Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το Κυπριακό στην ατζέντα συνάντησης ΠτΒ με Σουηδό Πρέσβη

Offsite Team -
01.12.2022 - 16:42

Το Κυπριακό στην ατζέντα συνάντησης ΠτΒ με Σουηδό Πρέσβη

στην ατζέντα συνάντησης ΠτΒ με Σουηδό Πρέσβη

Το Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις, η διμερής συνεργασία και η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ήταν στην ατζέντα συνάντησης που είχε την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου με τον νέο Πρέσβη της Σουηδίας Martin Hagström.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε βεβαιότητα για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας της Βουλής των Αντιπροσώπων με την Πρεσβεία της Σουηδίας για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας, ειδικότερα μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και σε διάφορα επίπεδα.

Εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη θέση αρχών της Σουηδίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και τη μακρόχρονη συνεισφορά της στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Σουηδός Πρέσβης επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών και τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη συμβολή της Σουηδικής Πρεσβείας στην προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου.

Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος ευρύτερα, χρήζουν συλλογικής αντιμετώπισης σε πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας.

Η κ. Δημητρίου στηλίτευσε τις αυξανόμενες προκλήσεις και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων και την εργαλειοποίηση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.

Υπογράμμισε την ακλόνητη προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με στόχο την επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην ανάληψη από τη Σουηδία της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο κ. Hagström σημείωσε ως κύριες προτεραιότητες της σουηδικής Προεδρίας την προστασία του περιβάλλοντος, την προαγωγή της ισότητας των φύλων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής και της κλιματικής κρίσης υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στον κόσμο και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.  

Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Πρέσβη για τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων και της ίδιας, προς ενδυνάμωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θέσπισε το ιδιώνυμο αδίκημα της γυναικοκτονίας και ποινικοποίησε τον σεξισμό και τον διαδικτυακά διαδιδόμενο σεξισμό και υπογράμμισε τη σημασία της μη αναστροφής της προόδου στα ζητήματα ισότητας των φύλων και της μη υποβάθμισης ζητημάτων που άπτονται των ανθρώπινων δικαιωμάτων ευρύτερα, υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων σοβαρών προκλήσεων ασφάλειας.    

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επισκέφθηκαν με τον κ. Hagström την έκθεση της Σουηδικής Πρεσβείας, με θέμα τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, που φιλοξενείται στο κτήριο της Βουλής.

Home