Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας για μεταρρύθμιση της Τ.Α.

Offsite Team
- 03.03.2022

Μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας για μεταρρύθμιση της Τ.Α.

Οι ομιλίες των κομμάτων

Σε μία μαραθώνια διαδικασία της Ολομέλειας της Βουλής συζητήθηκαν τα νομοσχέδια που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Τ.Α., τα οποία συνοδεύτηκαν από σημαντικό αριθμό 60 τροπολογιών, προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη σύμπνοια για την έγκρισή τους σε νόμους.

Η πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση, η οποία συζητείται σε βάθος δεκαετίας, μπήκε στην τελική ευθεία με αρκετές συγκλίσεις και αποκλίσεις να συνεχίζουν να υφίστανται, μεταξύ των κομμάτων. Η συζήτηση γύρω από τα συμπλέγματα Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και η πρόταση για διενέργεια δημοψηφισμάτων, σε συνέχεια της ψήφισης των νομοσχεδίων από τη Βουλή, ήταν από τα κύρια σημεία στα οποία συνέχισαν να υπάρχουν αποκλίσεις.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι σήμερα μια οδύσσεια φτάνει στο τέλος της, μετά από δέκα χρόνια συζητήσεων, ανατροπών, παλινδρομήσεων, συγκρούσεων και αβεβαιότητας. Πρόσθεσε ότι με σκληρή δουλειά, επιμονή και αποφασιστικότητα, η Επιτροπή Εσωτερικών επιτελεί το καθήκον της. Ένα καθήκον που έγινε επιτακτικό μετά τη λήψη από αυτό το Σώμα της οδυνηρής απόφασης για αναβολή των εκλογών με στόχο την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης.

 

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο των 45 και πλέον πολύωρων συνεδριάσεων της αρμόδιας Επιτροπής Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής και οι κοινοβουλευτικές ομάδες επέφεραν πέραν των 150 αλλαγών και προσθηκών, εμπλουτίζοντας έτσι σημαντικά τα κυβερνητικά νομοσχέδια. Ανέφερε παράλληλα ότι θα είναι κρίμα αν μέσα από τροπολογίες αλλοιωθεί η φιλοσοφία, η αρχιτεκτονική, η λογική των νομοσχεδίων, χωρίς να όπως είπε να αφαιρεί ποσώς από το κυριαρχικό δικαίωμα του Σώματος να έχει τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο.  

Απηύθυνε έκκληση σε κάθε αποδέκτη η επικείμενη ψήφιση από την Ολομέλεια να μη δώσει το έναυσμα ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για διθυράμβους αλλά ούτε για μεμψιμοιρία και άρνηση. Θα πρέπει, όπως είπε να είναι η απαρχή της διαδικασίας εφαρμογής με πειθώ, με διάλογο, με ευελιξία αλλά και με αποφασιστικότητα. Διότι, όπως είπε, όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι από τις προθέσεις. Εξάλλου όπως είπε, η εφαρμογή αφορά τόσο την παρούσα όσο και την επόμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα ότι η Ολομέλεια της Βουλής έχει ενώπιον της ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, απόρροια συλλογικής προσπάθειας, που δικαίως αποκαλείται μεταρρύθμιση. Εφόσον ψηφιστεί, είπε, το στοίχημα σε εκείνους που θα το παραλάβουν είναι συγκεκριμένο, να μετατρέψουν τις 600 και πλέον σελίδες των τριών νόμων σε πράξη, να δώσουν ζωή στο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.

Ανέφερε ακόμα ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη της εφαρμογής των νόμων και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας θα παρεμβαίνουν δημιουργικά.

Διαφώνησε με την πρόταση για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων ο ΔΗΣΥ

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ Ο Βουλευτής Νίκος Σύκας στην τοποθέτησή του εξέφρασε την άποψη ότι οποιονδήποτε  και να είναι το αποτέλεσμα τη ψηφοφορίας σήμερα, θα πρέπει να τιμηθεί η σκληρή δουλειά που όλοι έχουν κάνει για να έρθουν στη Βουλή τα τρία νομοσχέδια 514 σελίδων. Έκανε λόγο για μείζονος σημασίας μεταρρυθμιστική προσπάθεια που κατατίθεται στο σώμα για ψήφιση που προέκυψαν μέσα από τρεις διαφορετικές συνθέσεις της Επιτροπής Εσωτερικών.

