Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κύπρος-Ελλάδα-Αρμενία: Διευρύνουν και εμβαθύνουν συνεργασία

Offsite Team -
04.06.2019 - 16:05

Κύπρος-Ελλάδα-Αρμενία: Διευρύνουν και εμβαθύνουν συνεργασία

Thumbnail
Όσα έγιναν στη τριμερή συνάντηση

Κύπρος, Ελλάδα και Αρμενία συμφώνησαν να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, κατά τη διάρκεια της πρώτης τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο Υπουργό Εξωτερικών, την Τρίτη στη Λευκωσία.  

Συμφώνησαν επίσης να ακολουθήσει διάσκεψη κορυφής μεταξύ των αρχηγών των τριών κρατών το επόμενο χρονικό διάστημα στην Αρμενία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι στόχος της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας μέσω του ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

"Η σημερινή συνάντηση αντικατοπτρίζει σαφώς την κοινή αποφασιστικότητα να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και να αναπτύξουμε συνέργειες που θα ωφελήσουν τις χώρες και τους λαούς μας", ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, συμφώνησε να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος,  όπως είναι η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η γεωργία, η εκπαίδευση, η επιστήμη, η πληροφορική, η υγεία, η διαχείριση κρίσεων, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

«Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και διαφόρων πολυμερών φόρουμ, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδουμε στον συντονισμό της δράσης της διασποράς μας σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων παγκοσμίως», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για τις κλιμακούμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διένεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και αναφορικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και προέβησαν σε ανασκόπηση  των σχέσεων  Ευρωπαϊκής Ένωσης και  Αρμενίας.  

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας, διαβεβαίωσαν τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας για την αμέριστη υποστήριξή τους προς την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Αρμενίας, τόσο εντός του πλαισίου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και της Συμφωνίας Συνολικής και Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αρμενίας τον Νοέμβριο του 2017, όσο και πέρα από αυτό.

Πρόσθεσε ότι αναμένει πως η Συμφωνία Εταιρικής σχέσης θα επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τις προσεχείς εβδομάδες. Όπως είπε, η έναρξη της  ισχύος της θα θέσει τις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας σε νέα βάση.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Zohrab Mnatsakanyan, δήλωσε ότι η έναρξη αυτής της τριμερούς πλατφόρμας ήταν πολύ σημαντική και πολύ ελπιδοφόρα για την ενίσχυση της παραδοσιακής φιλίας που υπάρχει ανάμεσα στα τρία κράτη. Πρόσθεσε ότι μεταφράζουν αυτή την ιστορική φιλία σε συνεργασία προς όφελος των τριών κρατών και των λαών τους. 

Τόνισε επίσης ότι οι στόχοι αυτής της συνεργασίας είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα για τις τρεις χώρες και την περιοχή.  

Αναφερόμενος στην επέκταση της τριμερούς συνεργασίας, είπε ότι η Αρμενία προσβλέπει, στο εγγύς μέλλον, να υποδεχτεί την τριμερή σύνοδο κορυφής.  

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, είναι χώρες ειρηνικές, οι οποίες πιστεύουν ότι το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός της πολυμέρειας αποτελεί τη βάση των διεθνών σχέσεων. Είπε επίσης ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται και μια μακρά ιστορία.  

"Σχεδιάσαμε τη βελτίωση τόσο των οικονομικών όσο και των πολιτικών μας σχέσεων και το επόμενο βήμα θα είναι η τριμερής σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών μας", ανέφερε.  

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα σκοπεύει να βοηθήσει την Αρμενία, στην ευρωπαϊκή της προοπτική.  

"Υποσχεθήκαμε στους ομολόγους μας από την Αρμενία ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για το ταχύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες", είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επικυρώσει τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Αρμενίας όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά τις εκλογές στη χώρα.  

Είπε επίσης ότι συμφώνησαν να προωθήσουν τις προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών των Αρμενίων και των Ελλήνων.  

Αναφορικά με Κυπριακό επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, σε σχέση με τις πρόσφατες παραβιάσεις και προκλήσεις της Τουρκίας. Διαβεβαίωσε επίσης για την υποστήριξη της Ελλάδας στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ.  

Σημείωσε τέλος ότι προσβλέπει σε ακόμα καλύτερες τριμερείς συναντήσεις στο μέλλον

 

Home