Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το μέλλον των κομμάτων και των Αρχηγών τους 

Του Στέλιου Στυλιανού
- 02.06.2019

Το μέλλον των κομμάτων και των Αρχηγών τους 

Thumbnail
Τα δεδομένα στα κόμματα μια εβδομάδα μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Αλλαγές στο κομματικό χάρτη έφεραν οι Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής με τα κόμματα να έχουν ήδη ξεκινήσει την ανασκόπηση της επόμενης μέρας, σε μια προσπάθεια να μελετήσουν τα επόμενα βήματα τους αλλά και τις προοπτικές στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

H Offsite αναλύει τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στο πολιτικό χάρτη, παρουσιάζοντας ποια δεδομένα άφησε σε κάθε κόμμα η εκλογική αναμέτρηση, καθώς επίσης και το τι θα πρέπει να προσέξουν τα  κόμματα αλλά και οι Αρχηγοί τους έτσι ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεως.

Η μάχη ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για την πρωτιά 

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής έφεραν εκ νεου στην επιφάνεια μάχη για την πρωτιά ανάμεσα στα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, με το κόμμα της Πινδάρου να καταφέρνει να  διατηρήσει την πρωτιά αν και έχασε εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014. 

Μαλιστα στην Εζεκία Παπαϊωάννου σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την πρωτιά έριξαν στην μάχη και Τουρκοκύπριο υποψήφιο θέλοντας να πετύχουν όσο το δυνατόν περισσότερη προσέλκυση από τους Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία στήριξαν την υποψηφιότητα Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, χωρίς ωστόσο ούτε το γεγονός να δίνει ώθηση για πρωτιά του κόμματος. 

Η επόμενη μέρα στα δύο κόμματα έχει την δική της σημασίας καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί τους έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας να κάνουν τον δικό τους απολογισμό. Καταρχάς, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι αυτός που θα πρέπει να κάνει πρώτος την κριτική της θητείας του, καθώς σε ένα χρόνο από σήμερα είναι το εκλογικό συνέδριο του κόμματος, στο οποίο θα πρέπει να γίνει ανάλυση της τελευταίας πενταετίας στο κόμμα. 

Μάλιστα μετά και τις καλοκαιρινές διακοπές θα αρχίσουν και οι διάφορες σχολές σκέψεις εντός ΑΚΕΛ να προετοιμάζουν πιθανούς υποψηφίους οι οποίοι θα μπορούν να ηγηθούν του κόμματος τα επόμενα χρόνια.

Στην αντίπερα όχθη στην Πινδάρου ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει τον χρόνο μέχρι και τις Βουλευτικές του 2021 να δουλέψει με στόχο να αποτρέπτει περαιτέρω πτώση ποσοστών του κόμματος, αλλά και να διατηρήσει την πρωτιά σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι παρά την φθορά εξουσίας κράτησε τον ΔΗΣΥ στα ψηλα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Η επόμενη μέρα για Νικόλα -Σιζόπουλο

Οι Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής έφεραν χαμόγελα τόσο στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ όσο και στο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής επιτρέπει τόσο στον Νικόλα Παπαδόπουλο όσο και στον Μαρίνο Σιζόπουλο να συνεχίσουν την δική τους πορεία στα κόμματα χωρίς να μπορεί για την ώρα κανείς να τους αμφισβητήσει.

Σημαντικό ορόσημο και για τους δύο ωστόσο κρίνονται οι Βουλευτικές εκλογές του 2021,καθώς από την μια ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα πρέπει να αποδείξει ότι η νεοιδρυθείσα Δημοκρατική Παράταξη δεν έκανε μεγάλη ζημιά στο ΔΗΚΟ και από την άλλη ότι το ποσοστό του 14% που πήρε στις Ευρωεκλογές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ  αλλά και στους πολίτες που εκφράζουν τις θέσεις του κόμματος και ότι δεν οφείλεται σε δανεικές ψήφους από το Κίνημα Αλληλεγγύη και την Ελένη Θεοχάρους.  

Τόσο το ΔΗΚΟ όσο και ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχουν στραμμένη την προσοχή τους προς τα ποσοστά της ΔΗΠΑ καθώς αυτα μπορεί να αποτελέσουν αντίπαλος δέος προς τους απογοητευμένους ενδεχομένως για αντάρτικο από στελέχη του ΔΗΚΟ.