«Θεωρώ ότι η σημερινή μέρα ανοίγει το δρόμο για μια νέα εποχή στην αναμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ψήφιση των τριών νομοσχεδίων της ΤΑ αποτελεί τομή που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην επίλυση των σημαντικών και πολύπτυχων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι κοινότητες διαχρονικά», είπε.

Πρόσθεσε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα παραμένει ότι παραδίδεται μια τη μεταρρύθμιση των δήμων και κοινοτήτων που ανατρέπει τις παθογένειες και λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες. Είπε ότι η ΔΗΣΥ υιοθετεί την πρόταση της κυβέρνησης για συνενώσεις των δήμων που βασίστηκαν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και επιστημονικά κριτήρια.

Εξέφρασε τη διαφωνία του ΔΗΣΥ με τα τοπικά δημοψηφίσματα τα οποία όπως είπε ακυρώνουν τη μεταρρύθμιση αλλά και «τους ίδιους τους εαυτούς μας». Επικαλέστηκε και τη γνωμάτευση του ΓΕ που έκρινε κάτι τέτοιο ως αντισυνταγματικό.

Είπε επίσης ότι το κόμμα έλαβε πληθώρα επιστολών από δήμους και κοινότητες για τις προτεινόμενες συνενώσεις και ανέφερε ότι αντιδράσεις και διαφωνίες είναι απόλυτα σεβαστές αλλά το σημαντικό είναι το όφελος που θα έχουν οι ίδιοι οι πολίτες από τη μεταρρύθμιση.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη αναφερόμενος στην αναβολή των τοπικών εκλογών είπε ότι βάλαμε λανθασμένα στην κατάψυξη τη δημοκρατία για να κάνουμε το επόμενο βήμα και για να κάνουμε τη μεγάλη αυτή αλλαγή. Πρόσθεσε ότι τα μεγάλα κόμματα προς τιμήν τους έδωσαν στα μικρότερα εκλογικά οφέλη για να προχωρήσουμε μπροστά.

Ανέφερε ότι μέσα από τη μεταρρύθμιση επιτυγχάνεται διοικητική αυτοτέλεια, οικονομική αυτοτέλεια, διαφάνεια στον τρόπο που λειτουργεί η τοπική αρχή, λογοδοσία μέσα από τις πολλές εισηγήσεις και τροπολογίες που έχουν περάσει με ομοφωνία στις πλείστες των περιπτώσεων και με αποδοχή από την εκτελεστική εξουσία, με ελαστικότητα από τους περισσότερους για να πετύχουμε το καλύτερο, για συμμετοχική τοπική αρχή, έλεγχο των οικονομικών και αποτελεσματικότητα. Πρόσθεσε ότι πέρασαν τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή και μπορούν να συμπεριληφθούν στο μέλλον άλλες εισηγήσεις κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, αφού δεν τελειώνει όπως είπε εδώ το έργο, αλλά αρχίζει.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν πρέπει καμιά πολιτική δύναμη να επιδιώξει εκλογικό όφελος μέσα από αυτή τη μεταρρύθμιση γιατί είναι απόφαση όλων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου έκανε λόγω για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με πρόνοιες που θα ενσταλάζουν στην καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη, άμεσα συνυφασμένη με την ποιοτική βελτίωση των συνθηκών στο περιβάλλον που διαβιεί και δραστηριοποιείται. Ανέφερε ακόμα ότι η αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης με τα τρία νομοσχέδια ουσιαστικά μετασχηματίζουν τον τρόπο λειτουργίας της ΤΑ όπως τον γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, εκχωρώντας εξουσίες από το κεντρικό κράτος προς τους δήμους με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Παράλληλα ο κ. Γεωργίου εξέφρασε διαφωνία με το σενάριο για είκοσι ή περισσότερους δήμους που προωθείται από την αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι ο αριθμός αυτός δεν εξυπηρετεί το ζητούμενο που όλοι θέλουν, ενώ είπε ότι τα τοπικά δημοψηφίσματα αποτελούν ωρολογιακή βόμβο στα θεμέλια επίτευξης της μεταρρύθμιση που ακυρώνουν το ρόλο των πολιτικών κομμάτων, υποσκάπτουν το θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και όχι κομματικών συμφερόντων η Τ.Α.», είπε ο Α. Δαμιανού

