Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με εταιρείες στην Κύπρο ο «πρωταγωνιστής» του βίντεο Al Jazeera

Offsite Team -
10.08.2021 - 13:30

Με εταιρείες στην Κύπρο ο «πρωταγωνιστής» του βίντεο Al Jazeera

Με παρουσία στην Κύπρο εταιρείες που φέρονται να ανήκαν στον Κρίστοφερ Σάμιουελσον

Παρουσία στην Κύπρο είχαν οι πολύπλοκες εταιρικές δομές που φέρεται να έστηνε ο Κρίστοφερ Σάμιουελσον, το άτομο που «πρωταγωνιστεί» στο νέο ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και το οποίο αποκαλύπτει πώς το ποδόσφαιρο, στην προκειμένη περίπτωση το αγγλικό, χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, εμπλέκοντας και πάλι την Κύπρο και το ήδη καταργηθέν Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ).

Η εταιρεία Mutual Trust Management Ltd, της οποίας ο Σάμιουελσον φέρεται να ήταν πρόεδρος και μέτοχος, ήταν μέτοχος άλλων εταιρειών εγγεγραμμένων, μεταξύ άλλων, σε Κύπρο, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βερμούδες.

Στην ιστοσελίδα του Εφόρου Εταιρειών, η εν λόγω εταιρεία εμφανίζεται με το όνομα Woodbrook Corporate Services Ltd, εγγραφείσα στις 18 Ιουλίου 1996 και ευρισκόμενη σε κατάσταση εκκαθάρισης με διάταγμα δικαστηρίου, από τις 30 Μαρτίου 2021.

Ως διευθυντές εμφανίζονται οι Michael Doherty, Christina Doherty και Senan Mc Gonigle, με δηλωμένη διεύθυνση τη Φραγκλίνου Ρούσβελτ, 152, στη Λεμεσό.

Το νέο ρεπορτάζ του Al Jazeera υπό τον τίτλο «The men who sell football», παρουσιάζεται από το Δίκτυο ως το πρίκουελ του «The Cyprus Papers Undercover», που δόθηκε στη δημοσιότητα πέρσι τον Οκτώβριο, και το οποίο αφορούσε το ΚΕΠ.

Αυτή τη φορά, δημοσιογράφοι του δικτύου παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι ενός μη υπαρκτού, πλούσιου Κινέζου, ο οποίος έχει καταδικαστεί, μεταξύ άλλων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, και έρχονται σε επαφή με έναν μεσάζοντα ονόματι Κρίστοφερ Σάμιουελσον, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τους φέρνει ένα βήμα πριν από την αγορά της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Derby County. Ο Σάμιουελσον, σύμφωνα με τον Al Jazeera, ερευνήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν από τις αστυνομικές Αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, χωρίς ωστόσο να κατηγορηθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Σάμιουελσον, μαζί με τον συνεργάτη του, πρώην μέλος της Scotland Yard, Κιθ Χάντερ, αναφέρουν στους δύο υπό κάλυψη δημοσιογράφους ότι μπορούν να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο για τον Κινέζο επενδυτή, προκειμένου να εξαπατήσει τις αγγλικές ποδοσφαιρικές Αρχές, λέγοντας ότι αυτό έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν με άτομα Ινδικής, Ουκρανικής, Ρωσικής και Νιγηριανής καταγωγής και ότι η όλη διαδικασία διεξάγεται ανεμπόδιστα (“the process is seamless”).

Τόσο στο βίντεο όσο και στο τελευταίο από τα τρία ηχητικά ντοκουμέντα που συνοδεύουν το άρθρο, ο Σάμιουελσον συστήνει στους δύο δημοσιογράφους τον Χάντερ, ως τον άνθρωπο που μπορεί να τους φέρει σε επαφή με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην Κύπρο, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν κυπριακό διαβατήριο για τον Κινέζο επενδυτή.

«Το έχουμε κάνει πολλές, πολλές φορές με άτομα τα οποία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν σε χειρότερη θέση από το αφεντικό σας», αναφέρουν στους υπό κάλυψη δημοσιογράφους.

Γίνεται δε αναφορά στην περίπτωση Ρώσου επιχειρηματία, για τον οποίο η Ίντερπολ είχε εκδώσει «κόκκινη προειδοποίηση» και ο οποίος απέκτησε κυπριακό διαβατήριο με τη βοήθεια Υπουργού της Κυπριακής Κυβέρνησης, που φέρεται να ταξίδεψε στο Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, για το σκοπό αυτό.

«Ο Υπουργός που θα μας βοηθήσει έχει έρθει από την Κύπρο. Θα έχουμε μια συζήτηση για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πράξουμε», εμφανίζεται να λέει στους δύο δημοσιογράφους, ο Κιθ Χάντερ.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην Κύπρο ως μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που πουλούν «χρυσά διαβατήρια» έναντι επενδύσεων και πιο συγκεκριμένα, ότι στο πλαίσιο του ΚΕΠ μπορούσε κανείς να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο και πρόσβαση στην Ευρώπη με επενδύσεις ύψους 3 εκατ. Δολαρίων. Σημειώνεται στο ρεπορτάζ πως άτομα που έχουν καταδικασθεί ή που διώκονται ποινικά αποκλείονται από το πρόγραμμα.

Στη συνέχεια εκτυλίσσονται τα γεγονότα όπως τα είδαμε στο πρώτο ρεπορτάζ του Δικτύου «The Cyprus papers undercover», όπου οι δύο υπό κάλυψη δημοσιογράφοι ταξιδεύουν στην Κύπρο και συναντώνται με, μεταξύ άλλων, έναν τότε Βουλευτή, γνωστό δικηγόρο και έναν υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο του κράτους, που κατ’ ισχυρισμόν φέρονται, μέσω του ρεπορτάζ, να εξέφρασαν τη βούλησή τους να βοηθήσουν τον Κινέζο επενδυτή να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο, αλλάζοντας το όνομά του, έναντι επένδυσης 10 εκατ. Ευρώ.

ΚΥΠΕ

Home