Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταρρύθμιση ΤΑ: Κλείνουν τις εκκρεμότητες μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Offsite Team -
18.11.2021 - 14:48

Μεταρρύθμιση ΤΑ: Κλείνουν τις εκκρεμότητες μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Εντός χρονοδιαγραμμάτων η ολοκλήρωση των νομοσχεδίων

Σε πολύ θετικό πνεύμα συνεργασίας, συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για τα νομοσχέδια Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου αλλά και του Προέδρου της Επιτροπής Άριστου Δαμιανού, έχουν επιλυθεί σημαντικά ζητήματα και η συζήτηση είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων, δηλαδή για ψήφιση των νομοσχεδίων πριν από το τέλος του έτους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Νουρής είπε πως κινούμαστε με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, με το οποίο κινηθήκαμε και στις προηγούμενες συναντήσεις, δηλαδή μέσα σε ένα πνεύμα συναίνεσης, σημειώνοντας στα «αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει στους εαυτούς μας για να υπάρξει κατάληξη στα νομοσχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Έκανε λόγο για «ακόμα μια παραγωγική συνεδρία», λέγοντας πως έγινε κατορθωτό να υπάρξουν συγκλίσεις σε μια σειρά από θέματα, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει κατάληξη και σε κάποια θέματα που χρήζουν διευκρινίσεων, που όπως είπε «πλέον περιορίζονται σε ελάχιστους αριθμούς».

Ο κ. Νουρής, ανέφερε ότι κατά την συνεδρία της Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα θα ασχοληθούν με αυτές τις τελευταίες εκκρεμότητες, ενώ είπε ότι συμφωνήθηκε και ορίστηκε μια πρόσθετη συνεδρία στις 29 Νοεμβρίου «για να διαμορφώσουμε τις τελικές μας θέσεις στον Περί Κοινοτήτων Νόμο».

«Πλέον είναι η ώρα των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η Κυβέρνηση έχει δείξει ότι και την βούληση έχει και την επιθυμία να προχωρήσουμε στη βάση των συμφωνημένων αρχών στον εξορθολογισμό και στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε.

Τα όποια επιμέρους θέματα, συνέχισε, αφορούν κατά κύριο λόγο τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν είτε δια τροπολογιών, είτε με διαφοροποίηση κάποιων θέσεων τους.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην Ένωση Δήμων και στην Ένωση Κοινοτήτων, λέγοντας πως με τη στάση τους δείχνουν ότι «δεν είναι δογματικοί, ότι είναι πραγματιστές, ότι είναι ρεαλιστές».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τον αριθμό των δήμων ο κ. Νουρής είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα «εκ των πραγμάτων φαίνεται να είναι το τελευταίο στην ημερήσια διάταξη, όπως τίθεται για να επιλυθεί».

Δεν είναι θέμα κόκκινων γραμμών αλλά «θέμα να πρυτανεύσει η λογική στη βάση της επιχειρηματολογίας και στη βάση βεβαίως των μελετών που έγιναν». Όλοι μας, είπε, θέλουμε μια αυτοδιοίκηση, η οποία την επόμενη ημέρα δεν θα αντιμετωπίζει προβλήματα και για να μην γίνει αυτό «θα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

Σε σχέση με το θέμα των εσόδων από τις άδειες κυκλοφορίας, ανέφερε πως με εισήγηση της Κυβέρνησης έχουν αποσυνδέσει το έσοδο από τα τέλη κυκλοφορίας και καθορίστηκε το ποσό των 117 εκ. ευρώ ως χορηγία. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη ξεκινήσει η συγγραφή το συγκεκριμένου άρθρου μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Οικονομικών για να σταλεί στη Βουλή και να ενσωματωθεί στη νομοθεσία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, στις δικές του δηλώσεις είπε αρχικά πως σήμερα έγινε ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της γεφύρωσης των διαφορών σε ανοικτά ζητήματα της μεταρρύθμισης. Έχει υπάρξει σύγκλιση ότι από την απώλεια των εσόδων από ζητήματα που αφορούν τις άδειες κυκλοφορίας, με ειδικές ρυθμίσεις την νομοθεσία θα διασφαλιστεί ότι η Ένωση Δήμων θα λαμβάνει 117 εκ. ευρώ, όπως ήταν και η αρχική συναντίληψη του Υπουργείου Εσωτερικών με την Ένωση Δήμων.

