Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λιβύη: Η επόμενη μέρα, τα συν και τα πλην, Κύπρος και Ελλάδα

Του Στέλιου Στυλιανού
- 16.11.2021

Λιβύη: Η επόμενη μέρα, τα συν και τα πλην, Κύπρος και Ελλάδα

Η διάσκεψη στο Παρίσι είχε νικητές και χαμένους

Στην επόμενη μέρα στην Λιβύη είναι στραμμένα τα βλέμματα της Παγκόσμιας Διπλωματίας μετά και από την διάσκεψη που έλαβε χώρα στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή.

Μάλιστα οι συμμετέχοντες στην Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη προέτρεψαν στα συμπεράσματά τους τον Λιβυκό Μηχανισμό Παρακολούθησης της Κατάπαυσης του Πυρός να συμφωνήσει γρήγορα ένα σχέδιο παρακολούθησης και επαλήθευσης της παρουσίας και αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από την Λιβύη.

Παράλληλα απορρίπτουν όλες τις ξένες παρεμβάσεις στις λιβυκές υποθέσεις και προτρέπουν όλους τους Λίβυους εμπλεκόμενους και υποψηφίους να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η διάσκεψη όμως για την Λιβύη πέραν του ενδιαφέροντος στα εσωτερικά της χώρας είχε νικητές αλλά και ηττημένους στον «πόλεμο» επικράτησης στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε επικοινωνίας μας με τον Διεθνολόγο, Πάμπο Χρυσοστόμου προσπαθήσαμε να αναλύσουμε το αποτέλεσμα της διάσκεψης αλλά και το που πλέον στρέφονται τα βλέμματα για την επόμενη μέρα στην Λιβύη. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σύμφωνα με τον κύριο Χρυσοστόμου σε μια πρώτη σύγκριση ανάμεσα στην διάσκεψη του Παρισιού και την προηγούμενη διάσκεψη του Βερολίνου φαίνεται να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή ο Μακρόν και η Γαλλία ενώ ο ρόλος της Γερμανίας που είχε την πρωτοβουλία στην προηγούμενη διάσκεψη μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και επισκιάζεται από τον Μακρόν.

Αυτό όπως είπε έχει να κάνει στο ότι η Γερμανία βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και αναμένεται νέος Καγκελάριος, ενώ φαίνεται ότι η πρωτοβουλία του Μακρόν αλλά και η ειδική ιστορική σχέση που έχει με την Λιβύη του δίνει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Παράλληλα σαφέστατα κερδισμένη είναι και η Ελλάδα γιατί στην προηγούμενη διάσκεψη δεν είχε προσκληθεί  καθώς οι Γερμανοί ενέδωσαν στην απαίτηση της Τουρκίας ότι η Ελλάδα δεν έχει ρόλο και λόγο να συμμετέχει, ενω τώρα είναι παρούσα όπως και η Κύπρος η οποία εκ του μεγέθους της δεν μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο, ωστόσο η παρουσία της στην διάσκεψη ως Κυπριακή Δημοκρατία ήταν σημαντική καθώς καταγράφεται ότι ανήκει στο πλαίσιο ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Μάλιστα όπως τόνισε ο κύριος Χρυσοστόμου πέραν του ότι η Ελλάδα ήταν παρούσα στην διάσκεψη φρόντισε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Λιβύη και να  διορθώσει το λάθος που είχε ανακαλέσει τον Πρέσβη στην Τρίπολη και είχε και αποπέμψει τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα μετά το ΤουρκοΛιβυικό μνημόνιο.

Ανέφερε δε ότι εάν η Ελλάδα έχει ουσιαστικό κέρδος αυτό θα διαφανεί μετά τις εκλογές στην Λιβύη και τι θα γίνει το ΤουρκικοΛιβυκό μνημόνιο αλλά και πως θα χειριστεί η επόμενη Κυβέρνηση μετά τις εκλογές τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας. 

Οι ζημιωμένοι της Διάσκεψης

Ζημιωμένη από την διάσκεψη των Παρισίων είναι η Τουρκία η οποία ενώ στην διάσκεψη του Βερολίνου ήταν παρούσα και μάλιστα με σημαντικό ρόλο καθώς έχει στρατεύματα στην Λιβύη, στο Παρίσι αρχικά είχε αρνηθεί να συμμετέχει ενώ όταν συνειδητοποίησε ότι τα νταηλίκια της θα μεγάλωναν την ζημιά της έκανε στροφή 180 μοιρών και παρουσιάστηκε χωρίς να προλάβει να έχει κάποιο ρόλο στην ετοιμασία του κειμένου των συμπερασμάτων.

Μάλιστα η απόφαση που πάρθηκε στην ουσία βάζει πίεση στην Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της και τους στρατιωτικούς συμβούλους που έχει στην χώρα αλλά και τους μισθοφόρους που μετακίνησε από την Συρία στην Λιβύη.

Οι σημαντικές τοποθετήσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων

Σύμφωνα με τον Διεθνολόγο Πάμπο Χρυσοστόμου στο κείμενο συμπερασμάτων της διάσκεψης υπάρχουν 3 σημαντικές τοποθετήσεις:

  • Η πρώτη είναι η ανάγκη σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών και της απρόσκοπτης πραγματοποίησης των εκλογών με όλους να δεσμεύονται ότι θα δεχθούν το αποτέλεσμα.
  • Η δεύτερη σημαντική αναφορά είναι αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων (από Τουρκία και Ρωσία).
  • Και η τρίτη είναι το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Λιβύη που και πάλι αφορά την Τουρκία. 

Καταληκτικά όπως ανέφερε όσοι δεν εφαρμόσουν τις πιο πάνω δεσμεύσεις θα μείνουν εκτεθειμένοι καθώς ήταν παρών ο ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυροί παίκτες όπως η ΗΠΑ, Ρωσία και Αίγυπτος, ενώ παρόν ήταν και ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Παναφρικανική Ένωση, έτσι όσοι αθετήσουν τα συμφωνηθέντα θα έχουν απέναντι τους ισχυρούς οργανισμούς και ισχυρές χώρες. 

Home