Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαυρίδης: Αναγκαίο το ΦΑ για να περάσουμε στην πράσινη ανάπτυξη

Offsite Team
- 11.07.2022

Μαυρίδης: Αναγκαίο το ΦΑ για να περάσουμε στην πράσινη ανάπτυξη

Συνέντευξη Κ. Μαυρίδη στην OffsiteNews - Η ενεργειακή κρίση, η πράσινη οικονομία & η ακρίβεια που καλπάζει

Αποστολή Digital Tree στο Στρασβούργο - Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα

Την άποψη ότι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου είναι ένα αναγκαίο μέσο για να περάσουμε στην πράσινη ανάπτυξη, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην OffsiteNews από το Ευρωκοινοβούλιο ο Κώστας Μαυρίδης.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και S&D είναι ο πρώτος Κύπριος ευρωβουλευτής ο οποίος συμμετέχει από το 2014 στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Όπως δήλωσε, δεν ήταν καθόλου εύκολο να γίνει μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής ένας Κύπριος ενώ ο ίδιος αποφάσισε όπως συμμετέχει στην Επιτροπή λόγω του μνημονίου.

Παράλληλα ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που υπάρχει απαντώντας μάλιστα στο ερώτημα εάν η ΕΕ κάνει όσα πρέπει για να βοηθήσει έμπρακτα τις χώρες και τους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη φάση. 

Καταληκτικά σχολιάζοντας το γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο οικονομικής ανασφάλειας, με την ακρίβεια να καλπάζει, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι η ΕΕ εγκληματεί ενάντια στον ίδιο της τον εαυτό με το να αγοράζει ΦΑ από ΗΠΑ ή Κατάρ, και οι τιμές να εκτοξεύονται προς τα πάνω, με τα φτωχά κράτη να μην μπορούν να τροφοδοτήσουν την οικονομία τους με φυσικό αέριο σε λογικές τιμές. 

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Μαυρίδη

1/ Κύριε Μαυρίδη, είστε ο πρώτος Κύπριος ευρωβουλευτής που συμμετέχει από το 2014 στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Ποιος είναι ο ρόλος αυτής της Επιτροπής αυτής και τι σημαίνει η παρουσία ενός Κύπριου ευρωβουλευτή στην επιτροπή αυτή;

Το 2014 όταν πρωτοήρθα εδώ ως ευρωβουλευτής η Κύπρος ήταν ήδη στο μνημόνιο. Αυτό ήταν και η σοβαρή αιτιολόγηση για την οποία έκρινα ότι θα επιζητούσα να ενταχθώ στην Επιτροπή Οικονομικών. Η Επιτροπή Οικονομικών έχει 2 ιδιότητες που την καθιστούν πάρα πολύ δημοφιλή σε όλους τους ευρωβουλευτές. Το ένα είναι ότι έχει συνομοθετικό ρόλο, ενώ σε πάρα πολλούς τομείς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε απλός πολιτικό λόγο. Το άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι έχει να κάνει με το χρήμα. Αυτό, με το μνημόνιο στην Κύπρο με έπεισε να το επιζητήσω. 

Δεν ήταν εύκολο για έναν Κύπριο να γίνει αποδεκτός γιατί συνήθως οι θέσεις ήταν κρατημένες για Γερμανούς, Γάλλους, τότε ήταν και οι Άγγλοι, Ισπανοί, Ιταλοί. Τελικά έγινα αποδεκτός και έκτοτε παραμένω μέλος. Ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τα θέματα των τραπεζών και τις καταχρηστικές ρήτρες σε συμβάσεις μεταξύ των τραπεζών και δανειοληπτών. Σήμερα υπάρχει ένα άλλο τεράστιο ζήτημα στην Επιτροπή Οικονομικών που είναι τα θέματα που αφορούν την ευρωζώνη ιδιαίτερα. Ήταν και δική μου επιλογή σε αυτή την δεύτερη μου θητεία θα επιλέξω καλύτερα τις μάχες που θέλω να δώσω με την εμπειρία που είχα την πρώτη μου θητεία. 

1

2/ Σε πρόσφατη παρέμβαση σας στο ΕΚ τονίσατε ότι «Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση». Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσει έμπρακτα η ΕΕ τις χώρες και τους πολίτες σε αυτή την πολύ δύσκολη φάση που βρισκόμαστε; Κάνει όσα πρέπει ή χρειάζονται ακόμα αρκετά;

Ως απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις και τις κοινωνικές, από την πανδημία, η ΕΕ κατέληξε στο μεγαλύτερο με διαφορά χρηματοδοτικό μηχανισμό που στήθηκε ποτέ στην ιστορία, ο γνωστός μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η απογοήτευσή μου είναι πως οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολλαπλές και μεγαλώνουν. Από την ενεργειακή κρίση, από τις κυρώσεις τις οποίες επιβάλαμε στη Ρωσία αλλά έχουν και κόστος πάνω στον εαυτό μας, από την επισιτιστική κρίση η οποία μπορεί να μην φαίνεται να επηρεάζει τόσο πολύ την ΕΕ, αλλά επηρεάζει τα κράτη γύρω μας. Κατά την άποψή μου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να έρθει με μία πρόταση-κείμενο, για να έχουμε μια ενωμένη ευρωπαϊκή απάντηση. 

