Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μέρα επαφών Λουτ με Αναστασιάδη - Τατάρ

Offsite Team
- 01.12.2020

Μέρα επαφών Λουτ με Αναστασιάδη - Τατάρ

Thumbnail
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό ενόψει Πενταμερής - Έρχεται Κύπρο και ο Δένδιας την Παρασκευή

Στην Κύπρο βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζειν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο της εξαγγελίας του Αντόνιο Γκουτέρες για την Πενταμερή Διάσκεψη.

Η κυρία Λουτ είχε χθες συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο που ασχολούνται με το Κυπριακό ενώ σήμερα  θα συναντηθεί πρώτα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στις 11 το πρωί και μετέπειτα η ώρα 19:00 το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη , ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στην Αθήνα.

Σημειώνεται πάντως ότι μετά την μετάβαση Λουτ στην Αθήνα και συγκεκριμένα την Παρασκευή όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων της Digitaltv το βράδυ της Δευτέρας, φτάνει στην Κύπρο για συντονισμό ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σειρά των συναντήσεων της κ. Λουτ με τους δυο ηγέτες δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θέλει να διαπιστώσει και η ίδια τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ως προς την συνέχιση των συνομιλιών.

Ως γνωστόν, από την ημέρα εκλογής του, ο Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνει την ιδέα για λύση δύο κρατών, μια ιδέα που σιγοντάρει και από την πλευρά της η Άγκυρα.

Η επαφή της κ. Λουτ με τον Ερσιν Τατάρ αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την διάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο κατά πόσον το πλαίσιο συζήτησης κατά την Πενταμερή θα αφορά την συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα ή εάν η τουρκική και τ/κ πλευρά εννοούν αυτά που διακηρύττουν δημοσίως και θα θέσουν στο τραπέζι την λύση δύο κρατών.

Πάντως, από πλευράς του Νίκου Αναστασιάδη τονίζεται πως η Πενταμερής δεν πρέπει να εκφύγει από το πνεύμα της συνάντησης του Βερολίνου,

Παράλληλα, η ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζει πως η πραγματοποίηση της Πενταμερούς δεν συνεπάγεται και αυτόματα επανέναρξη διαπραγματεύσεων ενόσω η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο κάτι που αναμένεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναφέρει και στην κυρία Λουτ.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η τελευταία τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ για τα του Κυπριακού στις 20 Νοεμβρίου, έτυχε διπλής ερμηνείας αφού όταν ρωτήθηκε για την δήλωση του Τούρκου Προέδρου περί λύσης δύο κρατών απάντησε «προφανώς, στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών και κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, κάθε μέρος έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που θέλει.

Στόχος μας προς το παρόν είναι να μπορέσουμε να φέρουμε τα μέρη μαζί και να ξαναρχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε πριν από λίγους μήνες», κάτι που ουσιαστικά διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι το ερμηνεύουν ότι (α) τα Ηνωμένα Έθνη ανεξαρτήτως των θέσεων των δύο πλευρών θα προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της Πενταμερούς Διάσκεψης και (β) ότι τα Ηνωμένα Έθνη άφησαν το παράθυρο ανοιχτό για «νέες ιδέες».

Πάντως, η Πενταμερής Διάσκεψη, σύμφωνα με πολίτικες εκτιμήσεις, αναμένεται ότι θα συγκληθεί εντός Ιανουαρίου 2021

Τι συζητήθηκε στο Βερολίνο

Υπενθυμίζεται ότι, η προοπτική για Πενταμερή Διάσκεψη δημιουργήθηκε στο Βερολίνο όταν στις 25/11/2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, επαναβεβαίωσαν την δέσμευση τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο έξι σημείων που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.

Παράλληλα Αντόνιο Γκουτέρες στην συνάντηση του Βερολίνου καθόρισε το θέμα της ισότητας η οποία καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του 1991. Τέλος επαναβεβαίωσε το πλαίσιο της λύσης ως ΔΔΟ. 

Home