Είπε ακόμη πως έχει ξεκαθαρίσει ότι τα ζητήματα των σχολικών εφορειών θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης κατά την μεταβατική περίοδο με τον ορίζοντα που υπάρχει να είναι εντός 5ετίας σε ότι αφορά τη διαφοροποίηση του καθεστώτος και τη μετάβασή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Δαμιανού είπε πως το σύνολο των ζητημάτων που αφορούσαν την οικονομική πτυχή έχει σήμερα ξεκαθαρίσει και έχει συμφωνηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

Επομένως, παραμένουν για τη συνεδρίαση της 25ης Νοεμβρίου τα θέματα της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, της συνένωσης τοπικών αρχών, του αριθμού των συμβούλων, της διαδικασίας εκλογής Δημάρχων και Αντιδημάρχων και των αρμοδιοτήτων, μαζί και με κάποια ζητήματα απορρέοντα της σημερινής συνεδρίασης που είναι συναφή, πρόσθεσε.

Άρα, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, από τον κατάλογο των 15 ζητημάτων που παραμένουν ανοικτά, τα 9 από τα 10 έχουν συμφωνηθεί και το 10ο έχει κατ΄ αρχήν συμφωνηθεί για να επικυρωθεί στη συνεδρία στις 25 Νοεμβρίου.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως έχει συμφωνηθεί ότι ο αριθμός της σύνθεσης των Συμβουλίων και η αναλογία διαφοροποιείται με 10 μέλη προερχόμενα από τους Δήμους και 6 αντί 5 προερχόμενα από τις Κοινότητες, με την επιπρόσθετη ρύθμιση ότι θα προεδρεύει των επαρχιακών συμβουλίων προερχόμενος από τον μητροπολιτικό Δήμο και θα αναπληρώνεται από εκπρόσωπο των Κοινοτήτων.

«Πρόθεση και δική μας και όλων των κομμάτων παραμένει να βρεθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις και να οδηγηθούν στην Ολομέλεια στο μέτρο του δυνατού όσο πιο συμφωνημένα είναι εφικτό νομοσχέδια», είπε, και πρόσθεσε πως τα κόμματα διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλουν τροπολογίες. Πρόσθεσε πως το θέμα βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε πως σήμερα συζητήθηκαν σημαντικότατα θέματα και ξεκαθαρίστηκαν σημαντικές εκκρεμότητες. Ανάμεσα σε άλλα σημαντικά έχει ξεκαθαριστεί και η δομή του Επαρχιακού Συμβουλίου, και αναμένεται να ολοκληρωθούν τα κρίσιμα ζητήματα στις επόμενες συνεδριάσεις μαζί με μια επιπρόσθετη για συζήτηση τον Νόμο περί Κοινοτήτων. Εκεί, όπως είπε, θα μπούμε στα όντως πιο δύσκολα όπου θα χρειαστεί «περαιτέρω συναίνεση, περαιτέρω προσπάθεια και περισσότερη μαγκιά».

«Το πιο σημαντικό από τη σημερινή μας συνεδρία είναι ότι, από τα 15 ανοικτά ζητήματα που είχαμε, έχουν παραμείνει μόνο πέντε και ενώ θέματα που ήταν υπό συζήτηση και είχαν να κάνουν με αρμοδιότητες ή σχέσεις δήμων και κοινοτήτων, θεωρώ ότι σήμερα προχωρήσαμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα», είπε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, στις δικές του δηλώσεις είπε πως σήμερα διευκρινίστηκε το ποσό της κρατικής συνεισφοράς στους προϋπολογισμούς των Δήμων. Όπως είπε, σήμερα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα και υπάρχει ρητή δέσμευση πως το ποσό αυτό θα είναι 117 εκ. ευρώ, κάτι που ικανοποιεί την Ένωση Δήμων.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο κ. Βύρας είπε ακόμη πως σήμερα συζητήθηκε το θέμα των σχολικών εφορειών, των εσωτερικών ελέγχων των Δήμων, στα οποία η συζήτηση βρίσκεται, όπως σημείωσε, στον σωστό δρόμο. Στο θέμα των σχολικών εφορειών, είπε απαντώντας σε ερώτηση, αν δεν υπάρξει τροπολογία από κάποιο κόμμα, θα συνεχιστεί η πρόνοια του νομοσχεδίου, με ένα μεταβατικό στάδιο πέντε χρόνων όταν οι αρμοδιότητες τους θα περάσουν στις δημοτικές επιτροπές που θα λειτουργούν ως σχολικές εφορείες.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης είπε πως για τα θέματα του Περί Κοινοτήτων Νόμου έχει αποφασιστεί ότι θα πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη συνεδρία της Επιτροπής στις 29 Νοεμβρίου για συζήτηση των θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν μέσα από μια προσπάθεια να βρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home