Με το Χρυσό Κλειδί της Πάφου τιμήθηκε ο Πρόεδρος της Πολωνίας

Με το Χρυσό Κλειδί της Πάφου τιμήθηκε ο Πρόεδρος της Πολωνίας

 Σε μια σεμνή ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, ο Δήμος Πάφου τίμησε με το Χρυσό Κλειδί της πόλης τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ο οποίος επισκέφτηκε την Πάφο, συνοδευόμενος από την σύζυγο του, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.  

1

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Πολωνίας είπε πως η επίσκεψη του στην πόλη της Πάφου αποτελεί «εξέχουσα τιμή» την οποία η Τοπική Αρχή και οι πολίτες της Πάφου αναγνωρίζουν. Αυτό, είπε “που θεωρώ ότι προσδίδει στην επίσκεψη σας στην πόλη μας ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι η χώρα σας, στο υψηλότερο επίπεδο, στέλλει με έγκυρο τρόπο μήνυμα στήριξης των πολωνικών αρχαιολογικών αποστολών οι οποίες για 56 χρόνια διενεργούν ανασκαφές στην αρχαία Πάφο”.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αυτή, πρόσθεσε, η υψηλού συμβολισμού πράξη, δηλώνει και αποδεικνύει έμπρακτα τις ευαισθησίες του ιδίου, της Κυβέρνησης της Πολωνίας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε πως είναι κρίσιμο οι θεμελιακές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του Ουμανισμού να καλλιεργηθούν και δυναμώνουν σε αυτές τις χώρες προκειμένου να ανθίσουν η πραγματική πρόοδος και ανάπτυξη. Είπε ακόμη πως με αυτή τη στρατηγική επιλογή θα καταστεί δυνατό «η Ευρώπη και οι χώρες μας να προστατευθούν, έμμεσα αλλά αποτελεσματικά, από τα μαζικά κύματα προσφύγων που προκαλούν οι θρησκευτικές και πολιτικές συγκρούσεις αλλά και η οικονομική υπανάπτυξη η οποία ταλανίζει αρκετές από τις χώρες αυτές».

Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως προσβλέπει ότι διεθνούς εμβέλειας πολωνικές εταιρείες θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν να αναπτύξουν δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, χρησιμοποιώντας ως βάση την Πάφο. Ακολούθως αναφέρθηκε και στον ισχυρό δεσμό μεταξύ της Πάφου και της Πολωνίας που είναι η αρχαιολογία. Η συνεχιζόμενη, είπε, από το 1965 δράση πολωνικών αρχαιολογικών αποστολών στη Νέα Πάφο, την αρχαία πρωτεύουσα της Κύπρου, συνιστά μια ξεχωριστή πολιτιστική συνδρομή με διεθνές εκτόπισμα από μια μεγάλη χώρα της κεντρικής Ευρώπης προς μια μικρή χώρα της Μεσογείου.

2

Πρόσθεσε πως οι μεγάλες μορφές Καζίμιρ Μιχαλόφσκυ και Βίκτορ Αντρέι Ντασιέφσκυ, ο οποίος το 1994 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης της Πάφου και οι συνεχιστές τους Χένρυκ Μέυζα και Ευδοξία Παπουτσή – Βλαντύκα, άφησαν και αφήνουν μέσα από το επίμοχθο έργο των αποστολών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και του Γιαγκελόνιου Πανεπιστημίου της Κρακοβίας, ένα ευδιάκριτο αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία αυτής της μικρής πόλης. Ως Τοπική Αρχή της Πάφου δηλώνουμε ισχυρά δεσμευμένοι να ενισχύσουμε την αρωγή μας στο έργο της ενοποιημένης Αρχαιολογικής Αποστολής των δύο κορυφαίων πολωνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Πάφου. 

