Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με αντικλείδι θέλει να ανοίξει τα Βαρώσια ο Ερντογάν

Του Στέλιου Στυλιανού -
18.07.2021 - 06:00

Με αντικλείδι θέλει να ανοίξει τα Βαρώσια ο Ερντογάν

Thumbnail
Εν αναμονή των κινήσεων του Τούρκου Προέδρου η Κυβέρνηση

Στα Κατεχόμενα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα ενόψει της καθόδου του Ταγίπ  Ερντογάν. Κυβέρνηση και πολιτεία βρίσκονται εν αναμονή των ενεργειών του Τούρκου Προέδρου και σε ποιες ανακοινώσεις τελικά θα προβεί έχοντας ήδη προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα νομικά και πολιτικά μέτρα που θα πάρει η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Βάσει των όσων έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής ο Ερντογάν είναι έτοιμος να «ανοίξει με αντικλείδι» την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου παραβιάζοντας ουσιαστικά τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 550 & 789 καλώντας όσους Ελληνοκύπριους το επιθυμούν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους υπό Τουρκοκυπριακή Διοίκηση.

>>>>>>>>>>> Δείτε αναλυτικά τι αναφέρουν τα ψήφισματα 550 και 789 για την Αμμόχωστο  

Συγκεκριμένα βάσει των πληροφοριών που φτάνουν στην Ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και με τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος της Κατεχόμενης πόλης μετά το Εθνικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης το ενδεχόμενο κάλεσμα Ερντογάν για επιστροφή αναμένεται να αφορά μια περιοχή που υπάγεται στην ενορία του Αγίου Νικολάου και είναι βορειότερα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και ανατολικότερα του Β` Γυμνασίου Αμμοχώστου.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Για την εν λόγω περιοχή σύμφωνα με τον Σίμο Ιωάννου έχουν γίνει στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» 36 αιτήσεις αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν σημαίνει ότι αυτοί που έκαναν τις αιτήσεις ζητούν την επιστροφή, αλλά την αποζημίωση για απώλεια χρήσης. Το πόσοι ωστόσο από αυτούς θα αποφασίσουν να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση κανένας δεν γνωρίζει.

Οι επιλογές στο τράπεζι για την ΚΔ

Όπως ανέφερε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ η Offsite στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη μπήκαν στο τραπέζι όλοι οι πιθανοί τρόποι αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάνοντας αρχή από τα πολιτικά μετρά η Κυβέρνηση μελετά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης και τι πρέπει να ζητήσει η δική μας πλευρά από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχοντας τις ακόλουθες 3 επιλογές:

  • Δήλωση τύπου 
  • Προεδρική δήλωση 
  • Νέο Ψήφισμα 

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τουρκία ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ενώ υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο θα πρέπει να ζητηθεί από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας ένα νέο ψήφισμα αφού το θέμα της Αμμοχώστου καλύπτεται σήμερα από δύο ψηφίσματα (550 & 789). 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα νομικά μέτρα που κερδίζουν έδαφος είναι η 5η Διακρατική Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τον προβληματισμό που  υπάρχει να είναι ότι η υπόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να αποδυναμωθεί εάν ένας μεγάλος αριθμός ε/κ προσφύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων σύμφωνα με τους όρους που θέτει το Ψευδοκράτος.

Παράλληλα ως δεύτερο νομικό μέτρο προκρίνεται αίτημα για συμβουλευτική γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Χάγης (Human Rights Procedure).

Home