Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Α. Κυπριανού: Δεν θα αποδεχθούμε λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδία

Offsite Team
- 19.02.2019

Α. Κυπριανού: Δεν θα αποδεχθούμε λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδία

Thumbnail
Τι αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, δια μέσω του Γενικού Γραμματέα του, Αντρου Κυπριανού. δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδια και καλεί "όσους έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους αυτήν την ιδέα" να την εγκαταλείψουν αλλιώς θα τους βρουν απέναντί τους.

Ο ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλίες

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ), στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του ΟΗΕ για να τους πείσει για την ετοιμότητά του και ταυτόχρονα να απευθυνθεί και στον κυπριακό λαό για να καλλιεργήσει την αντίληψη ότι είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη η έναρξη διαπραγματεύσεων, η οποία θα οδηγήσει σε λύση στο Κυπριακό πάνω στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

 

Στη συνάντηση, δήλωσε, αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στο «Κυπριακό ή καλύτερα με τις μη εξελίξεις στο Κυπριακό» και χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική την ανταλλαγή απόψεων για την παρούσα κατάσταση.

«Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη σύμπτωση απόψεων για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε και τι πρέπει να γίνει αναφορικά με την ανάγκη επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Εμείς θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες θα κινούνται, πρώτα και κύρια, στην κατεύθυνση του ΟΗΕ για να τους πείσει για την ετοιμότητά του έτσι ώστε να εμπλακεί ο ΓΓ στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα, βέβαια, πρέπει να απευθύνεται και στον κυπριακό λαό, στην κοινή γνώμη γενικότερα, με τρόπο που θα καλλιεργήσει την αντίληψη ότι είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη η έναρξη διαπραγματεύσεων, η οποία θα οδηγήσει σε λύση στο Κυπριακό πάνω στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», είπε.  

Είναι κοινή, νομίζω, η ανησυχία μας ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο το οποίο συνεχίζει, αφήνει χώρο, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «υπάρχει πρώτα και κύρια απογοήτευση από την καταπληκτική μερίδα του λαού ότι δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό αλλά και να τίθενται κάτω προς συζήτηση, ιδέες οι οποίες είναι επικίνδυνες και καταστροφικές, όπως πχ, η ιδέα για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας».

Ξεκαθαρίζω, σημείωσε, «για ακόμη μια φορά ότι εμείς ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο και καλούμε όσους έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους αυτήν την ιδέα να την εγκαταλείψουν, αλλιώς θα μας βρουν απέναντί τους». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο κ.  Κυπριανού  είπε ότι «στη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακριβώς σε άλλες επιλογές. Και διερωτώμαι ποια είναι η άλλη επιλογή εκτός από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Δεν υπάρχουν πολλές. Είναι είτε δύο κράτη,  είτε συνομοσπονδία. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Και αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ».

Δηλώσεις Π. Παύλου

Αναφερόμενος στη συνάντηση της αντιπροσωπείας ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ Παύλος Παύλου είπε ότι «συμμεριζόμαστε (με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ), την ίδια αγωνία σχετικά με την πορεία του Κυπριακού» και προειδοποίησε ότι αν χάσουμε τα διεθνή μας στηρίγματα και η ε/κ κοινωνία αποξενωθεί από τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, το μέλλον θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.  

«Έχουμε και εμείς ως ΟΠΕΚ εδώ και αρκετό καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι βρισκόμαστε ίσως στο και πέντε, όχι στο πάρα πέντε. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι γίνονται χειρισμοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίοι χειρισμοί και την ε/κ κοινωνία και την αποξενώνουν από τη λύση και στη διεθνή κοινότητα δίνουν ένα λανθασμένο μήνυμα για το ποιες είναι οι πραγματικές μας προθέσεις».

Η μεγάλη δύναμη της ε/κ πλευράς, πρόσθεσε, «είναι η κοινωνία της και η διεθνής αλληλεγγύη. Αν χάσουμε τα διεθνή μας στηρίγματα και αν η ε/κ κοινωνία αποξενωθεί από τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εάν ασπαστεί απόψεις του τύπου ‘δεν είναι λειτουργική και πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις, τότε το μέλλον δεν θα είναι απλά ένα μέλλον πορείας προς τη διχοτόμηση, αλλά ένα μέλλον εντελώς άγνωστο με εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες», είπε ο κ. Παύλου.

 Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, αντάλλαξαν απόψεις με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και έχουν καταλήξει ότι πρέπει όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας οι οποίες συμμερίζονται  την αγωνία για προώθηση λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, να καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις αυτή την περίοδο, να δώσουν κάθε τους ικμάδα δύναμης ώστε να προωθήσουν αυτό τον στόχο.

Ερωτηθείς τι προτίθεται να κάνει ο ΟΠΕΚ, απάντησε ότι εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να παρεμβαίνουμε στις πολιτικές εξελίξεις, κυρίως μέσων εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων, συναντήσεων και συχνών ανακοινώσεων προς τα ΜΜΕ. Ανέφερε ότι είναι μια πολύ δραστήρια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, οι εκδηλώσεις είναι αλλεπάλληλες όχι μόνο στη Λευκωσία αλλά και σε άλλες πόλεις όμως αυτήν την περίοδο «θα πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα, γι’ αυτό και η σημερινή συνάντηση».

Τέλος, είπε ότι ο ΟΠΕΚ θα έχει συναντήσεις και με άλλους φορείς ενώ σύντομα θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Home