Με έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα προς το κυβερνών κόμμα, για συναίνεση αντί σύγκρουση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επ. Εσωτερικών της Βουλής υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση της Τ.Α. είναι «ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και όχι κομματικών συμφερόντων ή άλλων συμφερόντων».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ΑΚΕΛ, ως κόμμα της αντιπολίτευσης, δε συμπεριφέρθηκε μικρόψυχα, εφόσον διαπίστωσε ότι «μία κυβερνητική πρόταση κινείται προς την ορθή κατεύθυνση». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα κείμενα των νομοθετημάτων, σε πολύ μεγάλο βαθμό απηχούν και τις θέσεις του κόμματός του, «αφού πέραν των 100 προτάσεων του ΑΚΕΛ βρήκαν τη θέση τους στα νομοσχέδια». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το ΑΚΕΛ δε θα ψηφίσει τροπολογίες που ανατρέπουν τη φιλοσοφία των νομοσχεδίων.

Τόνισε ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι απλώς ζήτημα συνενώσεων, αφού «εισάγονται διαδικασίες που δυνητικά εξασφαλίζουν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενισχύουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη δημόσια διαβούλευση». Υποστήριξε ότι η Τ.Α., αφού συνεχίσει τις διεκδικήσεις από το κεντρικό κράτος, «μπορεί να μετεξελιχθεί σε πραγματική τοπική κυβέρνηση».

Ως πολύ σημαντική για το ΑΚΕΛ παρουσίασε την τροπολογία που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της ΔΗΠΑ, για τον τρόπο κατανομής εδρών στη δεύτερη κατανομή, δίνοντας αυξημένες δυνατότητες εκπροσώπησης σε κόμματα και συνδυασμούς με μικρότερα ποσοστά.

Όσον αφορά τα σενάρια των συνενώσεων, που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τον Μάρτιο του 2021, είπε ότι «κατά βάση διατηρούν την αναγκαία γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική ισορροπία» όπως και «το στοιχείο της πολιτικής υπό την έννοια της εθνικής ισορροπίας». Υποστήριξε ότι το κριτήριο της βιωσιμότητας, που προτάσσεται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα συμπλέγματα, έρχεται σε αντίφαση με το γεγονός ότι «η κυβερνητική παράταξη προωθεί ως αυτόνομους Δήμους στους οποίους χαρίστηκαν εκατομμύρια οφειλών σε βάρος του δημοσίου για να επιβιώσουν, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Αραδίππου».

Είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνουν αυτόνομοι οι Δήμοι Αθηαίνου και Δερύνειας, χωρίς να επηρεάζεται το ειδικό καθεστώς της Πύλας. Επίσης, το ΑΚΕΛ πρότεινε τη συνένωση των Δήμων Αγλαντζιάς, Λατσιών και Γερίου, για τον σχηματισμό του Δήμου Αθαλάσσας, ο οποίος, όπως είπε, έχει «μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική και με ισχυρό περιβαλλοντικό συμβολισμό».

Ακόμα, υποστήριξε την επαναφορά του Δήμου Αραδίππου στο νέο Δήμο Λάρνακας, ώστε οι κάτοικοι Αραδίππου να καρπώνονται τα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη ενός Δήμου με μεγάλη ακτογραμμή. Αντίθετα, είπε, η συνένωση Κελλιών και Τρούλλων με την Αραδίππου, «θα οδηγήσει σε εκτόξευση των τελών και θα καταστεί αμοιβαία ζημιογόνα».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διατήρηση του ημικατεχόμενου Δήμου Δερύνειας αντί της συνένωσης με το Δήμο Παραλιμνίου. «Είναι θλιβερό να μετριέται με χρήμα η πύλη μας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων», τόνισε ο κ Δαμιανού, εξηγώντας ότι ο Δήμος Δερύνειας θα πρέπει να συνενωθεί με τις κοινότητες Φρενάρους και Αχερίτου, ως «φυσική προέκταση του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου». Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην πρόταση του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο για ένα θέμα που τους αφορά και που επηρεάζει τις ζωές τους».

Ο κ. Δαμιανού αναγνώρισε «σκοπιμότητες με οικονομικές προεκτάσεις» στην πρόταση για συγκόλληση του Ασώματου και του Ύψωνα με τη Λεμεσό, ζημιογόνες σκοπιμότητες στην αποκόλληση της Αραδίππου από τη Λάρνακα, ενώ χαρακτήρισε «εθνικά επιζήμια« τη μη διατήρηση ως αυτόνομου του Δήμου Δερύνειας. Είπε ακόμα ότι ακυρώνει τη φιλοσοφία της Τ.Α. η συγκόλληση του βιώσιμου Δήμου Στροβόλου με την υπόλοιπη Λευκωσία, με αποτέλεσμα «ένα υδροκέφαλο σχήμα που θα αποτελεί σχεδόν το 38% του εκλογικού σώματος της Κύπρου».

