Με το «ένα πόδι» στην Ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ

Με το «ένα πόδι» στην Ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ

usa army
Παίρνει «σάρκα και οστά» το νομοσχέδιο Μενέντεζ με επίκεντρο Κύπρο – Ελλάδα - Ισραήλ.

Περεταίρω εμπλοκή στην γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου επιδιώκουν οι ΗΠΑ με το νομοσχέδιο «Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», που κατατέθηκε και επίσημα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι εισηγητές του νομοσχεδίου στη Βουλή ήταν οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς. Να υπενθυμίσουμε πως, το νομοσχέδιο είχαν προωθήσει αρχικά τον Απρίλιο του 2019 στο Κογκρέσο, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ και των Ρεπουμπλικανών, Μάρκο Ρούμπιο. Πλέον το νομοσχέδιο βρίσκεται και στα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ.

Μέσα από το νομοσχέδιο οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες που γίνονται από την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, για εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πόρων. Ταυτόχρονα, στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία και τη Ρωσία σε σχέση με τους πυραύλους S-400, τα μαχητικά F-35, καθώς και τις τούρκικες παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Επιπλέον, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, καθώς επίσης και στον αγωγό EastMed. Συγκεκριμένα, καλεί την Κυβέρνηση Τραμπ να υποστηρίξει την προσπάθεια για δημιουργία του αγωγού EastMed, όπως επίσης και την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης (LNG). 

Σύμφωνα με  Κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο δείχνει ξεκάθαρα την στρατηγική σημασία των τριμερών συνεργασιών της Κύπρου με χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο η διαχρονική σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ, και φαίνεται πως οι ΗΠΑ κατανοούν την στρατηγική σημασία της Κύπρου για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Για την Κυβέρνηση, το νομοσχέδιο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποτελεί ακόμη μία ισχυρή απάντηση προς τους Τούρκικους σχεδιασμούς με τις παράνομες ενέργειας του «Μπαρμπαρός» και του «Πορθητή» στην Κυπριακή, ΑΟΖ και δείχνει την ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Στο μεταξύ, παρόλο που η Ιταλία φαίνεται να κάνει πίσω αναφορικά με τον αγωγό EastMed, η στήριξη των ΗΠΑ στον συγκεκριμένο αγωγό ίσως επηρεάσει θετικά την Ιταλική Κυβέρνηση να εμπλακεί περισσότερο στους σχεδιασμούς. Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση της Offsite o Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης κατά  την παρουσίαση του έργου του για την περίοδο Μαρτίου 2018 – Απριλίου 2019, επεσήμανε πως υπάρχει διακρατική συμφωνία με την Ιταλία για την οποία απομένει η υπογραφή και υλοποίηση της, για την οποία μάλιστα έχει εξασφαλιστεί και η σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.

Οι ΗΠΑ βλέπουν τις νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, και δεν θα μπορούσαν να μην επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που δημιουργούνται στα ενεργειακά της περιοχής. Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε πως οι ΗΠΑ συμμετείχαν με την παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, και στην τελευταία Τριμερή Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στις 20 Ματίου στα Ιεροσόλυμα.

Να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο έχει αυξημένες πιθανότητες να εγκριθεί από το Κογκρέσο και την Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς κατατέθηκε από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας.  

Home