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους λόγω της πανδημίας, άρα δεν υπάρχει εκείνη η δυνατότητα που είχαμε πριν 3-4 χρόνια. Ιδιαίτερα για εμάς, την Κύπρο, την Ελλάδα και κάποια άλλα κράτη του ευρωπαϊκού νότου όπου η πανδημία ήταν ιδιαίτερα σοβαρή, έχουμε και σοβαρό πρόβλημα με το δημόσιο χρέος. Χρειάζεται οπωσδήποτε η ευρωπαϊκή παρέμβαση για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα. Μέτρα προσωρινά όπως η επιβολή κάποιου πλαφόν στην τιμή της ενέργειας ή σε άλλες τιμές, με σωστή αιτιολόγηση θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από το κράτος-μέλος, όμως δεν είναι επαρκής απάντηση.

3/ Είναι σε εξέλιξη αρκετές δράσεις από την ΕΕ για να επιτευχθεί ο στόχος για ενεργειακή ασφάλεια και μετάβαση προς το 2050. Είναι προς την σωστή κατεύθυνση οι διάφορες ενέργειες; Εκτιμάτε ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος αυτός;

Εντός της ίδιας της Ευρώπης, έχουμε κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες αρχίζουν σιγά-σιγά να βγαίνουν στην επιφάνεια. Ο στόχος που θέσαμε να περάσουμε στην ουδετερότητα της οικονομίας, στην καθαρή οικονομία του 2050 φαίνεται ότι ήδη από τώρα μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη διαβίωση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού που αρχίζει να αντιδρά. Για εμάς στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα, το φυσικό αέριο δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της μετάβασης προς την πράσινη οικονομία. 

Μια απότομη μετάβαση από εκεί που είμαστε, δηλαδή να εγκαταλείψουμε ξαφνικά όλες τις πηγές ενέργειας και να περάσουμε στην πράσινη ανάπτυξη, είναι ένας επιθυμητός στόχος αλλά για να είναι πρακτικά εφικτός θα πρέπει να περάσουμε από αυτό το μεταβατικό στάδιο. Θεωρώ ότι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου είναι ένα αναγκαίο μέσο για να περάσουμε στην πράσινη ανάπτυξη. Από την άλλη, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απογοήτευσή μου γιατί έχουμε βόρεια κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία έχουν ελάχιστη ηλιοφάνεια συγκρινόμενα με την δική μας πλούσιο ηλιοφάνεια και έχουν αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας πολύ περισσότερη απ’ότι εμείς. Αυτό δείχνει ότι όχι απλώς μείναμε πίσω, μείναμε πολύ πίσω και διερωτώμαι εάν έφτασε η ώρα για να ανατραπούν αυτά τα περιχαρακωμένα στενά ιδιωτικά συμφέροντα. 

4/ Γενικότερα είμαστε σε μια περίοδο οικονομικής ανασφάλειας, με την ακρίβεια να καλπάζει. Θα γίνει συζήτηση και στο ΕΚ αυτή την εβδομάδα για την κρίση του κόστους ζωής, τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό. Υπάρχουν λύσεις για να αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση και να ομαλοποιηθεί κατά το δυνατό σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Οτιδήποτε αφορά ένα προϊόν ή μια υπηρεσία στην οικονομία, οι οικονομολόγοι μιλούν και καθορίζουν την τιμή του, με βάση τη ζήτηση και την προσφορά. Ο κανόνας είναι πολύ απλός. Εάν υπάρξει σημαντική μείωση στην προσφορά και η αύξηση παραμένει ίδια ή αυξάνεται, η τιμή του εκτοξεύεται προς τα πάνω. Έχει υπάρξει δραματική μείωση στην προμήθεια ενέργειας λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία και λόγω και των αποφάσεων της Ρωσίας να μειώσει αυτή την ενέργεια προς την ΕΕ. Αυτή η μειωμένη ενέργεια δεν έχει αντικατασταθεί από άλλες πηγές ενέργειας. 

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και θεωρώ ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα κοιτάσματα του φυσικού αερίου που είναι εγχώρια. Τονίζω τη λέξη εγχώρια, όπως στη Μαύρη Θάλασσα αλλά ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά που είναι εγχώρια κοιτάσματα προσφέρουν και ενεργειακή ασφάλεια γιατί είναι δικά της ΕΕ. Φυσικά αν υπάρχουν πολιτικά προσκόμματα από την Τουρκία ή άλλους, εδώ είναι που θα διαφανεί αν όντως η ΕΕ έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει. Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα δεν το έπραξε. Αλλά, το να πηγαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να αγοράζει φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ ή από το Κατάρ, να εκτοξεύει τις τιμές προς τα πάνω και τα φτωχά κράτη να μην μπορούν πλέον να τροφοδοτήσουν την οικονομία τους φυσικό αέριο σε λογικές τιμές, θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΕ εγκληματεί ενάντια στον ίδιο τον εαυτό της. 

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του κ. Μαυρίδη από το Στρασβούργο

*Φωτογραφίες Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ

Home