Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λουτ: Πρόταση με σοβαρή προοπτική

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
16.04.2019 - 06:00

Λουτ: Πρόταση με σοβαρή προοπτική

Thumbnail
Νέα πρωτοβουλία από Λουτ παραμονές της έκθεσης Γκουτέρες

Νέα προσπάθεια επιχείρησε τα τελευταία 24ωρα η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέν Χολ Λουτ, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία για συμφωνία επί των όρων αναφοράς.

Όπως αποκάλυψε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, η κα Λουτ έθεσε ενώπιον των εμπλεκόμενων μερών του Κυπριακού, κάποια πρόταση που αφορά διαδικαστικής φύσεως θέματα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ε/κ πλευρά έχει αποδεχτεί την νέα πρόταση της κα Λουτ. Ωστόσο, το γεγονός ότι το προσχέδιο της έκθεσης του Γ.Γ του ΟΗΕ δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι αυτό έχει να κάνει με την θέση της τ/κ πλευράς ως προς την διαμεσολαβητική πρόταση της κα Λουτ. Την ίδια ώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι το προσχέδιο της έκθεσης του Γ.Γ του ΟΗΕ, δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσει εντός των επόμενων ωρών.

Ως προς την ουσία της πρότασης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για μία πολύ καλή πρόταση, όχι περίπλοκη, η οποία όμως ξεκλειδώνει τη διαδικασία για τα καλά και δημιουργεί πολύ καλές προοπτικές για την επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα, δεν σημαίνει ότι η ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών μετατίθεται προ των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κα Λουτ επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να διαλευκάνει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών του Κυπριακού. Όπως αναφέρει στην Offsite η ίδια πηγή, η πρόταση της κα Λουτ ήταν στο πλαίσιο του πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και κατά πόσον αυτό είναι εφικτό τη δεδομένη στιγμή.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει εκφράσει αρκετές φορές την θέση για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που τελείωσαν στο Κραν Μοντάντα, με βάση το Πλαίσιο Γκουτέρες και τα ψηφίσματα των ΗΕ. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι η θέση της τ/κ πλευράς, η οποία απορρίπτει κάθε πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για διευκόλυνση στην συμφωνία των όρων αναφοράς.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ

Η έκθεση Γκουτέρες 

Η νέα προσπάθεια από την κα Λουτ έρχεται λίγα 24ωρα πριν από την κατάθεση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για τις Καλές Υπηρεσίες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξάλλου, σύμφωνα με Αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού η έκθεση θα δοθεί στα μέλη του Σ.Α. πριν τα μέσα της εβδομάδας. To ψήφισμα 2453/2019 του Σ.Α ζητούσε από το ΓΓ του ΟΗΕ να υποβάλλει έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών και τις προσπάθειες της συμβούλου του μέχρι τις 15 Απριλίου, ωστόσο καθυστέρησε καθώς η κα Λουτ ολοκλήρωσε μόλις πρόσφατα τις επαφές της στην Κύπρο.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση αναμένει πως ο Αντόνιο Γκουτέρες θα στηρίξει τις προσπάθειες της κα Λουτ  και θα δώσει το σήμα προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία επί των όρων αναφοράς.  

Άγνωστο παραμένει ακόμη κατά πόσον ο κ. Γκουτέρες θα ξεκαθαρίσει μέσα από την έκθεση τα έξι σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες που δημιούργησαν χάσμα ως προς την ερμηνεία μεταξύ των δύο πλευρών.  

Home