Ανεξάρτητη Υπηρεσίας για Προσλήψεις, Προαγωγές και Ανέλιξη των υπαλλήλων, εισηγήθηκε το ΔΗΚΟ

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου στη δική του παρέμβαση είπε πως αυτό που επιβάλλεται να γίνει μέσα από τη μεταρρύθμιση της Tοπικής Aυτοδιοίκησης είναι αλλαγές που θα επιφέρουν βελτίωση στην Οργάνωση, Δομή και Λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.  

Όσον αφορά τον αριθμό των Δήμων, ο κ. Λεωνίδου είπε πως για το ΔΗΚΟ δεν αποτελούσε το μείζον θέμα, αφού αυτό που προείχε και προέχει, είναι ο τρόπος άσκησης εξουσίας του θεσμού. Να δοθούν δηλαδή αυτές οι αρμοδιότητες στις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να κατοχυρώνεται το δικαίωμα της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας τους, είπε και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί πολλές από τις προτάσεις του ΔΗΚΟ υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία της Επιτροπής Εσωτερικών και ενσωματώθηκαν στα τελικά κείμενα.  

Μια από τις εισηγήσεις του ΔΗΚΟ, σημείωσε, αφορά τη σύσταση/δημιουργία Ανεξάρτητης Υπηρεσίας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για Προσλήψεις, Προαγωγές, Ανέλιξη των υπαλλήλων, χωρίς την εμπλοκή των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων. Το ΔΗΚΟ πρότεινε επίσης την δημιουργία 5μελων επιτροπών σε κάθε διαμέρισμα , οι οποίες θα συνεργάζονται και θα συζητούν σε τακτά χρονικά διαστήματα με τους εκπροσώπους των διαμερισμάτων στους Δήμους, για όλα τα τοπικά ζητήματα.  

Μεταξύ άλλων, είπε ακόμη πως σημαντική τομή αποτελεί και η θέση του ΔΗΚΟ για περιορισμό σε τρεις των θητειών όλων των αξιωματούχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταθέτοντας την ίδια ώρα όμως τροπολογία, για παροχή δυνατότητας, σε όλους όσοι έχουν συμπληρώσει την Τρίτη θητεία και αφού ολοκληρώσουν τα δυόμιση χρόνια της παράτασης που ήδη έχει δοθεί , να υποβάλουν υποψηφιότητα για άλλη μια εκλογή.  

Για το θέμα του δημοψηφίσματος είπε ότι πέρα από τις νομικές αναλύσεις, για πρακτικούς και λειτουργικούς λόγους, μα πάνω από όλα εκφράζοντας την επιθυμία και την ειλικρινή βούληση για ψήφιση και υλοποίηση της μεταρρύθμισης, θα έπρεπε να παραμερίσουμε και αυτή την προϋπόθεση που θέταμε για ψήφιση.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης αναφέρθηκε στο θέμα της ανελαστικής πρόνοιας για την ετήσια κρατική χορηγία προς τους Δήμους, ύψους 117 εκ. ευρώ. Θα πρέπει, όπως είπε, η κρατική χορηγία να υπολογίζεται σε ποσοστό επί του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και του ΦΠΑ για να δοθεί κίνητρο στις Τοπικές Αρχές να συμβάλλουν και με δικές τους δράσεις για καταπολέμηση φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και αδήλωτης εργασίας.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης μίλησε για τις σχολικές εφορείες, λέγοντας πως οι υπηρεσίες στις σχολικές μονάδες δεν είναι σε επίπεδο εύρυθμης λειτουργίας καθώς με τα πολλά βαρίδια που έχουν οι Δήμοι δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ένα ζωντανό οργανισμό όπως είναι τα σχολεία με την ευελιξία. Εκείνο που πρέπει να γίνει, είπε, είναι να ενισχυθούν οι σχολικές εφορείες με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς και περισσότερο προσωπικό.

