Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιέξοδου από Λουτ

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
17.05.2019 - 06:00

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιέξοδου από Λουτ

Thumbnail
Δεν υπάρχουν περιθώρια με τον «Πορθητή» εντός Κυπριακής ΑΟΖ

Τα νέα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία με τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για το μέλλον του κυπριακού προβλήματος.

Το αδιέξοδο στο Κυπριακό συνεχίζεται παρά τις προσπάθειες της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, και τις προτάσεις που κατά καιρούς είχε προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με απώτερο σκοπό την άρση του αδιεξόδου.

Η κα Λουτ, παρά την ένταση που παρατηρείται στην Κυπριακή ΑΟΖ, επικοινώνησε εκ νέου με τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να εξετάσει τις προθέσεις των δύο ηγετών όσον αφορά τη συζήτηση για συμφωνία στους όρους αναφοράς. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε στην κα Λουτ πως η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της από την Τουρκία, ούτε βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ούτε και επιτρέπει την επανέναρξη διαλόγου. Παράλληλα, ο ΠτΔ επανέλαβε την ετοιμότητα του να συμμετέχει σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και του πλαισίου με τις έξι παραμέτρους που έχει εισηγηθεί ο Γ.Γ των Η.Ε Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με κυβερνητική, μετά και την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 11/5, η Λευκωσία δεν προτίθεται να εισέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους όρους που θέτει η Τουρκία για να ικανοποιήσει τις δικές της επιδιώξεις. 

Στο μεταξύ, η κα Λουτ δεν φαίνεται να διαφώνησε με όσα ο Πρόεδρος υποστηρίζει για τις τούρκικες παραβιάσεις, ωστόσο η εντολή της από τον Γ.Γ του ΟΗΕ είναι να συνεχίσει να προσπαθεί μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου. Παρόλα αυτά, δεν είναι βέβαιο κατά πόσον η κα Λουτ θα επιστρέψει στο νησί για ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους δύο ηγέτες, καθώς η τακτική αυτή δεν φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς. 

Να σημειώσουμε πως η κα Λουτ είχε προτείνει την άτυπη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών του κυπριακού, στην οποία η Τουρκία είχε απαντήσει αρνητικά. Η στάση της Τουρκίας σύμφωνα με την Λευκωσία, δείχνει ξεκάθαρα πως δεν προτίθεται να προχωρήσει με νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά να εδραιώσει τα τετελεσμένα επί εδάφους και επί θαλάσσης.

Παράλληλα, ο τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μοιάζει αδύνατος να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία διαλόγου στο Κυπριακό, καθώς από τη μία υπάρχει η πολιτική αναταραχή με την κατάρρευση της «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, και από την άλλη υπάρχει μία Τουρκία που με τις κινήσεις της δεν του αφήνει αρκετά περιθώρια.

Παρά το αδιέξοδο και την στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, η πίεση των Ηνωμένων Εθνών και της κα Λουτ στην Τουρκία, ίσως έχουν την δυνατότητα να επιφέρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα έστω και βραχυπρόθεσμα  στο κυπριακό πρόβλημα.  

Home