Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καταδίκασαν τουρκικές προκλήσεις

Offsite Team
- 21.10.2020

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καταδίκασαν τουρκικές προκλήσεις

Thumbnail
Επιστολή Αναστασιάδη στον ΓΓ ΟΗΕ

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καταδίκασαν σήμερα με τον πιο έντονο τρόπο τις παράνομες γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες της Τουρκίας σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με την ολοκλήρωση της 8ης Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Στις δηλώσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως στις 19 Οκτωβρίου απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία του επανέλαβε «την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά να συμμετάσχω σε μια νέα από πλευράς του πρωτοβουλία το ταχύτερο δυνατόν, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε ύστερα από δική του πρόσκληση στις 25 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο».

«Όπως είναι αυτονόητο και ευελπιστώ κατανοητό απαραίτητο, βεβαίως, στοιχείο για την επιτυχία των προσπαθειών είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος μέσα από την αποκλιμάκωση των παρανόμων ενεργειών και προκλήσεων της Τουρκίας και ο άμεσος τερματισμός των τουρκικών απειλών και παρανόμων ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας», σημείωσε.

Εξέφρασε την εκτίμηση και την βαθιά ευγνωμοσύνη του σε Ελλάδα και Αίγυπτο «για τη διαχρονική υποστήριξη των προσπαθειών μας για τερματισμό της παράνομης κατοχής και της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων του οργανισμού ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, του διεθνούς δικαίου αλλά και των αρχών και αξιών της ΕΕ». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, καλώντας την ίδια στιγμή την Τουρκία να σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα  και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 έτσι ώστε να προστατευτεί το στάτους μιας περίκλειστης περιοχής η οποία θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Επίσης, όπως είπε, καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τις παράνομες γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες της Τουρκίας σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Αίγυπτο, καθώς και την απόπειρα διενέργειας παράνομων σεισμικών ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο πέλαγος.

Ακόμη καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την υπογραφή των νομικά άκυρων μνημονίων συνεργασίας για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και του Φαγέζ Αλ Σαράζ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Ευχαρίστησε επίσης τους Αλ Σίσι και Μητσοτάκη για τη διαχρονική στήριξη στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, «αλλά και γενικότερα της άψογης συνεργασίας που διατηρούμε μεταξύ μας στα διάφορα διεθνή φόρα προκειμένου να επιτύχουμε αυτό που επιδιώκουμε: Να είμαστε και να παραμείνουμε πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Αναφερόμενος στο διάλογο που αναπτύχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεδομένης της ειλικρινούς βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της μεταξύ μας επωφελούς συνεργασίας, μας δόθηκε η ευκαιρία, μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο, να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των συμπράξεων μας, υιοθετώντας τη Διακήρυξη της Λευκωσίας, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς και πλέον το κατευθυντήριο έγγραφο για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει».

Χαιρέτισε την απόφαση για εγκαθίδρυση πριν από το τέλος του τρέχοντος χρόνου Μόνιμης Γραμματείας της τριμερούς μας συνεργασίας που θα εδρεύει στη Λευκωσία.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των σημερινών διαβουλεύσεων, είπε ότι στον τομέα της ενέργειας, που αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς πυλώνες του τριμερούς μηχανισμού, «επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή μας βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μας μέσω μιας σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και μεταφορά φυσικού αερίου». Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο East Mediterranean Gas Forum και στο ηλεκτρικό δίκτυο Euroafrica Interconnector.

«Κοινή ήταν επίσης η θέση για την ανάγκη αύξησης των προσπαθειών από τη διεθνή κοινότητα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, περιλαμβανομένης της λήψης συγκεκριμένων μέτρων έναντι όσων παρέχουν σε τρομοκρατικές ομάδες, μεταξύ άλλων, χρήματα, όπλα και μαχητές», σημείωσε.

Ένα άλλο των θεμάτων που μας απασχόλησε, είπε, «ήταν και η ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών των μεταναστευτικών ροών, λαμβάνοντας υπόψη και τις σημαντικές κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρουν, αλλά και το γεγονός πως η οδός της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει η πλέον ενεργός μεταναστευτική διαδρομή προς την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου κατά τρόπο που θα είναι επωφελείς και των συμφερόντων και των ενδιαφερόντων της ΕΕ στην. Α. Μεσόγειο. Κοινή είναι η θέση πως η Αίγυπτος αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ και ταυτόχρονα σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής σε σημαντικούς τομείς όπως στα θέματα ασφάλειας, σταθερότητας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και το μεναστευτικό ζήτημα, είπε.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μονομερείς προκλήσεις της Τουρκίας που όπως είπε πλαισιώνονται από μια ακραία επιθετική συχνά ρητορική. «Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφωρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά», ανέφερε. Είπε πως η τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζεται με την αποστολή σκαφών εντός της ΑΟΖ της, αλλά δυστυχώς κλιμακώνεται και μέσα από εμπρηστικές πρωτοβουλίες όπως αυτήν στο παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης Αμμοχώστου, ανοίγοντας ακόμα μια πληγή στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού, αγνοώντας ψηφίσματα του ΟΗΕ για το θέμα και ναρκοθετώντας τον δρόμο για μια δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