Τ.Α. με κομματικά χαρακτηριστικά βλέπει στην μορφή των νομοσχεδίων το ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ διαμήνυσε μέσω των Βουλευτών του, Λίνου Παπαγιάννη και Σωτήρη Ιωάννου, ότι θα στηρίξει τις τροπολογίες που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών «και όχι τα συμφέροντα των κομματικών βασιλείων.»

Ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι τα νομοσχέδια δεν έχουν καμία σχέση με τα αρχικά κείμενα, αφού έγινε μια τεράστια προσπάθεια κυρίως από τα δύο πιο μεγάλα κόμματα για κομματική τοπική αυτοδιοίκηση και όχι πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση για τον απλό πολίτη. Ο στόχος, είπε, έπρεπε να είναι το καλό του δημότη, η βελτίωση των υπηρεσιών, και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δίκαιη αντιπροσώπευση και των μικρών κοινοτήτων.

Αναφερόμενος στην επαρχία του, της ελεύθερης Αμμοχώστου, είπε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας ενιαίος δήμος που θα είχε έναν κοινό αγώνα και να μεγαλουργήσει, καθώς, με το προτεινόμενο σενάριο, θα μπορεί να χωριστεί η επαρχία σε δύο στρατόπεδα «με τις ευλογίες σχεδόν όλων των κομμάτων.»

Ο κ. Ιωάννου, μιλώντας για τη δική του επαρχία, της Λάρνακας, είπε ότι υπάρχουν θέματα, αντιδράσεις και ανησυχίες από τους πολίτες γιατί γνωρίζουν ότι στις πλείστες περιπτώσεις οι αποφάσεις λαμβάνονται βάσει κομματικών συμφερόντων.

Παράδειγμα, είπε, είναι η κοινότητα Κιτίου αφού οι τοπικοί άρχοντες έπραξαν «ετσιθελικά», ώστε να επικρατήσει ο κομματικός πατριωτισμός. Αναφέρθηκε και στο «ιδιότυπο καθεστώς» της Πύλας, που, όπως είπε, έχει μετατρέψει τους Ελληνοκύπριους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, και που χάρις στο οποίο παραμένει χωρίς οποιαδήποτε συνένωση και χωρίς τα ωφελήματα που θα απολαμβάνουν οι υπόλοιπες κοινότητες και δήμοι.

Κίνδυνος να οδηγηθεί σε απορρύθμιση η Τ.Α., αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, είπε ο Μ. Σιζόπουλος

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι για να εκπληρωθεί και να είναι ουσιαστική η μεταρρύθμιση πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του θεσμού και να την οδηγεί σε μια ποιοτική αναβάθμιση προς όφελος των πολιτών. Πρόσθεσε ότι ως η εξουσία που βρίσκεται πλησιέστερα στον πολίτη θα πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια, να διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση των πολιτών, να κατοχυρώνει τις δημοκρατικές διαδικασίες στον υπέρτατο βαθμό, να συμβάλει στην ενιαία ανάπτυξη της γεωγραφική περιοχής, οι υπηρεσίες προς τους πολίτες να είναι ποιοτικά αναβαθμισμένες, άμεσες και με το λιγότερο δυνατό κόστος, να αποφεύγονται οι σπατάλες και η κακοδιαχείριση και να υπάρχει μια συνετή οικονομική διαχείριση για να μην επιβαρύνονται οι πολίτες με βαριές φορολογίες.

Όπως είπε, στο νομοσχέδιο που έχουν ενώπιόν τους προς ψήφιση οι πιο πάνω αρχές δεν κατοχυρώνονται. Είπε επίσης ότι η ενοποίηση των δήμων δεν στηρίζεται σε ορθολογικά κριτήρια αλλά σε σκοπιμότητες. Δήλωσε επίσης την αντίθεσή του με το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα που αποκλείει όλα τα κόμματα εκτός από τα δύο μεγαλύτερα με ελάχιστες εξαιρέσεις και στη μαζική αστικοποίηση των κοινοτήτων.

Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεση του με την ταύτιση των δημοτικών εκλογών με τις ευρωεκλογές αναφέροντας ότι αν θέλαμε να μειώσουμε τις εκλογικές δαπάνες, θα μπορούσαν να ταυτιστούν οι βουλευτικές εκλογές με τις ευρωεκλογές που έχουν περίπου το ίδιο πολιτικό υπόβαθρο.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε επίσης ότι με πρόθεση τη δήθεν μεταρρύθμιση προωθούνται διάφορες σκοπιμότητες από διάφορες πλευρές όχι για την εξυπηρέτηση της μεταρρύθμισης και των πολιτών.

