Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαυρογιάννης: Έναρξη διαπραγματεύσεων με λήξη τουρκ. παραβιάσεων

Offsite Team -
11.11.2019 - 11:44

Μαυρογιάννης: Έναρξη διαπραγματεύσεων με λήξη τουρκ. παραβιάσεων

Thumbnail
Όσα δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη

Η Λευκωσία δεν θέτει όρους, ωστόσο για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι σημαντικό να σταματήσουν οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις και οι παραβιάσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ανέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Ανδρέας Μαυρογιάννης.

 

Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα “Egypt Today”, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Πρέσβης Μαυρογιάννης είπε ότι είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί από τη διεθνή κοινότητα ότι η τουρκική συμπεριφορά έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τάχθηκε υπέρ του να κληθεί να πληρώσει κάποιο τίμημα η Άγκυρα.

 

Μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης Μαυρογιάννης μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο με την Αίγυπτο. Είπε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει διμερής συνεργασία σε πολλούς τομείς και η σχέση γίνεται πολύ ισχυρή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. «Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε πρόσβαση στην ΕΕ για την Αίγυπτο και η Αίγυπτος να μας προσφέρει πρόσβαση στην περιοχή» συμπλήρωσε.  

Για τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ, ο Πρέσβης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Λευκωσίας για προστασία των δικαιωμάτων της. «Δεν κάνουμε κάτι που επηρεάζει το δικαίωμα της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψουμε πράγματα που σαφώς παραβιάζουν τα δικά μας δικαιώματα» είπε.

 

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου, όπως έκανε η Κύπρος με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. «Όλοι γνωρίζουμε τις τεράστιες ανάγκες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το φυσικό αέριο» είπε. Πρόσθεσε ότι μέσω της συνεργασίας στο θέμα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα επωφεληθούν όλοι, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

 

Ωστόσο, η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει τη συμφωνία για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, συνέχισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, η Τουρκία έχει μια πολύ παράλογη αντίληψη του διεθνούς δικαίου, ενώ είναι η μόνη χώρα που δεν αναγνωρίζει τις θαλάσσιες ζώνες των νησιών. Παράλληλα, πρόσθεσε, προβάλλει ισχυρισμούς σχετικά με τη θαλάσσια περιοχή που ανήκει ξεκάθαρα στην Κύπρο.

 

Οι τουρκικές αξιώσεις δεν βασίζονται σε κανένα εθνικό ή διεθνές δίκαιο, υπογράμμισε ο Πρέσβης, ενώ σημείωσε ότι γίνεται εκμετάλλευση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου για να αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου ή των φυσικών πόρων εκ μέρους της Άγκυρας.  

Όσον αφορά το θέμα των Βαρωσίων, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία επιβεβαιώθηκαν τα προηγούμενα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ για την περίκλειστη πόλη.  

Ερωτηθείς για ποιόν λόγο δεν τέθηκε μαζί και το ζήτημα του φυσικού αερίου, είπε ότι «θέλαμε μια πολύ σαφή αντίδραση, την οποία έχουμε ήδη λάβει». Δεν σημαίνει ότι το άλλο θέμα δεν υπάρχει, αλλά είναι ένα μικρό μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία, πρόσθεσε.  

Όσον αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις έναντι της τουρκικής συμπεριφοράς στην περιοχή, ο Πρέσβης ανέφερε ότι δεν μπορείς απλά να σιωπάς και να μην κάνεις τίποτα. «Μερικές φορές χρειάζεται πολύς χρόνος, αλλά πρέπει να δηλώσεις ότι αυτό που συμβαίνει είναι εντελώς απαράδεκτο. Θέλω να πω ότι πρέπει να είσαι ρεαλιστής και πραγματιστής. Δεν έχουμε το ίδιο μέγεθος με την Τουρκία και δεν προκαλούμε το ίδιο διεθνές ενδιαφέρον» είπε.  

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στις ΗΠΑ για τη στάση τους έναντι της Τουρκίας, δεδομένου του τι συνέβη με τους Κούρδους, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν στρέφονται εναντίον της Κύπρου. «Για ό,τι συνέβη στη Συρία, αυτό είναι ένα μόνο από τα αποτελέσματα της αμερικανικής πολιτικής» η οποία βασίζεται σε έναν νέο απομονωτισμό, είπε.  

Οι Αμερικανοί αποχωρούν από πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, συνέχισε, παρομοιάζοντας τη στάση αυτή με την απομόνωσή τους μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  

«Εν τέλει, δεν είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι όταν οι ΗΠΑ φαίνεται να διευκολύνουν μια δύναμη, όπως η Τουρκία, για τη διεξαγωγή τέτοιων πολιτικών» ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.  

Ερωτηθείς αν η Γαλλία απέστειλε πολεμικό πλοίο στην περιοχή και αν αναμένεται κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός. «Πιστεύω ότι στο τέλος οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και πολλές χώρες θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα, αλλά κανείς δεν θέλει να έχει συγκρούσεις» είπε.  

Ανέφερε επίσης ότι η Λευκωσία δεν επιθυμεί την στρατιωτική επιλογή, αλλά «είναι σημαντικό να λαμβάνουμε ένα ισχυρό μήνυμα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ως αποτρεπτικό παράγοντα».  

«Η κίνηση της Γαλλίας είναι πολύ ευπρόσδεκτη ως μήνυμα, αλλά σίγουρα δεν βλέπω την πρόθεση να εμπλακεί σε στρατιωτικές συγκρούσεις» είπε.  

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ακόμη ότι είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί από τη διεθνή κοινότητα ότι η τουρκική συμπεριφορά έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Συνέχισε, λέγοντας ότι είναι επίσης σημαντικό για την Τουρκία να πληρώσει κάποιο τίμημα, που σημαίνει μέτρα όπως απουσία προόδου στις σχέσεις με την ΕΕ και άλλα πράγματα. Στόχος είναι να επιβεβαιώσουμε ότι η συνέχιση των παρανομιών έχει υψηλό κόστος, είπε.  

Ερωτηθείς για τα εμπόδια στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι ζητούν να πάρουν τα πάντα προτού αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις.  

Είπε ότι η ε/κ πλευρά εργάζεται με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ώστε η διαδικασία να προχωρήσει στη βάση ενός «συμβολαίου», παραπέμποντας στους όρους αναφοράς.  

Όσον αφορά τη διαδικασία, είπε ότι η Λευκωσία δεν θέτει όρους, πρόσθεσε ωστόσο ότι για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις είναι σημαντικό να σταματήσουν οι παράνομες γεωτρήσεις και οι παραβιάσεις στην περιοχή των Βαρωσίων.

ΚΥΠΕ

Home