Λιλλήκας:Με κανέναν τρόπο αντικείμενο συζήτησης η πρόταση Ακιντζί

Λιλλήκας:Με κανέναν τρόπο αντικείμενο συζήτησης η πρόταση Ακιντζί

Όπως είπε, η πρόταση υποβαθμίζει και καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του από την ομόφωνη απόρριψη της πρότασης του Τ/κ ηγέτη από το Συμβούλιο Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε πως η πρόταση έχει υποβληθεί υπό διαφορετική μορφή και στο παρελθόν και δεν μπορεί να αποτελέσει με κανέναν τρόπο αντικείμενο συζήτησης.  

Σε δήλωση του μετά το πέρας της σύσκεψης, στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, ο κ.Λιλλήκας ανέφερε πως η πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί "εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας για την ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και που, σαφέστατα, αποπροσανατολίζει από την ουσία, που είναι η λύση του Κυπριακού".

 

"Λύση για την οποίαν δεν δείχνει καμία διάθεση συμβιβασμού η Τουρκία και επιμένει στις απαράδεκτες απαιτήσεις της στα ζητήματα ασφάλειας, στρατού και εγγυήσεων", είπε ο κ.Λιλλήκας και πρόσθεσε ότι η πρόταση, "η οποία είχε υποβληθεί υπό διαφορετική μορφή στο παρελθόν, δεν μπορεί να αποτελέσει με κανέναν τρόπο αντικείμενο συζήτησης".

 

Όπως είπε, η πρόταση υποβαθμίζει και καταργεί την  Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζει ή και νομιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς.  

Κατά συνέπεια, συνέχισε, η απάντηση μας θα πρέπει να είναι μια απάντηση που θα προσανατολίζει τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών και της άσκησης πίεσης πάνω στην Τουρκία, για να προσέλθει στις συνομιλίες με συμβιβαστικό και συναινετικό πνεύμα, εγκαταλείποντας τις αναχρονιστικές της απαιτήσεις.  

Μόνο έτσι, είπε ο Γιώργος Λιλλήκας, θα λυθεί το Κυπριακό και μόνο έτσι θα ξεπεραστούν τα όποια ζητήματα εγείρονται, είτε από την Τουρκία είτε από τους Τουρκοκύπριους.  

Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξε ενημέρωση για τις αναφορές από τουρκικής πλευράς περί εντοπισμού κοιτάσματος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δήλωσε πως δεν έγινε συζήτηση επί τούτου, αλλά εξέφρασε τη θέση πως δεν είναι άσχετες οι διαρροές που γίνονται για την ανακάλυψη κοιτασμάτων με την πρόταση του κ.Ακιντζί.  

"Θεωρώ ότι το πιο πιθανόν είναι οι διαρροές στόχευαν να ενισχύσουν την πρόταση Ακιντζί", κατέληξε.

Home