Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυριακίδου: Η Κομισιόν παρακολουθεί την κατάσταση στην Ιταλία

Offsite Team -
23.02.2020 - 21:36

Κυριακίδου: Η Κομισιόν παρακολουθεί την κατάσταση στην Ιταλία

Thumbnail
Σχετικά με τον COVID19

Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ιταλία και η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου συνεχάρη τις ιταλικές αρχές για τα μέτρα περιορισμού των κρουσμάτων στη χώρα.

"Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση στην Ιταλία και συγχαίρουμε τις ιταλικές αρχές για την ταχεία και αποτελεσματική δράση τους", δήλωσε η Επίτροπος ανακοινώνοντας ότι η Κομισιόν "είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη". "Μόνο μαζί μπορούμε να ανασχέσουμε την εξάπλωση του COVID19", σημείωσε.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Επίτροπος Κυριακίδου, από κοινού με τον Επίτροπο Λέναρτσις, αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων θα παραθέσουν δημοσιογραφική διάσκεψη για την κατάσταση με τον κορονοϊό στις 9:15 τοπική ώρα Βρυξελλών το πρωί της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα ο Αντρέα Αμμόν Διευθυντής του του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - ECDC, ανακοίνωσε ότι το κέντρο παρακολουθεί την κατάσταση και προειδοποιεί για αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων που θα καταγραφούν, αλλά και ανάγκη λήψης παρόμοιων περιοριστικών μέτρων και σε άλλα σημεία της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, ο Αντρέα Αμμόν δήλωσε τα εξής: "τις τελευταίες 24 ώρες, το ιταλικό Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων δύο θανάτων, συγκεντρωμένων σε δύο περιοχές στη Βόρεια Ιταλία, καθώς και μεμονωμένες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ιταλίας".

"Το ECDC παρακολουθεί στενά αυτή την κατάσταση. Έχουμε έρθει σε επαφή με τις ιταλικές αρχές για να παράσχουμε όλη την απαραίτητη βοήθεια σε αυτό το στάδιο και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της διαρκούς τοπικής μετάδοσης", αναφέρει.

"Δεδομένης της εξελισσόμενης κατάστασης, το ECDC αξιολογεί τον αντίκτυπο που έχουν οι ομαδοποιήσεις στην Ιταλία στον συνολικό κίνδυνο για την ΕΕ / ΕΟΧ και θα εκδώσει επικαιροποιημένη εκτίμηση κινδύνου εντός των επόμενων 24 ωρών", ανακοίνωσε ο Αντρέα Αμμόν.

"Το ECDC βρίσκεται επίσης σε στενή επαφή με την Κομισιόν και τον ΠΟΥ Ευρώπης. Ταυτόχρονα, το ECDC συνεχίζει να συνεργάζεται με όλα τα άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι λαμβάνουν την καλύτερη υποστήριξη", σημείωσε.

"Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται ταχύτατα, αναμένονται περισσότερα κρούσματα στην Ιταλία, και ενδεχομένως στην ΕΕ, τις επόμενες ημέρες", προειδοποιεί.

"Σύμφωνα με το Istituto Superiore di Sanita (ISS), οι ύποπτες περιπτώσεις COVID-19 ελέγχονται πρώτα στα εργαστήρια αναφοράς της περιοχής και της επαρχίας. Όσες είναι θετικές στον ιό επανεξετάζονται στο ΔΔΣ και μόνο εκείνες που επικυρώνονται εκεί αναφέρονται ως επιβεβαιωμένες περιπτώσεις", διευκρινίζει.

"Οι ιταλικές αρχές εντοπίζουν όλες τις επαφές των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και έχουν ανακοινώσει μέτρα δημόσιας υγείας για περιορισμό, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των μαζικών συγκεντρώσεων, της αναστολής της φροντίδας των παιδιών και της λειτουργίας των σχολείων και η πρόσβασης σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες προϋποθέτει τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας", αναφέρει ο Αντρέα Αμμόν.

"Αυτά τα έκτακτα μέτρα στη βόρεια Ιταλία είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της επιδημίας και μπορεί να χρειαστεί να αναπαραχθούν σε άλλες κοινότητες τις επόμενες μέρες", καταλήγει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι συγχρηματοδοτεί την παράδοση περισσότερων από 25 τόνων εξοπλισμού ατομικής προστασίας στην Κίνα μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Ο Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε: "πρέπει να εργαστούμε ταυτόχρονα σε όλα τα μέτωπα για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Οι τελευταίες περιπτώσεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την παύση της εξάπλωσης του ιού και την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών. Η ΕΕ και η Κίνα συνεργάζονται στενά. Θέλω να ευχαριστήσω την Αυστρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία ​​για την κινητοποίηση αυτού του εξοπλισμού".

Από την πλευρά της η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων συμπλήρωσε ότι η Κομισιόν και τα Κράτη Μέλη θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν και να συμπληρώνουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19. Οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα, χώρες ή ηπείρους. Συνεχίζουμε να εξασφαλίζουμε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας στην ΕΕ και να στηρίζουμε τα Κράτη Μέλη και η προστασία της υγείας για όλους θα παραμείνει πάντα κορυφαία προτεραιότητα, ενώ θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με την Κίνα".

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν ένα αυστριακό αεροσκάφος αναχώρησε νωρίς το πρωί από τη Βιέννη με τον προστατευτικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει μάσκες, γάντια, προστατευτικό ρουχισμό και απολυμαντικές ουσίες.

Η Κομισιόν βρίσκεται σε τακτική επαφή με τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε όλες τις πτυχές της επιδημίας COVID-19.

ΚΥΠΕ

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Offsite Team -
30.06.2022 - 02:25

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε απόψε στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο στο περιθώριο του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια αυτού. Μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα είπε στο... πόδι με Ερντογάν ο Αναστασιάδης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε, επίσης, με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό.

1

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας. 

1

1

Στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ενώπιον των 36 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, με προεξάρχουσες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει επιφέρει μείζονες αλλαγές, όχι μόνο επί πτυχών της παραδοσιακής ασφάλειας, αλλά και σε τομείς, όπως είναι η ασφάλεια τροφίμων, η ενεργειακή ασφάλεια , η μετανάστευση και οι υβριδικές απειλές.

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στον σεβασμό, αφενός, της αυτονομίας των δύο οργανισμών ως προς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τους και, αφετέρου, του διεθνούς δικαίου.

Τούτων δοθέντων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στην παρέμβαση του, 4 σημεία που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα, δηλαδή (α) την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες, (β) την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές, (γ) την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και (δ) την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε ως μια «ανοικτή πληγή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι, όσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε πως επιδίωξη του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την προσήλωση του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ένας στόχος που θα καταστεί εφικτός με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εμπλεκομένων θα αποφασίσει ότι είναι επιτέλους καιρός για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα κανονικό κράτος, πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών  της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Home