυβέρνησης στην Offsite, ήδη η κα Λουτ έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένη πρόταση που αφορά σύγκλιση προπαρασκευαστικής διάσκεψης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο κυπριακό πρόβλημα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ε/κ πλευρά έχει αποδεχτεί από την πρώτη στιμγή τη νέα πρόταση της κα Λουτ. Από την άλλη, η τ/κ πλευρά φαίνεται να έχει απορρίψει αυτή την πρόταση, θέτοντας ως όρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τη συμφωνία στο σημείο της πολιτικής ισότητας.

 

Η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης παραμένει ένα αίτημα της ε/κ πλευράς από την πρώτη στιγμή της τούρκικης εισβολής και κατοχής. Ένα αίτημα που μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει σε οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με αφορμή την πρόταση της κα Λουτ, κάναμε μία ανασκόπηση στις διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για το Κυπριακό επί διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Η αρχή από το Μοντ Πελεράν

Η αρχή των διασκέψεων για επίλυση του Κυπριακού με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έγινε στις 7 Νοέμβριο του 2016 με την διπλή ενδιάμεση διάσκεψη στο Μοντ Πολεράν μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, διαπραγματεύτηκαν μέχρι τις 11 Νοεμβρίου χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν στις 19 Νοεμβρίου και κατέληξαν σε αδιέξοδο στις 21 Νοεμβρίου

Αιτία το αδιεξόδου, ήταν η έντονη διαφωνία των δύο πλευρών στο εδαφικό και την επιστροφή της Μόρφου στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία, καθώς επίσης και τις διαφωνίες στον αριθμό των προσφυγών που θα επέστρεφαν.

Στη Γενεύη τα «σπουδαία»

Οι δύο ηγέτες επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξανά στην πολυμερής διάσκεψη της Γενεύης στις 9 Ιανουαρίου 2017 με κορυφαίο θέμα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. 

Στη Διάσκεψη της Γενεύης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυήτριων δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον. Παράλληλα, από πλευράς ΕΕ, έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - ΚλοντΓιούνκερ καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι. 

Στη Γενεύη η τ/κ πλευρά κατέθεσε για πρώτη φορά χάρτη εδαφικού, κάτι που έδωσε νέες προοπτικές για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο, για ακόμη μία αφορά κηρύχτηκε «ναυάγιο», εξαιτίας των διαφορών στο εδαφικό και την  αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας για παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων.

Στο Μοντ Πελεράν οι τεχνοκράτες

Η Διάσκεψη της Γενεύης συνεχίστηκε στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου, όπου συμμετείχαν οι δύο κοινότητες και οι εγγυήτριες δυνάμεις σε επίπεδο τεχνοκρατών.

Οι τεχνοκράτες συζήτησαν στα κεφάλαια όπου υπήρχαν διαφωνίες με επίκεντρο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Κατά την διάσκεψη δεν υπήρξε οποιαδήποτε σημαντική πρόοδος με αποτέλεσμα το Κυπριακό να παραμείνει σε αδιέξοδο.

cran montana

Στο Κραν Μοντανά οι «τίτλοι τέλους»

Τελευταία πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, έγινε στις 28 Ιουνίου στο Κραν Μοντανά, στην παρουσία του Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και τον Υπουργών εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων.

Η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά διήρκησε 9 ημέρες, με τη λύση του Κυπριακού να φτάνει ίσως πιο κοντά από ποτέ.

Ωστόσο, η τούρκικη αδιαλλαξία στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και στο εδαφικό, ήταν για ακόμη μία φορά η αφορμή για να κλείσει ακόμη ένα «κεφάλαιο» στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ν. Αναστασιάδης: Σύντομα θα έχουμε επικοινωνία με Λουτ

Τι περιμένουμε

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι δύο πλευρές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε κεφαλαιώδεις ζητήματα του κυπριακού προβλήματος. 

Την ίδια ώρα όμως,βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια από την ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Διπλωματικές πηγές, αναφέρουν στην Offsite, πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κα Λουτ θα συνεχίσει να πιέζει προς μία προπαρασκευαστική διάσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

 

Ωστόσο, θετικό στοιχείο είναι επίσης και το γεγονός πως ο Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και η ε/κ πλευρά, είναι διατεθειμένοι να  οδηγήσουν την Κύπρο σε μία νέα Διάσκεψη προκειμένου να βρεθεί η λύση που θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του κυπριακού λαού.  

Home