Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λίστα Γιωρκάτζη - Ο Αδάμου πήρε γνωμάτευση - Αναμένει αρχηγούς

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
05.12.2020 - 06:00

Λίστα Γιωρκάτζη - Ο Αδάμου πήρε γνωμάτευση - Αναμένει αρχηγούς

Thumbnail
Τοποθετήσεις κομμάτων - Το σκεπτικό των νομικών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Κρίσιμες ώρες έρχονται τις επόμενες μέρες για την περιβόητη Λίστα Γιωρκάτζη. Εντός της επόμενης εβδομάδας ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου αναμένει τις προτάσεις - εισηγήσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων σε σχέση με τη δημοσιοποίηση ή όχι της Λίστας.

Με τα ισχύοντα δεδομένα, η απόφαση των αρχηγών θα αποτελέσει και «κλειδί» για τις επόμενες κινήσεις του προέδρου του Κοινοβουλίου. Πληροφορίες της Offsite, αναφέρουν ότι προσφάτως ο κ. Αδάμου εξασφάλισε τις γνωματεύσεις των νομικών της Βουλής αναφορικά με το θέμα της δημοσιοποίησης ή όχι. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής εξασφάλισε και ανεξάρτητη νομική συμβουλή, σύμφωνα με την οποία τον αποτρέπουν να τη δημοσιοποιήσει.

Αυτή είναι η γνωμάτευση

Σύμφωνα με την Offsite, oι νομικοί της Βουλής φέρεται να γνωμάτευσαν ότι η λίστα για να δημοσιοποιηθεί πρέπει να παρέχει ολοκληρωμένα στοιχεία για το κάθε πρόσωπο και όχι μόνο επιλεκτικά. Τόνισαν επίσης την ανάγκη επικαιροποίησης της Λίστας μέσω της Κεντρικής Τράπεζας, για να μην προκύψει παραβίαση προσωπικών δεδομένων και να προκύψουν νομικές περιπέτειες.

Ο κ. Αδάμου μιλώντας στην Offsite,  τόνισε ότι «αυτή η δηλητηριασμένη λίστα πρέπει να φύγει από τη Βουλή. Έχω λάβει ήδη γνωμάτευση από το νομικό επιτελείο της Βουλής και την απέστειλα στους αρχηγούς των κομμάτων. Αναμένω το συντομότερο τις απόψεις τους για να ληφθεί επιτέλους μια απόφαση».

Ήδη πάντως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η λίστα πρέπει να δημοσιοποιηθεί άμεσα. 

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μιλώντας στην Offsite  τόνισε ότι η λίστα με τα ισχύοντα δεδομένα ως έχει  δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί αφού περιέχει παραποιημένα και ψεύτικα στοιχεία. Όπως είπε, πρέπει να γίνει έρευνα από τη Νομική Υπηρεσία αφού ίσως προκύπτουν ποινικά αδικήματα. 

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

Το ΔΗΚΟ ως θέση αρχής θέλει η λίστα να δημοσιοποιηθεί, αλλά οι γνωματεύσεις θα πρέπει να μελετηθούν από τους νομικούς του κόμματος και ακολούθως το κόμμα θα τοποθετηθεί.

Η θεση του ΑΚΕΛ όπως δημοσιοποιήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Άντρο Κυπριανού είναι   «ότι θα πρέπει η Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει να διερευνήσει τα ζητήματα που αφορούν βουλευτές, Υπουργούς, ανώτατα στελέχη Τραπεζών και τα ευρήματα αυτής της σοβαρής διερεύνησης η οποία θα γινόταν από την Κεντρική Τράπεζα να δοθούν στη δημοσιότητα όπως θα ετοιμάζονταν από την Κεντρική Τράπεζα»

αβερωφ νικολασ αντροσ

Άκυρη απόφαση της Ολομέλειας

Υπενθυμίζεται ότι επί προεδρίας Δημήτρη Συλλούρη η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε τη δημοσιοποίηση της Λίστας αλλά λόγω του γεγονότος ότι την ίδια ημέρα ο τότε πρόεδρος της Βουλής εκτελούσε και χρέη Προέδρου Δημοκρατίας η απόφαση ακυρώθηκε.

 

Home