Μετά τους Λαβρόφ/Πομπέο στην Κύπρο και ο Μισιέλ - Βλέπει ΠτΔ

Μετά τους Λαβρόφ/Πομπέο στην Κύπρο και ο Μισιέλ - Βλέπει ΠτΔ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βλέπει τον ΠτΔ λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη ειδική συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

Νέα εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη στην Κύπρο μέσα σε ένα δεκαήμερο αφού μετά τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, το νησί μας βρίσκεται από χθες και  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ. Τον κ. Μισιέλ θα υποδεχτεί ο ΠτΔ στο Προεδρικό Μέγαρο στις 9:20 σήμερα το πρωί. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Ήρθε ο Λαβρώφ, ήρθε και ο Πομπέο! Τι μας είπαν… (Crash Test)

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέπτεται την Κύπρο λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη ειδική συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου που θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Όπως δήλωσε την Τρίτη ο ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας, ‘’η επίσκεψη Μισιέλ προστίθεται σε σειρά σημαντικών επαφών από μέρους της Κυβέρνησης όπως των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, τις επαφές του Προέδρου με τον κ. Μισιέλ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο κα Μέρκελ και άλλους αξιωματούχους. Επαφές υπήρξαν και σε επίπεδο ΗΕ, θυμίζω την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  στον ΓΓ των ΗΕ, την τηλεφωνική τους επικοινωνία και την απάντηση του ΓΓ στην επιστολή.

Είναι περίοδος έντονης διπλωματικής κινητικότητας που επιβάλλουν οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και η ορθή προετοιμασία της ειδικής συνόδου στις 24 του μηνός’’, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σεντώνας. 

Η Λευκωσία αναμένεται ξεκάθαρες τοποθετήσεις και στάση αλληλεγγύης από τον κ. Μισιέλ για τις προκλήσεις της Τουρκίας, κάτι που εξέφρασε και σε χθεσινές δηλώσεις του στην Αθήνα μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση ανέφερε ότι το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά της ΕΕ».  Τόνισε δε ότι όλη η Ευρώπη εκφράζει την αλληλεγγυή της, γιατί θεωρεί ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να τυγχάνουν σεβασμού και «αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μου εδώ, να επαναλάβω αυτό το μήνυμα».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι πρέπει «να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο. Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές. Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

Home