Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λίστα Γιωρκάτζη: Όλοι βλέπουν ότι πάσχει και αποφασίζουν σήμερα

Του Χαράλαμπου Ζάκου -
17.07.2020 - 06:20

Λίστα Γιωρκάτζη: Όλοι βλέπουν ότι πάσχει και αποφασίζουν σήμερα

Thumbnail
Οι διαφωνίες για τη δημοσιοποίηση της και το σημείο που όλοι συμφωνούν

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Εν μέσω διαφωνιών ως προς την δημοσιοποίηση, αλλά με ομοφωνία ότι η λίστα φαίνεται να πάσχει και πρέπει να τύχει περαιτέρω έρευνας, συζητά σήμερα (Παρασκευή 17/7) η Ολομέλεια για το θέμα της λίστας Γιωρκάτζη

Η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται στο κατά πόσο θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί ως έχει, ή όχι, ενώ όλοι συμφωνούν πως είτε δημοσιοποιηθεί τώρα, είτε όχι, θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για το ποιοι από αυτούς που εμφανίζονται στη λίστα Γιωρκάτζη ή άλλοι, έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης

Άλλωστε, το μείζον ζήτημα - και οι απαντήσεις που ψάχνει η κοινωνία - δεν ήταν ποτέ τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), αλλά το κατά πόσον Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης, όπως για παράδειγμα διαγραφές δανείων ή παραχώρηση δανείων χωρίς τις ανάλογες εγγυήσεις ή/και ευνοϊκή στάση από την πλευρά των τραπεζών σε διάφορα ζητήματα που υπό άλλες περιπτώσεις η αντιμετώπιση των τραπεζών σε πολίτες θα ήταν εντελώς διαφορετική. 

Ως γνωστόν, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (16/7) έγιναν δημόσιες τοποθετήσεις από 5 βουλευτές, δηλώνοντας πως βρίσκονται στη λίστα Γιωρκάτζη, σημειώνοντας τη δική τους εκδοχή, ενώ όλοι τους εξέφρασαν την έκπληξη τους για ποιο λόγο βρίσκονται στη λίστα Γιωρκάτζη. 

Πρόκειται για τους: Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Μαρίνο Σιζόπουλο, Πανίκο Λεωνίδου, Ηλία Μυριάνθους και Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Η στάση των κομμάτων που θα τηρήσουν σήμερα

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ενώπιον της Ολομέλειας θα τεθούν δύο εισηγήσεις, αφού καμία από τις δύο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πλειοψηφία. Δηλαδή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, η μία εισήγηση θα αφορά τη δημοσιοποίηση της λίστας ως έχει σήμερα και η άλλη τη δημοσιοποίηση της λίστας, αφού πρώτα τύχει επικαιροποίησης από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας.

Ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής, ο ίδιος ανέφερε πως θα ταχθεί υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας, όμως μετά που αυτή θα τύχει επεξεργασίας

Το ΔΗΣΥ, θα ταχθεί υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη, με τον Πρόεδρο του Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, να δηλώνει ξεκάθαρα πως «η λίστα θα πρέπει να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα και ακολούθως να διερευνηθεί αν υπάρχουν άλλα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που έτυχαν διευκολύνσεων».

Το ΑΚΕΛ, τάσσεται κατά της δημοσιοποίησης της λίστας ως έχει, καθώς ο Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του ανέφερε πως «πρώτα θα πρέπει η κεντρική τράπεζα να αναλάβει τα ζητήματα που αφορούν βουλευτές, υπουργούς, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και ανώτατα στελέχη Τραπεζών και ακολούθως τα αποτελέσματα αυτής της διερεύνησης να δοθούν στη δημοσιότητα». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως συγκεκριμένοι βουλευτές του ΑΚΕΛ εξέφρασαν την αντίθεση τους - όπως σημείωσε και η Offsite σε προηγούμενο της δημοσίευμα - ως προς τη συγκεκριμένη θέση του κόμματος. 

Το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite, φαίνεται να έχει μοιραστεί στα δύο, σχετικά με το όλο ζήτημα, αφού αν και το κόμμα θεωρεί πως θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί μετά την διόρθωση και επικαιροποίηση της, αριθμός βουλευτών δηλώνει πως πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της. 

Η ΕΔΕΚ, αν και ο Μαρίνος Σιζόπουλος ήταν ο βουλευτής που ζήτησε τη λίστα, αναμένεται να ταχθεί κατά της άμεσης δημοσιοποίησης της και υπέρ της δημοσιοποίησης της μετά από έρευνα και επαναξιολόγηση της, αφού όπως αναφέρεται, σε αυτήν δεν υπάρχουν τα στοιχεία τα οποία ζητήθηκαν εξ αρχής και αφορούσαν μη εξυπηρετούμενα και το ενδεχόμενο προνομιακής παραχώρησης τέτοιων δανείων ή προνομιακής διαγραφής μέρους ή του συνόλου συγκεκριμένου δανείου. 

Η Αλληλεγγύη κρατώντας την ίδια στάση με ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ ΚΑΙ ΕΔΕΚ, τάσσεται κατά της δημοσιοποίησης της λίστας ως έχει, καθώς όπως σημειώνει πρώτα θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων, μετά από διεξοδική μελέτη και ακολούθως να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία όσων παρανόμησαν με τα δάνεια τους. 

Από την πλευρά τους, το Κίνημα Οικολόγων τάσσεται υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της λίστας. Θέση την οποία συμμερίζεται τόσο η Συμμαχία Πολιτών, όσο και το ΕΛΑΜ

 

Home