Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαυρογιάννης: Να εργαστούμε για πολιτικές πρόληψης

Offsite Team -
26.11.2022 - 17:56

Μαυρογιάννης: Να εργαστούμε για πολιτικές πρόληψης

Τεράστια ανοικτή πληγή στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Κύπρου η βία κατά των γυναικών, δήλωσε ο Α. Μαυρογιάννης

Αλλαγή όχι στ΄ όνομα των γυναικών, ούτε εξ ονόματος των γυναικών. Αλλαγή με τις γυναίκες αγωνίστριες και πρωταγωνίστριες, με τις γυναίκες μπροστά», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, στη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «The REDress Project».

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών, το Εκλογικό Επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου, επέλεξε να πραγματοποιήσει μία συμβολική εκδήλωση, εμπνευσμένη από το διεθνές project της Καναδής καλλιτέχνιδας, Jamie Black.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Wherehaus 612, στη Λευκωσία, άνοιξε η Κεντρική Οργανωτική Γραμματέας του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, Ελένη Ευαγόρου, η οποία επεσήμανε την ανάγκη η κοινωνία να απασχολείται με το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, ολόχρονα και όχι μόνο όταν συμβαίνουν γυναικοκτονίες ή άλλα εγκλήματα που μας συνταράζουν.

«Θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να εφαρμόζει ουσιαστικές πολιτικές για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση αυτού του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος σε όλα τα επίπεδα: στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην Αστυνομία, στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ακόμη και στο ίδιο, το κατά πολλούς άμεμπτο, Δικαστικό Σύστημα», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί φωνή διαμαρτυρίας , καθώς εν έτει 2022, σε μία ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Κύπρος, ακόμα πρέπει να συζητούμε και να ζητούμε τα αυτονόητα.

Αναφερόμενος στα γεγονότα που συγκλόνισαν το παγκύπριο την άνοιξη του 2019 με τις κατά συρροή δολοφονίες γυναικών, τον θεσμικό σεξισμό και ρατσισμό που φυλάκισε τα εγκλήματα σε βαλίτσες, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, επεσήμανε την ανάγκη η Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη της.

«Με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα ενάντια στον σεξισμό, ενάντια στη βία, ενάντια στις αντιλήψεις που αναπαράγουν στερεότυπα, προάγουν τον ρατσισμό και προσπερνούν ελαφρά τη καρδία τις κραυγές των θυμάτων», ανέφερε.

Όπως επεσήμανε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, η πρώτη και μεγαλύτερη έλλειψη είναι οι περιορισμένες κρατικές δομές στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι επιζούσες.

«Δεν υπάρχουν καταφύγια για τα θύματα σε όλες τις επαρχίες και εκεί που υπάρχουν συχνά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο αριθμό γυναικών που πρέπει να φιλοξενήσουν. Για την στήριξη των θυμάτων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας θα έπρεπε να υπάρχει κεντρικός κρατικός σχεδιασμός και όχι αποσπασματικές πολιτικές», τόνισε.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ανέδειξε επίσης το τεράστιο ζήτημα της αντιμετώπισης που τυχαίνουν τα θύματα από τους λειτουργούς πρώτης γραμμής στους οποίους απευθύνονται.

«Χρειάζεται άμεσα να αλλάξει πρώτα και κύρια η κουλτούρα αλλά και οι διαδικασίες που ακολουθούνται από την αστυνομία. Χρειάζονται οι σωστές υποδομές και τα σωστά πρωτόκολλα, η συνεχής εκπαίδευση, ο έλεγχος και η αξιολόγηση των λειτουργών της πρώτης γραμμής αλλά και όλων των δημόσιων λειτουργών που ασχολούνται με τα περιστατικά βίας ενάντια στις γυναίκες», υπογράμμισε.

Είναι λοιπόν τεράστια τα κενά, οι ελλείψεις και οι στρεβλώσεις που υπάρχουν, όπως τόνισε ο ίδιος. «Για εμάς αυτά τα θέματα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Οι πολιτικές μας για το γυναικείο ζήτημα διατρέχουν το πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει στοχεύοντας σε μέτρα πρόληψης και πάταξης της βίας, συρρίκνωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, προαγωγής της ισοτιμίας των δύο φύλων, εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, και δημιουργίας σύγχρονων και πολυθεματικών δομών», ανέφερε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε επίσης θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες έμφυλης βίας, οι οποίες ανέδειξαν τόσο τον σεξισμό και τις αντιλήψεις που οδηγούν σε αυτή, όπως επίσης και τα θεσμικά κενά τα οποία δίνουν συχνά προβάδισμα στους θύτες έναντι στα θύματα.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της εκδήλωσης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως είναι με δέος και μεγάλη συγκίνηση που βρέθηκε σε μία εκδήλωση που στοχεύει να αναδείξει μία τεράστια ανοικτή πληγή στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι.

«Η βία κατά των γυναικών εκτός από το ότι είναι μία απίστευτη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει και πρόσθετα στοιχεία που είναι οι διακρίσεις με βάση το φύλο, τα στερεότυπα και πολλά ζητήματα που πραγματικά αγγίζουν την καρδιά των προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας μας» ανέφερε. Όπως τόνισε, είναι ένας από τους τομείς που η Κύπρος έχει πολλά να κάνει για να επιτευχθεί επιτέλους  η πραγματική ισότητα των φύλων και ο σεβασμός προς τους ανθρώπους σε αυτό τον τόπο.

«Συγχαίρω τις διοργανώτριες για αυτή τους την πρωτοβουλία και όλους όσους συμμετέχουν και εύχομαι η φωνή μας από αυτόν εδώ τον χώρο να συμβάλει επιτέλους στη δραστική τουλάχιστον μείωση αυτού του φαινομένου και να υπάρξει η απαιτούμενη κάθαρση στα μυαλά όλων μας», επεσήμανε.

Με αφορμή την εκδήλωση, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τις θέσεις του εκλογικού του προγράμματος για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Home