«Τελικά πολύ φοβόμαστε ότι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει δεν θα επιφέρει τελικά μεταρρύθμιση στην ΤΑ αλλά υπάρχει κίνδυνος να την οδηγήσει σε απορρύθμιση όπως και σε άλλους θεσμούς που δυστυχώς με τις ενέργειες και τις αποφάσεις μας τους οδηγήσαμε», ανέφερε.

Σε σχέση με τα δημοψηφίσματα είπε ότι θα έπρεπε να έχουν  τοπικό χαρακτήρα ανάλογα με τα προβλήματα της κάθε περιοχής και να πρηγηθούν της συζήτηση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων για να έχουν οι βουλευτές αντίληψη του τι θέλουν οι πολίτες. Τέλος ανέφερε ότι η τελική θέση της ΕΔΕΚ θα εξαρτηθεί από την τύχη που έχουν οι τροπολογίες που έχουν καταθέσει, για να στηριχθούν οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης πάνω στις οποίες θα μπορούν να γίνουν πρόσθετες βελτιώσεις.  

Από πλευράς του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι στόχος της μεταρρύθμισης της ΤΑ ήταν και παραμένει η ανάγκη για αυθυπαρξία αυτάρκεια και αυτοτέλεια των οργανισμών ΤΑ.  

Εξέφρασε την θέση ότι χάθηκε μια πολύ καλή ευκαιρία για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι μέσα από τα νομοσχέδια, χάθηκε, όπως είπε η ευκαιρία να  δημιουργηθεί η δευτεροβάθμια ΤΑ, ενώ είπε ότι ο επαρχιακός οργανισμός δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο.  

Παράλληλα εξέφρασε τη θέση της ΕΔΕΚ ότι η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να καλλιεργήσει την κουλτούρα συνένωσης των δήμων για αυτό όπως είπε, και οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ στη βάση ενιαίας και καθολικής ψηφοφορίας. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι οι σχολικές εφορίες δεν πρέπει να είναι μέρος αυτής της μεταρρύθμισης, έτσι ώστε τα σχολεία να ελέγχονται όχι από έναν υδροκέφαλο οργανισμό αλλά στη βάση της τοπικής κοινωνίας.  Παράλληλα αντιτάχθηκε στον τοπικό παραγοντισμό στους δήμους και εξέφρασε διαφωνία με τις αντιδημαρχίες που όπως είπε συνεχίζουν να αποτελούν στρατόπεδα εντός των δήμων.

Μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης στην Τ.Α. θα αρχίσει η περισσότερη δουλειά, είπε ο Μ. Μουσιούττας της ΔΗΠΑ

Η περισσότερη δουλειά για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. αρχίζει μετά την ψήφιση, με την εφαρμογή της στην πράξη, υποστήριξε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, και πρόσθεσε ότι η Βουλή θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί για την επίλυση προβλημάτων, εφόσον εντοπιστούν αδυναμίες στην πρακτική εφαρμογή.

Ανέφερε ότι μεταρρύθμιση σκοπό έχει να δώσει πρόσθετες αρμοδιότητες στις τοπικές αρχές, «με ποιοτικότερες και πιο φθηνές υπηρεσίες» και ότι στην κατεύθυνση αυτή θεσπίζεται και το Επαρχιακό Συμβούλιο, συγκεντρώνοντας αρμοδιότητες που ήταν διάσπαρτες σε διάφορους οργανισμούς. «Κάποια από όσα επιδιώκονταν, τα πετύχαμε και κάποια όχι», είπε και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια θα συνεχιστεί, αφού στην πρακτική εφαρμογή μπορεί να εντοπιστούν προβλήματα ή πράγματα που δεν είχαμε σκεφθεί».

Ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ στήριξε ένα μοντέλο για 14 Δήμους, λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικά και οικονομικά στοιχεία, και παρά το γεγονός ότι δεν έτυχε αποδοχής η πρόταση, είπε ότι θα συνεχίσει μέχρι το τέλος να προσπαθεί να πείσει για την αναγκαιότητά της. Με αφορμή την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, ανέφερε ότι «η διεξαγωγή δημοψηφίσματος εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, εμπεριέχει τον κίνδυνο να πάει στράφι όλη η δουλειά που έχουμε κάνει». Τόνισε ότι αν ένας δήμος ή κοινότητα αρνηθεί, δε θα υλοποιηθεί στο συγκεκριμένο σημείο η μεταρρύθμιση, με συνέπεια η οικονομία κλίμακας που έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία του συμπλέγματος, να χαθεί και να καταργηθεί η νομοθεσία.

