Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μενέντεζ: Εξαιρετική στιγμή για νέα σχέση Kύπρου με ΗΠΑ-Δύση

Offsite Team -
16.04.2019

Μενέντεζ: Εξαιρετική στιγμή για νέα σχέση Kύπρου με ΗΠΑ-Δύση

Thumbnail
Οι δηλώσεις του Ρόμπερτ Μενέντεζ μετά τη συνάντηση με τον ΠτΔ

Σε εξαιρετική στιγμή για την Κύπρο, ώστε να υπάρξει μια καινούρια μέρα στις σχέσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Δύση, αναφέρθηκε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Νέας Ιερσέης Ρόμπερτ Μενέντεζ, ύστερα από συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο εξαιρετική και είπε ότι σε αυτήν συζητήθηκαν πολλά, σημαντικά θέματα, ενώ σημείωσε τη μακρά σχέση που έχει ο ίδιος με την Κύπρο.

 

«Συζητήσαμε για πολλά σημαντικά θέματα, (όπως για) τη στρατηγική ασφάλειας και την ενεργειακή στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη συνεχιζόμενη σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ, για θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής στην περιοχή, για οικονομικά ζητήματα και για την αλλαγή της δυναμικής στην τραπεζική ζώνη της Κύπρου», ανέφερε.  

 

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο είχαν μια πολύ εκτενή και πολύ θετική συνομιλία και ότι προσβλέπει στη συνέχιση της εμβάθυνσης της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου.

 

«Θεωρώ ότι αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για την Κύπρο για να υπάρξει μια καινούρια μέρα στις σχέσεις της, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Δύση», ανέφερε.  

Αισιοδοξία Κυβέρνησης για άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ για τα οπλικά συστήματα

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε αισιοδοξία για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ.  

Σημείωσε ότι ο κ. Μενέντεζ κατέθεσε μαζί με τον Γερουσιαστή Ρούμπιο νομοθετική πρόταση στο Κογκρέσο για τον τερματισμό του αποκλεισμού, του εμπάργκο, που είχε επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κύπρο σχετικά με οπλικά συστήματα.  

« Πράγματι, χωρίς το θέμα να είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός, η πολιτική σημασία αυτού του εμπάργκο, που ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί σε άλλη εποχή, σήμερα είναι παραφωνία στη στρατηγικής σημασίας σχέση με τις ΗΠΑ», ανέφερε.  

Ερωτηθείς κατά πόσο ρωτήθηκε ο βουλευτής πότε θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και το πολύ σημαντικό είναι πως έχει κατατεθεί νομοθετική πρόταση που προέρχεται και από τις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στην Αμερική, κάτι που ενισχύει τις πιθανότητες και δίνει το στίγμα ότι πρόκειται για εθνική υπόθεση για την Κύπρο και τις ΗΠΑ.  

Συμπλήρωσε ότι στη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Μενέντεζ ανασκοπήθηκαν η στρατηγική σχέση και οι συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ένα κράτος που εγγυάται τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και ιδιαίτερα το Ισραήλ, αλλά και για τον ρόλο που παίζει ως μια προέκταση της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.  

 

Σημείωσε ότι όλα αυτά εξυπηρετούν και το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, ιδιαίτερα αφού τώρα πλέον ενισχύεται και με συγκεκριμένα ενεργειακά συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.  

«Όλο αυτό το πλέγμα σχέσεων συζητήθηκε στη συνάντηση και υπάρχει συμφωνία ότι έχουμε μια ιστορική καμπή στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και έχουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ενδυνάμωση τους, όπως είναι και η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, χωρίς αυτό να επηρεάζει σε οποιονδήποτε βαθμό τις καλές σχέσεις που έχουμε και με άλλες δυνάμεις σύμφωνα και με τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ», σημείωσε.  

 

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο το αίτημα να εξεταστεί με προσοχή το ζήτημα της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, κατανοώντας τη θέση την οποία παίρνουν γενικά οι ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα  με το μα παραμείνει ξεκάθαρο ότι στην Κύπρο τυχόν αλλαγή  του καθεστώτος της  ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα η οποία υπάρχει τα τελευταία χρόνια.  

Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι ζητήθηκε η συνδρομή ώστε να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή και να καμφθεί η άτεγκτη στάση της Τουρκίας, η οποία δεν συνεργάζεται στην προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.  

«Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και μέσω του γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος είναι ένας πολύ καλός φίλος της Κύπρου, υπολογίζουμε ότι θα συνεχιστεί όχι μόνο στο επίπεδο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και στα κοινοβουλευτικά σώματα, ιδιαίτερα στη Γερουσία, η καλή δουλειά που γίνεται για τις κυπροαμερικανικές σχέσεις», είπε.  

Τόνισε επίσης ότι ο κ. Μενέντεζ είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα για την Κύπρο.  

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες που κάνει εδώ και παρά πολλά χρόνια για την επίλυση του Κυπριακού και για το δίκαιο του κυπριακού ελληνισμού, αλλά ταυτόχρονα και για την προσπάθεια που καταβάλλει διαχρονικά, και τελευταίως με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, για τη βελτίωση και αναβάθμιση της κυπρο-αμερικανικής σχέσης», είπε.  

Προδρόμου: Άψογη συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ σε θέματα διέλευσης κεφαλαίων

Ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Μενέντεζ σε αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μετά την οικονομική κρίση έγιναν ριζικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι πάντα υπάρχει συνεννόηση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για μια γενικότερη πολιτική πρόβλεψης και πρόνοιας, ώστε να αποφεύγονται οι εστίες ύποπτων συναλλαγών.  

«Το σύστημα Κύπρου έχει οχυρωθεί με αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει, με ενέργειες τις οποίες έχει πάρει η Κεντρική Τράπεζα, ώστε να περιοριστούν όσο είναι δυνατό τα περιθώρια για διέλευση παράνομης προέλευσης κεφαλαίων που έχουν να κάνουν είτε με την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, είτε με τη χρηματοδότηση εμπορίου ναρκωτικών, όπλων κ.ο.κ.», ανέφερε.  

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει δείγματα ότι συντάσσεται με τη διεθνή νομιμότητα. Είπε επίσης πως ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Μενέντεζ, ότι για το θέμα του σχεδίου επενδύσεων που προβλέπει και παραχώρηση πολιτογράφησης, λαμβάνονται μέτρα και ασκούνται ελέγχοι, ενώ παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε διαδικασία εργοδότησης διεθνών οίκων που θα εξασφαλίζουν την ακεραιότητα του συστήματος, αφού σε καμιά περίπτωση η Κυβέρνηση δεν θέλει η χώρα να προσφέρεται για οποιαδήποτε είδους ενοχλητική δραστηριότητα και διέλευση κεφαλαίων.  

Τόνισε ότι η  Κύπρος είναι ευθυγραμμισμένη, και ότι ο Πρόεδρος συζήτησε με τον κ. Μενέντεζ, την άψογη συνεργασία που υπάρχει με αρμόδια σώματα των ΗΠΑ.

Home