Μετά το Oruç Reis αποσύρονται Barbaros-Yavuz από τη Κυπριακή ΑΟΖ;

Μετά το Oruç Reis αποσύρονται Barbaros-Yavuz από τη Κυπριακή ΑΟΖ;

Η κίνηση «καλής θέλησης» από την Τουρκία ενόψει και της Σύνοδου Κορυφής

Στην Κυπριακή ΑΟΖ παραμένουν μέχρι και σήμερα τα δυο πλοία της Τουρκίας Barbaros και Yavuz.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros παραμένει στην Κυπριακή ΑΟΖ τον τελευταίο ενάμιση μήνα όπου και πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες στα θαλάσσια τεμάχια 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ, μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου που λήγει και η παράνομη Navtex.

1

Όσο αφορά το γεωτρύπανο Yavuz αυτό παραμένει από τον Απρίλιο στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 6, με την ισχύουσα Navtex να λήγει σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, παραμένοντας ερωτηματικό αν θα ανανεωθεί η όχι.

2

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή (13/9) το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, καθώς δεν ανανεώθηκε η τελευταία Navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία, η οποία έληξε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Το τελευταίο χαρτί της Τουρκία στη σκακιέρα της διπλωματίας;

Καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρηθεί η μη ανανέωση της Navtex για το Oruç Reis, αφού εντός Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα 24-25 είναι προγραμματισμένη η ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα εξεταστούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μια πιθανή λίστα με κυρώσεις σε βάρος της.

Μάλιστα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας έσπευσε να διαμηνύσει σε δηλώσεις του ότι είναι υπέρ του διαλόγου και των καλών σχέσεων με τις γείτονες χώρες.

Επί τοις ουσίας η Τουρκία άφησε να ολοκληρωθεί η παράνομη Navtex του Oruç Reis προφανώς ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ούτως ώστε να την «βγάλει καθαρή» από τις πιθανές κυρώσεις.

Ερωτηματικό όμως παραμένει τι θα πράξει με τις άλλες δυο Navtex που είναι σε ισχύ στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Tags
Home