Στην συνέχεια ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως σε ειδική απόφαση που λήφθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάφου αποφάσισε όπως του  απονεμηθεί το Χρυσό Κλειδί της Πόλεως Πάφου, “σε  ανταπόδοση της τιμής να επισκεφθεί την πόλη της Πάφου, σε αναγνώριση και ανάδειξη του γεγονότος ότι η Δημοκρατία της Πολωνίας και η Κυπριακή Δημοκρατία πιστεύουν στις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού ως ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε  ευγνώμονα αναγνώριση της μεγάλης και μακρόχρονης συμβολής των Αρχαιολογικών Αποστολών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και του Γιαγκελόνιου Πανεπιστημίου της Κρακοβίας στην ανακάλυψη, επιστημονική μελέτη και ανάδειξη αρχαιοτήτων στη Νέα Πάφο με παγκόσμια αξία”.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ακόμη, αναφέρθηκε στην επισφράγιση των ισχυρών δεσμών Δημοκρατίας της Πολωνίας-Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορους τομείς και στην έκφραση της ομόθυμης βούλησης της Τοπικής Αρχής της Πάφου να αναπτύξει σχέσεις αμοιβαίου και ουσιαστικού οφέλους με οργανισμούς και φορείς της Πολωνίας.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πάφου και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πάφου για την επίδοση του Χρυσού Κλειδιού της πόλης. Το εκλαμβάνω, σημείωσε, ως μια ένδειξη μεγάλης αγάπης που έχουν οι κάτοικοι της Πάφου προς τους Πολωνούς. Ο κ. Ντούντα ανέφερε πως στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο ήρθε σε επαφή με πολλούς συμπατριώτες του, οι οποίοι του εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από την διαμονή τους στην Κύπρο.  Όπως ανέφερε, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του προέρχονται από την Κρακοβία, η οποία για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελεί μια παλαιά πόλη. Κρατώντας, συνέχισε, στο χέρια το κλειδί της Πάφου «σκύβω το κεφάλι, αφού έχω να κάνω με την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

3

Πρόσθεσε πως αυτός είναι ο λόγος που η αρχαιολογική πολωνική αποστολή από το 1965 είναι παρούσα συνεχώς στην Πάφο. Είμαι, είπε “πολύ ευχαριστημένος που οι Πολωνοί αρχαιολόγοι συμβάλουν στο έργο της ανακάλυψης των αρχαιοτήτων που αποτελούν το θεμέλιο του  ευρωπαϊκού πολιτισμού”. Ο Πρόεδρος της Πολωνίας ανέφερε πως μετά το πέρας της τελετής θα επισκέπτονταν το μέρος όπου διεξάγονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές ώστε να δει πως δουλεύουν οι Πολωνοί αρχαιολόγοι και πως είναι η καθημερινότητα τους.

Ευχαρίστησε ακολούθως τον Δήμαρχο Πάφου για την φιλόξενη στάση απέναντι τους, ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία ερευνητικού κέντρου για την αρχαιολογία που θα ενισχύσει, όπως είπε, την πολωνική αρχαιολογική αποστολή στην Πάφο. Επανέλαβε την αναφορά του Δημάρχου Πάφου, ότι στο συνέδριο της Κρακοβίας που πραγματοποιήθηκε το 1364, ένας από τους αρχηγούς των τότε ευρωπαϊκών Βασιλείων που έλαβαν μέρος ήταν ο Πέτρος Α’ της Κύπρου, με αποτέλεσμα η γενέτειρα του να μπορεί να θεωρηθεί και ως τόπος – αφετηρία των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Πολωνίας. 

4

Ανέφερε τέλος πως μετά την λήξη της προεδρικής του θητείας, θα επισκεφτούν με τη σύζυγό του την Πάφο ως τουρίστες, ενώ κάλεσε τους συμπατριώτες του να επισκεφτούν το νησί και ιδιαίτερα την Πάφο. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πάφο, ο Πρόεδρος της Πολωνίας επισκέφτηκε επίσης τα περίφημα ψηφιδωτά της Πάφου, καθώς και την Αρχαία Αγορά της πόλης, όπου διενεργούνται ανασκαφές από την πολωνική αρχαιολογική αποστολή. 

ΚΥΠΕ

Home