Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Στήριξη ΔΔΟ από νέο Υπ. Ευρώπης του ΗΒ

Offsite Team
- 14.07.2022

Κυπριακό: Στήριξη ΔΔΟ από νέο Υπ. Ευρώπης του ΗΒ

Τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης σε λύση του Κυπριακού επί της συμφωνηθείσας βάσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επαναβεβαίωσε ο νέος Υπουργός Ευρώπης της βρετανικής κυβέρνηση Γκρέιαμ Στιούαρτ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ της Τετάρτης, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Στην ομιλία του ενώπιον Βρετανών Βουλευτών, μελών της παροικίας και φίλων της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης έκανε λόγο για «κρίσιμη συγκυρία» για το Κυπριακό. Είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση επανειλημμένως έχει εκφράσει δέσμευση για ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών και έχει επιδείξει την αφοσίωσή της στην ανάγκη καλλιέργειας ενός θετικού κλίματος πριν και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά «τολμηρών» μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, τα οποία ωστόσο απορρίπτει η τουρκοκυπριακή ηγεσία.

«Η κυβέρνησή μας επιδιώκει μια λύση το συντομότερο δυνατό, μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο των Καλών Υπηρεσίων του ΓΓ των ΗΕ. Το συμφωνηθέν πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δυστυχώς υπονομεύεται και από την Άγκυρα και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία που επικεντρώνεται στην ανατροπή της διαδικασίας και επιμένει σε απαράδεκτες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Χαρακτήρισε δε την Τουρκία «περιφερειακό νταή» και αναξιόπιστο σύμμαχο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την αγνόηση από την Άγκυρα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Επισήμανε παράλληλα πως η Λευκωσία ελπίζει σε εποικοδομητική στάση του Ην. Βασιλείου  στην υιοθέτηση του επόμενου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ τις προσεχείς ημέρες και πρόσθεσε πως το Λονδίνο μπορεί να έχει μία εξαίρετη διμερή και εμπορική σχέση με την Τουρκία, αλλά παράλληλα μπορεί να τηρεί μια δυνατή στάση υπεράσπισης αξιών και αρχών όσον αφορά το Κυπριακό.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Στιούαρτ διαβεβαίωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει μια «συνολική, δίκαιη και με διάρκεια» λύση του Κυπριακού. «Πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να αντιμετωπιστούν πολλά από τα μακροπρόθεσμα ζητήματα παραμένει μέσω μιας λύσης εντός των παραμέτρων των ΗΕ. Είμαστε ξεκάθαροι ότι (η λύση) θα πρέπει να βασίζεται στις υπάρχουσες γραμμές μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», συνέχισε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης.

Πρόσθεσε πως η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί τις παραμέτρους αυτές «αρκετά ευρείες και ευέλικτες» ώστε να ανταποκριθούν στα συμφέροντα αμφοτέρων των κοινοτήτων.

Αναφέρθηκε επίσης στις οικονομικές και άλλες προοπτικές που συνοδεύουν μια λύση του Κυπριακού και διαβεβαίωσε πως η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή τη λύση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Τέλος, σημείωσε: «Θέλω επίσης να είμαι σαφής πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιτάσσεται δυνατά σε οποιεσδήποτε αποσταθεροποιητικές ενέργειες είτε στην Κύπρο είτε στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο και υποστηρίζουμε ενεργά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν τα Βαρώσια. Έχουμε ζητήσει να σταματήσουν και να ανατραπούν οι ενέργειες της Τουρκίας. Αλλά ασφαλώς εναπόκειται σε όλα τα μέρη να διασφαλίσουν ότι οι εντάσεις δεν κλιμακώνονται, επειδή αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε επίσης στην ιστορική και «ιδιαίτερη σχέση»  μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, σχέση που όπως είπε θα μπει σε μια πιο δομημένη βάση με τον μνημόνιο συναντίληψης που ετοιμάζεται από τις δύο κυβερνήσεις.

Σημείωσε παράλληλα τη γρήγορη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στη ρωσική εισβολή στη Ουκρανία στο πλαίσιο των διεθνών μέτρων κατά της Μόσχας, αλλά και στις περιφερειακές συνέργειες που έχει αναπτύξει η Κύπρος αποδεικνύοντας πως είναι ένας «αξιόπιστος, φερέγγυος και προβλέψιμος» εταίρος στην περιοχή, στην Ευρώπη και ευρύτερα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και τη βρετανική Διακομματική Κυβερνητική Επιτροπή για την Κύπρο, με πολλούς Βουλευτές από όλα τα κόμματα να παρίστανται.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής είπε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε στους Κύπριους οδυνηρές αναμνήσεις, ιδίως καθώς πλησιάζει η 48η επέτειος από την τουρκική εισβολή.

Κατήγγειλε την «αυξανόμενη αδιαλλαξία και προκλητικότητα» της Τουρκίας, συνοψίζοντας τις πιο πρόσφατες απαράδεκτες ενέργειες του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ. 

Στάθηκε δε στο γεγονός ότι μέσω της Ομοσπονδίας τα αιτήματα των Κυπρίων της παροικίας έχουν φτάσει σε πάνω από το 60% των Βρετανών βουλευτών, δηλαδή σε 396 επί συνόλου 650. Έκλεισε επισημαίνοντας τόσο τις υποχρεώσεις της βρετανικής κυβέρνησης έναντι της Κύπρου όσο και τη σημασία της Κύπρου για τη διεθνή ασφάλεια και τη θέση της Βρετανίας στον κόσμο μέσω των βάσεων.

Τη δική τους δέσμευση στα δίκαια του κυπριακού λαού και την πρόθεση να στηρίξουν  τις προσπάθειες για μια δίκαιη λύση διατύπωσαν με σύντομες παρεμβάσεις τους κατά σειρά οι Βουλευτές Άλιν Σμιθ, Κάρολαϊν Νόουκς, Μάικ Γουντ, Φάμπιαν Χάμιλτον, Τερέζα Βίλιερς, Πάμπος Χαραλάμπους και Γκεραίντ Ντέιβις.

Καταγράφηκε επίσης η παρουσία στην εκδήλωση των Βουλετών Μαρκ Τζένκινσον, Κάθριν Γουέστ, Γκάγκαν Μοχίντρα, Μάικ Φρηρ, Μουνίρα Γουίλσον, Νταν Κάρντεν, Κρις Κλάρκσον, Ανούμ Καϊσάρ και της βαρώνης Μάσεϊ.

Νωρίτερα την Τετάρτη ο κ. Κασουλίδης είχε συναντήσεις κατά σειρά με τον διευθυντή της δεξαμενής σκέψης Chatham House Ρόμπιν Νίμπλετ και ερευνητές του ινστιτούτου, τον αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Κρις Μπράιαντ και τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανία Νικήτα.

Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ, έπειτα θα γίνει δεκτός στο Foreign Office από τον Υπουργό Ευρώπης και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο για τα 20 χρόνια της ΝΕΠΟΜΑΚ Ην. Βασιλείου.

ΚΥΠΕ

Home