Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λιλλήκας: Για αυτό αποδέχτηκα τη θέση στη Γραμματεία των Τριμερών

Offsite Team -
01.12.2021 - 06:30

Λιλλήκας: Για αυτό αποδέχτηκα τη θέση στη Γραμματεία των Τριμερών

«Το 2023 θα έχουμε πιο οδυνηρή εξέλιξη στο κυπριακό»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΕΙΟΣ

Πολύ ανησυχητική φαση, χαρακτήρισε ο Γ. Λιλλήκας την υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό.

Ο πρώην ΥΠΕΞ, τόνισε ότι η Τουρκία έφερε το Κυπριακό σε ένα αδιέξοδο, σε μια κατάσταση που δεν θα λυθεί παρά μόνο αν η Κύπρος χωριστεί σε δύο κράτη.

Το 2023 θα είναι ακόμα πιο επώδυνη η εξέλιξη για το Κυπριακό καθώς είναι το έτος που θα γίνουν εκλογές στην Τουρκία και είναι έτος συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη συνθήκη της Λωζάνης, συνθήκη την οποία ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί στον τουρκικό λαό ότι θα διευρύνει τα σύνορα της χώρας του. Πρακτικά, αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς είναι ένα θέμα που εγείρει ποικίλες αντιδράσεις τόσο από την Ε.Ε., όσο και από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Άρα, η μόνη περιοχή που μπορεί να προσαρτήσει στα εδάφη της είναι τα Κατεχόμενα, περιοχή η οποία εξαρτάται από την Τουρκία τόσο οικονομικά όσο και ενεργειακά. Δεν μένει αδιάφορο το γεγονός ότι πρόσφατα εγκρίθηκε μια συμφωνία του Ψευδοκράτους με την Άγκυρα, κατά την οποία το Ψευδοκράτος αναγνώρισε το διοικητικό δίκαιο της Τουρκίας, δείγμα πλήρης προσάρτησης.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση που επικρατεί στην Τουρκία, ο Γ.Λιλλήκας υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο τάσεις. Η πρώτη είναι η εξαγωγή της κρίσης, μια επιθετική ενέργεια που θα επιτρεψει στον Ερντογάν να παρουσιαστεί ως θριαμβευτής και η άλλη τάση είναι η εξάρτηση που έχει η κάθε χώρα  από τον υπόλοιπο κόσμο και η αδυναμία που θα αντιμετωπίσει στο να  αποπληρώσει τα δάνεια και τα χρέη που έχει, κάτι που θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην Τουρκία.

Σχετικά με την Γραμματεία της Τριμερούς που θα έχει έδρα την Κύπρο,  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε τον πρώην ΥΠΕΞ ως Γενικό Γραμματέα της Γραμματείας, ο οποίος προβληματίστηκε πάρα πολύ, αλλά αποδέχτηκε αυτήν την πρόταση, διότι δεν αφορά κομματικά θέματα.

Περισσότερα στο βίντεο:

Home