Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

 Μed7: Η δεύτερη ανάγνωση της Συνόδου

Του Στέλιου Στυλιανού
- 16.06.2019

 Μed7: Η δεύτερη ανάγνωση της Συνόδου

Thumbnail
Τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας και η ισχυρή στήριξη από Μακρόν και Κόντε

Τα επόμενα βήματα της καλείται να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα η Λευκωσία μετά και τα θετικά σημεία καταδίκης των τουρκικών παραβιάσεων στην κοινή διακήρυξη των Med7 το βράδυ της Παρασκευής 14/6. 

Η κυπριακή Κυβέρνηση παίρνοντας στήριξη από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην σύνοδο θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Ιουνίου με σημαντικό όπλο της φαρέτρα της με στόχο αφού τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενδεχομένως να ζητηθεί η λήψη μέτρων κατά εταιρειών που συνδράμουν στις ενέργειες αυτές.

 Οι αρχηγοί των Κρατών Μελών που συμμετείχαν στον σύνοδο εκτός από την στήριξη που παρείχαν στην Κυπριακή Δημοκρατία για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έδωσαν και την στήριξη τους στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα στην Κοινή Διακήρυξη γίνεται λόγος για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη συνολική λύση του Κυπριακού, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. 

Σημαντική η στήριξη Μακρόν-Κόντε

Ως ιδιαίτερα βαρύνουσα θεωρείται η στήριξη που πήρε η Κύπρος τόσο από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όσο και από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, καθώς το γεγονός ότι στην κυπριακή ΑΟΖ δραστηριοποιούνται εταιρείες από τις χώρες τους τους κάνει να έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου επισημαίνοντας μάλιστα  ότι η ΕΕ δεν θα επιδείξει καμία αδυναμία.

Παράλληλα ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε την πλήρη υποστήριξη του στην Κύπρο επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα Κυριαρχικά της δικαιώματα και να προχωρήσει σε όποιες δραστηριότητες θεωρεί πως είναι προς όφελος της χώρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Με βάση τα παραπάνω η κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εφησυχασμό καθώς ο στόχος είναι να πετύχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μαζική στήριξη για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας λόγω των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Άγγιξε την Τουρκία

Τέλος, σημειώνεται ότι η Κοινή Διακήρυξη φαίνεται να έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί παρενέργειες στην Τουρκία, καθώς μέσα από ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την διακήρυξη ως προκατειλημμένη, επισημαίνοντας ότι είναι εκτός πραγματικότητας και αντιτίθεται στη διεθνή νομοθεσία.

Home