Κυπριακό: Το ομόφωνο όχι και τα επόμενα βήματα 

Κυπριακό: Το ομόφωνο όχι και τα επόμενα βήματα 

Ομόφωνο «όχι» κομμάτων στην πρόταση Ακιντζί
Οι κινήσεις στην σκακιέρα της Κυπριακής πλευράς μετά το Συμβούλιο Αρχηγών 

Τα επόμενα βήματα της ετοιμάζει η Κυπριακή Κυβέρνηση μετά το χθεσινό Συμβούλιο Αρχηγών και την ομοφωνία που υπήρξε όσον αφορά την αρνητική απάντηση στην πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων. 

Μάλιστα όπως επισημαίνουν πηγές από το Προεδρικό στην ιστοσελίδα μας αν και τα κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επιμέρους θέματα του Κυπριακού η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε πάρα πολύ καλό κλίμα μέσα από εποικοδομητικό διάλογο.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν στην Offsite ότι η απάντηση στον Μουσταφά Ακιντζί αλλά και στο ΓΓ του ΟΗΕ, θα αποσταλεί μετά και την ομοφωνία που υπήρξε το συντομότερο, με την πλευρά μας να δίνει σαφείς απαντήσεις σε όλα τα σημεία της Επιστολής Ακιντζί.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, απαντητική επιστολή για την πρόταση δεν θα σταλεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όπως τονίζεται δεν φαίνεται να την απασχολεί ιδιαίτερα  η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Μάλιστα κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, το οποίο αποφάσισε μέτρα κατά της Τουρκίας δεν τέθηκε θέμα από κανένα Ευρωπαίο ΥΠΕΞ για την εν λόγω πρόταση ούτε μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων από την Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Τέλος από Κυβερνητικής πλευράς τονίζεται ότι αν και ο Ακιντζί φαίνεται να θέλει να μην έρθει η Λουτ στην Κύπρο πριν να υπάρξει συνάντηση των δύο ηγετών,  ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είναι αρνητικός για κάθοδο της.

Καταληκτικά τονίζεται ότι η ενδεχόμενη κάθοδος Λουτ τοποθετείται χρονικά τις πρώτες μέρες Αυγούστου, λίγες μέρες μετά και την κάθοδο του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 29 Ιουλίου.  

Home