«Είναι περιττό να πω ότι τόσο στην τριμερή όσο και στην διμερή μας συνάντηση τόνισα την αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρώτο βήμα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ, όπως ζήτησε αμέσως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στόχος μια διζωνική, δικοινοτική κυπριακή ομοσπονδία, μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση για την επανένωση της νήσου», είπε.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο, μια πρωτοβουλία που πολλοί ανέμεναν, δυστυχώς όμως η Άγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα και αντί για πρόσκληση επαφών δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών, αντί του διαλόγου των λύσεων προτίμησε το μονόλογο των αμφισβητήσεων. Με λίγα λόγια, αντί για συζητήσεις υποβάλει παράνομες απαιτήσεις». «Δίκαιο όμως παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις», είπε.

Μίλησε για τις συμφωνίες οριοθέτησης που υπέγραψε η Αθήνα με Ιταλία και Αίγυπτο και τις συζητήσεις που έκανε με την Αλβανία «όπου συμφωνήσαμε ότι αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τις διαφορές μας σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο». Έτσι, είπε, «λύνουν τις διαφορές τους τα σοβαρά, τα υπεύθυνα κράτη». Αποδεικνύουμε, πρόσθεσε, «με άλλα λόγια έμπρακτα ότι με οδηγό πάνω από όλα το διεθνές δίκαιο, τα Βαλκάνια αλλά και η Α. Μεσόγειος μπορούν να γίνουν περιοχές ειρήνης και σταθερότητας».

«Και όπως είπαν και οι δύο Πρόεδροι σε αυτή την γειτονιά της συνεργασίας βεβαίως και έχει θέση αν το θελήσει και η ίδια, η Τουρκία, αρκεί όπως συζητήσαμε να μπορεί να συμμερίζεται τους ίδιους κανόνες, την ίδια λογική που επιβάλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι τριμερείς δεν αποκλείουν a priori κανένα.

Είπε επίσης ότι η Αθήνα «απέναντι σε ένα γείτονα που στρατιωτικοποιεί την διπλωματία, μετατρέπει τη διπλωματία στο δικό της όπλο, ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πωλούν στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία, όπως άλλωστε προβλέπει και το ενωσιακό πλαίσιο από το 2008 για τις εξαγωγές όπλων». Δεν γίνεται, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει σφαίρες τις οποίες ενδέχεται η απέναντι πλευρά να χρησιμοποιήσει απέναντι σε κράτη μέλη της ΕΕ».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, «ζητά να καταγραφούν και οι πολλές παραβιάσεις των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ ώστε αυτή να είναι πραγματικά επωφελής». Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν γίνεται ένα τρίτο κράτος, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ να απαλλάσσεται από δασμούς, να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, την ίδια ώρα να απειλεί τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και να αναστατώνει ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε πως υπήρξε επαναβεβαίωση σε ότι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία προσβλέποντας στην επίτευξη μιας σταθερής και μόνιμης λύσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού.

Για την τριμερή σημείωσε ότι διεξήχθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες αντανακλούν ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων σε γειτονικές χώρες, την μεταφορά ξένων μαχητών σε άλλες χώρες, πράγμα το οποίο αποσταθεροποιεί την περιοχή, καθώς επίσης την συνεργασία με διεθνείς εταίρους προκειμένου να ληφθούν διάφορα μέτρα.

Παράλληλα, είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, επαναβεβαιώσαμε την ανάγκη αύξησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας με απόλυτο τρόπο και την ανάγκη του τερματισμού της ενίσχυσης που παρέχεται στην τρομοκρατία από διάφορες πλευρές και την παρότρυνση της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι όσων θέτουν υπό την αιγίδα τους την τρομοκρατία και την στηρίζουν.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Αίγυπτος έχει φιλοξενήσει πέραν των 5 εκατ. προσφύγων οι οποίοι χαίρουν όλων των υπηρεσιών διαθέσιμες στους Αιγύπτιους πολίτες και έχει σταματήσει όλες τις ροές παράνομης μετανάστευσης από το 2016 βασιζόμενη στους ίδιους πόρους της. Ουδέποτε, πρόσθεσε, δεν χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο θέμα για να εκμεταλλευτεί τους Ευρωπαίους εταίρους και να αποκομίσει οποιοδήποτε οικονομικό ή πολιτικό όφελος.  

Home