Όσον αφορά τη διεξαγωγή εκλογών, ανέφερε ότι η πρόταση της ΔΗΠΑ είναι η απλή αναλογική, ώστε κάθε κόμμα ή σχηματισμός, να μπορεί αναλόγως ποσοστού ψήφων, να δικαιούται αντίστοιχο αριθμό εδρών. Ανέφερε ότι άλλες τροπολογίες, που στήριξαν μεγαλύτερα κόμματα, αποκλείουν τα μικρότερα κόμματα από την εκπροσώπηση στην Τ.Α. Όσον αφορά την Εκλογή Αντιδημάρχων στα δημοτικά διαμερίσματα, υποστήριξε ότι πρέπει να εκλέγονται από τους δημοτικούς συμβούλους των διαμερισμάτων κάθε

συμπλέγματος.

Αναφερόμενος σε πρακτικά ζητήματα για την καθημερινή λειτουργία των Δήμων, μίλησε για τροπολογίες σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων για τη διαφύλαξη της κοινής ησυχίας σε περιοχές με χώρους διασκέδασης (ώστε να μπορεί να διευθετείται ακόμα και μέσω εξωδίκων), καθώς και για υποχρεωτικούς ελέγχους ανά τακτά διαστήματα, για την ασφάλεια παλιών οικοδομών.

Ακόμα, έκανε λόγο για τις τροπολογίες για μετακίνηση υπαλλήλων, όπου μετά τις συνενώσεις υπάρξουν δύο υπάλληλοι με την ίδια θέση, ώστε να μην υπάρχει πλεόνασμα σε μία οντότητα.  

Πρόβλημα η έλλειψη διαβούλευσης και η πλήρης άγνοια των πολιτών για τις αλλαγές, είπε η Α. Ατταλίδου των Οικολόγων

Στην ομιλία της, η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, μίλησε για «στρεβλή διαδικασία» και για έλλειψη διαβούλευσης από την κυβέρνηση με τα επηρεαζόμενα μέρη της μεταρρύθμισης, καθώς επίσης και για το ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διενεργήσει οποιουδήποτε τύπου δημοψήφισμα, προκειμένου, να διασφαλίσει την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Αναφέρθηκε επίσης σε «πλήρη άγνοια των πολιτών για το τι αλλαγές έρχονται στις ζωές τους», με τον πολιτικό κόσμο διχασμένο κι εγκλωβισμένο σε κομματικές σκοπιμότητες και είπε ότι είναι λυπηρό ότι η κυβέρνηση προωθεί μεταρρυθμίσεις μόνο όταν πρόκειται να λάβει πόρους από το εξωτερικό και συγκεκριμένα την άντληση κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η κ. Ατταλίδου κάλεσε τους υπόλοιπους Βουλευτές να στηρίξουν την πρόνοια του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Δήμου Δυτικής Πάφου, γνωστού ως Δήμου Ακάμα, αποτελούμενου από τον Δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Κισσόνεργα, Ακουρσός, Κάθικας, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες και Ίνεια, «για το καλώς νοούμενο συμφέρον των κοινοτήτων της περιοχής και φυσικά της χερσονήσου του Ακάμα».

«Τα κόμματα δεν θα κατοχυρώσουν τα πολιτικά τους κάστρα» μέσα από τη ψήφιση της μεταρρύθμισης, υποστήριξε ο Α. Θεμιστοκλέους

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η έννοια του δημοψηφίσματος αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, περιπέτειες και στο τέλος οι σημερινοί δήμοι θα βρεθούν μετέωροι.  

Ανέφερε επίσης ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ενώ είπε ότι είναι λογικό ότι θα υπάρχουν κενά, ότι οι νομοθέτες πιθανόν να μην προέβλεψαν όσα θα γίνουν στο μέλλον.  

Παράλληλα ανέφερε ότι τα κόμματα θα πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι από τη σημερινή μέρα δεν θα κατοχυρώσουν τα πολιτικά τους κάστρα, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να δουν τη μεγάλη εικόνα για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης.  

ΚΥΠΕ

Home