Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με άλλα 3 ΝΑΙ πάμε για διάλυση της Βουλής - Όλα τα δεδομένα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 23.10.2020

Με άλλα 3 ΝΑΙ πάμε για διάλυση της Βουλής - Όλα τα δεδομένα

Thumbnail
Θέλουν 29 ψήφους για διάλυση της Βουλής - Έχουν 26 μέχρι τώρα υπό προϋποθέσεις όμως - Τι προνοεί το Σύνταγμα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Και ενώ αρχικά πέρασε στα... ψιλά η πρόταση του Γιώργου Περδίκη των Οικολόγων και της Άννας Θεολόγου για διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές, το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ την αντιμετωπίζει υπό προϋποθέσεις θετικά, άναψε έντονη πολιτική συζήτηση και όλα θα κριθούν τελικά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Τα δεδομένα - Τι προνοεί το Σύνταγμα για διάλυση της Βουλής.

Ο δικηγόρος Σίμος Αγγελίδης που κατέχει άριστα το Σύνταγμα μιλώντας στην Offsite εξήγησε ότι η διάλυση της Βουλής εδράζεται στο Άρθρο 67 του Συντάγματος. Βάσει αυτού απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή θετικές ψήφοι πέραν των μισών βουλευτών (28 +1).

Ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι εφόσον επιτευχθεί η διάλυση της Βουλής από την ημέρα διάλυσης, εντός 30-40 ημερών πρέπει να εκλεγεί  νέα Βουλή. Σε περίοδο 15 ημερών την ημέρα εκλογής των νέων βουλευτών πρέπει να συσταθεί η νέα Βουλή.

Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελίδης με τα υφιστάμενα δεδομένα, εάν η Βουλή διαλυθεί τώρα, οι νεοκλεγέντες βουλευτές θα ολοκληρώσουν την τρέχουσα θητεία  και θα παραμείνουν στα βουλευτικά έδρανα και την επόμενη πενταετία. Ωστόσο, οι συνεδρίες της περιόδου 2020 - Μαϊου 2021 θα είναι έκτακτες.

Θέλουν 29 ψήφους για διάλυση της Βουλής - Έχουν 26 μέχρι τώρα υπό προϋποθέσεις όμως

Όπως προκύπτει λοιπόν, το Σύνταγμα προνοεί 29 θετικές ψήφους για διάλυση της Βουλής. Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται 26 ψήφοι, κάποιες όμως με... ερωτηματικά. 

Οι 26 ψήφοι κατανέμονται ως εξής: 

18 από το Δημοκρατικό Συναγερμό

Σημειώνουμε όμως ότι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι ο ΔΗΣΥ τοποθετείται θετικά, αν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, στην πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής και διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, σημειώνοντας πως το κόμμα του δεν επιθυμεί να προστεθεί ακόμη ένα ζήτημα ''στην κονίστρα της κομματικής αντιπαλότητας''.

Εάν ο κ. Αβέρωφ πάντως με τον όρο ευρύτατη συναίνεση εννοεί θετική τοποθέτηση από όλα τα κόμματα, αυτό δεν ισχύει αφού με ανακοινώσεις τους ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τάσσονται αρνητικά ζητώντας την παραίτηση πρώτα του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης. Από πλευράς Προεδρίας πάντως ξεκαθαρίστηκε ότι ο ΠτΔ δεν παραιτείται. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ''Ο Πρόεδρος δεν θα προδώσει την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα ολοκληρώσει τη θητεία του όπως το Σύνταγμα και η  εντολή των πολιτών ορίζει''. Αρνητική παρουσιάζεται και η Αλληλεγγύη αλλά και η Συμμαχία Πολιτών. 

3 ΝΑΙ από την ΕΔΕΚ με μία... δύσκολη προϋπόθεση

Η ΕΔΕΚ αναφέρει: "Αν η πλειοψηφία της Βουλής συναινεί και εγκρίνει τις πρόωρες εκλογές από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν υπάρχει ένσταση", σημειώνοντας πως "η θέση του κόμματος είναι η ενδεχόμενη αυτοδιάλυση να γίνει αφότου ολοκληρωθεί η ψήφιση των προϋπολογισμών". Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ακόμα δεν άρχισε ουσιαστικά την Βουλή. 

2 ψήφοι από ΕΛΑΜ με προϋποθέσεις 

Σε ανακοίνωση το ΕΛΑΜ ξεκαθαρίζει ότι ''αν υπάρχει ευρύτερη συναίνεση να δοθεί ο λόγος στον λαό, τότε δηλώνει σύμφωνο''. Θέτει πάντως ως προτεραιότητα η δημοσιοποίηση λίστας «Γιωρκάτζη & Λαγκάρντ»

Οι άλλες τρεις θετικές ψήφοι είναι οι 2 ψήφοι από τους Οικολόγους και η μία ψήφος της ανεξάρτητης βουλευτού Άννας Θεολόγου.

Εκκρεμεί η απόφαση των τριών της Συνεργασίας (πρώην Δηκοϊκών)

Χρειάζονται λοιπόν ακόμα 3 ψήφοι, εάν και όλοι οι υπόλοιποι ψηφίσον ΝΑΙ. Δεν τοποθετήθηκαν ουσιαστικά οι τρεις βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργος Προκοπίου Μαρίνος Μουσιούττας και Άγγελος Βότσης. Η τελική θέση αυτών των βουλευτών αποτελεί κλειδί αφού αποτελούν τις τρεις ψήφους που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. 

Home