Στην ΕΔΕΚ τώρα ο Μαρίνος Σιζόπουλος απαλλαγμένος από το άγχος της όποιας αμφισβήτησης συνεχίζει την πορεία του στο κόμμα, με στόχο να αποδείξει στις Βουλευτικές του 2021 ότι το ποσοστό του κόμματος οφείλεται κυρίως στην σωστή οργανωτική δουλειά και στις θέσεις του Κινήματος και όχι στις όποιες δανεικές ψήφους ήρθαν από πολίτες οι οποίοι ψήφισαν ΕΔΕΚ φοβούμενοι την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Η πορεία Χρυσής Αυγής δείχνει και αυτή του ΕΛΑΜ;

Στο ΕΛΑΜ τώρα το κόμμα συνέχισε στις Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής την ανοδική του τάση από το 2009 τόσο σε ποσοστά όσο και σε πραγματικό αριθμό ψήφων. Το ερώτημα που τίθεται επί τάπητος στην περίπτωση του κόμματος είναι κατά πόσο έχει φτάσει το «ταβάνι» του σε ψήφους η εάν έπεται συνέχεια. 

Σημειώνεται πάντως ότι το αδελφό κόμμα του ΕΛΑΜ, η Χρυσή Αυγή  στην Ελλάδα μετά από μια ανοδική πορεία είχε στις Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής μεγάλη κάθοδο, με αποτέλεσμα να αναμένεται στις Βουλευτικές εκλογές ποιά πορεία τελικά θα ακολουθήσει το ΕΛΑΜ.

Η αποχή φούσκωσε την ΔΗΠΑ 

Την δική της εμφάνιση και επίσημα στο πολιτικό σκηνικό έκανε την περασμένη Κυριακή και η Δημοκρατική Παράταξη. Το κόμμα του Μάριου Καρογιάν κατάφερε στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση να πάρει περίπου 10 χιλιάδες ψήφους

Οι ψήφοι αυτοί μπορεί να πρόσφεραν στην ΔΗΠΑ ένα ποσοστό το οποίο θα επέτρεπε είσοδο στην Βουλή αν οι εκλογές ήταν Βουλευτικές, ωστόσο δεν μπορούν να της προσφέρουν σιγουριά καθώς το ποσοστό του κόμματος φούσκωσε λόγω και της μεγάλης αποχής. Στην ΔΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσουν την οργανωτική δουλειά με στόχο την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων που θα της επιτρέπουν την καθαρή είσοδο στο νέο  Εθνικό Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΛΑΜ το 2016 πήρε 3.6% και συνολικά 13041 ψήφους. 

Παράλληλα στην ΔΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν υπόψη και το γεγονός ότι ψήφοι που πήρα από άλλους κομματικούς χώρους μπορεί να επιστρέψουν στον βάση τους.

lillikas

Αβέβαιο μέλλον για Λιλλήκα, Περδίκη και Θεοχάρους

Αβέβαιο πρέπει να θεωρείται το μέλλον των κομμάτων Συμμαχίας Πολιτών, Κινήματος Οικολόγων αλλά και Αλληλεγγύη με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Συγκεκριμένα σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο Συμμαχία και Οικολόγοι δεν κατάφεραν να πάρουν ποσοστό που να τους επιτρέπει τουλάχιστον σε κοινή συμπόρευση την είσοδο τους στην νέα βουλή το 2021. 

Μάλιστα τα δύο κόμματα θα πρέπει να μελετήσουν το επόμενο διάστημα τις προοπτικές συνέχισης της συνεργασίας τους ή εάν θα συνεχίσουν μοναχικούς δρόμους, καθώς με τα σημερινά δεδομένα η παραμονή τους στην νέα Βουλή μόνο σίγουρη δεν πρέπει να θεωρείται.

Τέλος, στην Αλληλεγγύη μετά και την επιστροφή της Ελένης Θεοχάρους στην Κύπρο, από το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για συνέχισης της Κοινοβουλευτικής παρουσίας μετά το 2021 σε ένα χρονικό σημείο μάλιστα που αποχωρεί από την Προεδρία της Βουλής το στέλεχος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης. 

Το αν θα επιλέξει ωστόσο η Αλληλεγγύη να πορευθεί στις βουλευτικές του 2021 αυτόνομα ή εάν θα αποφασίσει να συνεργαστεί με άλλο κόμμα είναι για την ώρα θέμα ανοιχτό.

Home