Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μ.Αντιπρόσωπος ΚΔ: Αναφορά στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Offsite Team -
20.10.2020 - 07:50

Μ.Αντιπρόσωπος ΚΔ: Αναφορά στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Thumbnail
Στην 6η Επιτροπή της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Την ανησυχία της Κύπρου για τις περιπτώσεις καταχώρησης συμβάσεων που δεν ικανοποιούν τα απαραίτητα κριτήρια σύμφωνα με το Άρθρο 102 του Χάρτη ΟΗΕ, εξέφρασε ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Έκτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Χάρης Χρυσοστόμου. Η ομιλία του την Δευτέρα στην αρμόδια για νομικές υποθέσεις, 6η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης αφορούσε την «Ενίσχυση και προώθηση του Πλαισίου των Διεθνών Συνθηκών».

 

Ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε χωρίς να κατονομάσει τις χώρες, στο πρόσφατο Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης τονίζοντας ότι «η περίπτωση πρόσφατης καταχώρησης ενός Μνημονίου Συναντίληψης που παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα και τους καθιερωμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Τέτοιου είδους εξελίξεις, συμβάλουν στην δημιουργία εντάσεων και στην περιφερειακή αστάθεια, συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοστόμου, και ως εκ τούτου, η Κύπρος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να διευκολυνθεί το έργο της Γραμματείας του ΟΗΕ, με στόχο να διευκρινιστεί από όλους με περισσότερο σαφήνεια το πλαίσιο και τα κριτήρια καταχώρησης μιας διεθνούς σύμβασης υπό το Άρθρο 102 του Χάρτη, ιδανικά με την συμβολή της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου».

 

Στην παρέμβαση του, ο κ. Χρυσοστόμου υπογράμμισε ότι οι διεθνείς συμβάσεις ενισχύουν το διεθνές κράτος δικαίου, βελτιώνουν τις διεθνείς σχέσεις και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη συλλογική ασφάλεια και για μια αποτελεσματική πολυμέρεια. Εξέφρασε την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Γραμματεία του ΟΗΕ, ιδιαίτερα το Τμήμα Συμβάσεων του Γραφείου Νομικών Θεμάτων, για την εφαρμογή του άρθρου 102 του Χάρτη για την ομαλή καταχώρηση και δημοσίευση των διεθνών συνθηκών από τον ΟΗΕ, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια, την ασφάλεια δικαίου και την προσβασιμότητα στην εξελισσόμενη συλλογή των διεθνών δεσμεύσεων των κρατών. Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος υποστηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ του Τμήματος Συμβάσεων της Γραμματείας ΟΗΕ και των Κρατών Μελών, σε θέματα που αφορούν το δίκαιο και την πρακτική των συνθηκών, κατά προτίμηση στο πλαίσιο ή/και στο περιθώριο της Έκτης Επιτροπής.

 

Ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε τέλος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καλωσόρισε την επικαιροποίηση των Κανονισμών για την εφαρμογή του Άρθρου 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών από τη Γενική Συνέλευση με το Ψήφισμα 73/10, από την 1η Φεβρουαρίου 2019, με στόχο την προσαρμογή τους με τις τελευταίες εξελίξεις στην πρακτική καταχώρησης των συνθηκών και την πρόοδο της τεχνολογίας. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει πλήρως συμμορφωθεί σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή των συμβάσεων της για εγγραφή, όπως και σε ότι αφορά και στην υποχρέωση υποβολής αντιγράφου των συνθηκών στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα, σύμφωνα με το άρθρο 12, παράγραφος 1, των Κανονισμών.

ΚΥΠΕ

Home