Κυπριακό: Crash Test - Τα «θέλω» της Τουρκίας και η Ε/κ πλευρά

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ
Αύριο συναντά τον ΠτΔ η Τζέιν Χολ Λουτ σε μία διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει αρκετό διάστημα

Το Κυπριακό εισέρχεται σε μία νέα διαδικασία όπου οι δύο ηγέτες θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Οι προσεχείς εξελίξεις θα καθορίσουν και το μέλλον του Κυπριακού σε μεγάλο βαθμό, αν δηλαδή οδεύουμε σε μία νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακού είτε προς ένα νέο παρατεταμένο αδιέξοδο.

Η Κυβέρνηση διαμηνύει μέσω πηγών ότι η Λουτ έρχεται αποφασισμένη για συμφωνία επί των όρων αναφοράς, ενώ επιμένουν πως φέρνει στις αποσκευές της συγκεκριμένη πρόταση.

Από την άλλη η Τουρκία, αφήνει να νοηθεί πως τη συγκεκριμένη περίοδο δεν υπάρχει κάτι τόσο δραστικό που να διαφοροποιεί το υφιστάμενο σκηνικό.

Πηγές της Offsite, αναφέρουν δε, ότι αναμένεται έντονη και μακρά περίοδος διβουλεύσεων για το Κυπριακό, με φόντο τη συμφωνία επί των όρων αναφοράς.

Τα «θέλω» της Τουρκίας

Οι θέσεις της Τουρκίας είναι δεδομένες.

Αν κάποιος παρακολουθήσει το ιστορικό των δηλώσεων αλλά και τον τακτικισμό της Τούρκικης Κυβέρνησης από το Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα, θα κατανοήσει τα «θέλω» και τις κόκκινες γραμμές της.

Αυτό που φαίνεται να προωθεί η Τουρκία είναι διαπραγματεύσεις εκτός του πλαισίου και των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, προωθώντας την Συνομοσπονδία και την λύση δύο κρατών, κάτι που άλλωστε επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία που βρίσκουν μετά την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά.

Εμμέσως πλην σαφώς αυτό άφησε να νοηθεί και μετά την συνάντηση του με την Τζέιν Χολ Λουτ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε πως χρειάζεται υγιής διάλογος μεταξύ όλων των πλευρών.

Θέλουν, με απλά λόγια , να είσαξουν στη διαδικασία με κάποιο τρόπο, ότι η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με το ψευδοκράτος στο πλαίσιο του διαλόγου που θα θεσπιστεί, κάτι που φυσικά δεν προνοείται στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και την υφιστάμενη διαδικασία.

Ακόμη μία απαίτηση που θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία είναι το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, δηλαδή εάν και εφόσον ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις να έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και να υπάρχει προσύμφωνο σε περίπτωση αποτυχίας το τι θα γίνει με το μέλλον της Τ/κ κοινότητας.

Επιπλέον, η Τουρκία φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει προς όλα τα μέρη, πως δεν πρόκειται να εισέλθει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων πριν από τον ερχόμενο Μάιο λόγω το τοπικών εκλογών στη χώρα. 

Αυτός ενδεχομένως να είναι και ο λόγος που φαίνεται πως και ο ΟΗΕ δεν δείχνει να βιάζεται και να πιέζει προς άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να διαχειριστεί αυτή τη νέα διαδικασία διαβουλεύσεων διπλωματικά, προκειμένου να μην εκτεθεί σε πιθανή νέα αποτυχία των προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

ΠτΔ: Δεν σχολιάζω πληροφορίες που διαρρέει το ΑΚΕΛ

Τα "θέλω" της Λευκωσίας

Ξεκάθαρη μπορεί να θεωρείται και η θέση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη παρά τους τριγμούς που έφερε η πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία που όπως είπε ο πρόεδρος ήταν απλά «τροφή προς σκέψη», ωστόσο παραμένει στο τραπέζι και μάλιστα θα κληθεί να εξηγήσει ακριβώς τι εννοεί, ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ε/κ πλευρά αναφέρει δημόσια πως παραμένει σταθερή, όπως όλα δείχνουν, στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες και στην λύση Ομοσπονδίας με βάση τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, από ότι αντιλαμβανόμαστε, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης διαφορετικής μορφής Ομόσπονδου κράτους με αποκεντρωμένες εξουσίες οι οποίες θα κατανεμηθούν στα δύο ομόσπονδα κρατίδια.

«Κόκκινη γραμμή» για την Λευκωσία είναι πως η λύση πρέπει να περιλαμβάνει την απαλλαγή από τις εγγυήσεις, την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, προκειμένου η Κύπρος να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, όπως είπε ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Με δεδομένες τις πιο πάνω απαιτήσεις των δύο πλευρών, ο διάλογος για συμφωνία των όρων αναφοράς προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις, αναμένεται να είναι μακρύς με τις πιθανότητες να είναι ήδη αρνητικές.

Σε μία τέτοια περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν, τότε η Τουρκία θεωρείται δεδομένο πως θα συνεχίσει τα τελεσμένα στα κατεχόμενα, ενώ θα ασκήσει και περισσότερη πίεση τόσο προς τα δικαιώματα των Τ/κ από την Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και για λύση δύο κρατών.

Μη συμφωνία ενδεχομένως να φέρει την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη να πρέπει να διαχειριστεί ευθύνες για τα όσα θα ακολουθήσουν, καθώς ο ίδιος επέλεξε όλο αυτό το διάστημα μοναχικό δρόμο στη διαχείριση των εξελίξεων, αφήνοντας εκτός διαπραγματευτική ομάδα και όχι μόνο.

8