Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταρρύθμιση Τ.Α.: «Παίζει» το νούμερο των Δήμων από 17 έως 20

Του Στέλιου Στυλιανού -
01.02.2022

Μεταρρύθμιση Τ.Α.: «Παίζει» το νούμερο των Δήμων από 17 έως 20

Ξεκινά το πάρε - δώσε ανάμεσα σε κόμματα για τις τελικές συνενώσεις

Στις 24 Φεβρουαρίου είναι πλέον στραμμένα τα βλέμματα για να διαφανεί τελικά ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των Δήμων που θα προκύψουν για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ποιες  εν τέλει θα είναι συνενώσεις που θα προκύψουν. 

Όπως ανέφεραν στην Offsite μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για τον τελικό αριθμό αλλά και για τις συνενώσεις αφού μέχρι και την Ολομέλεια της 24ης Φεβρουαρίου μπορεί να υπάρξουν ανατροπές.

Μάλιστα όπως σημειώνεται η στάση κομμάτων να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια τόσο για τον τελικό αριθμό Δήμων που επιθυμούν όσο και για αριθμό τροπολογιών για συνενώσεις Δήμων φαίνεται να είναι ένα και ένα χαρτί το οποίο θα χρησιμοποιήσουν στις παρασκηνιακές διεργασίες που θα ακολουθήσουν μέχρι και την Ολομέλεια με το πάρε - δώσε να αποτελεί μέρος του «παιχνιδιού».

Από 17 μέχρι 20 οι Δήμοι

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο όπως είχε αποφασιστεί στην επιτροπή Εσωτερικών με την προηγούμενη της σύνθεση προνοούσε 20 Δήμους (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ), ενώ με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται ότι οι Δήμοι θα κυμανθούν ανάλογα και με το ποιες τροπολογίες υπερψηφιστούν από 17 μέχρι και 20.  

Συγκεκριμένα κατά την χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Εσωτερικών η μοναδική επαρχία στην οποία υπήρχε διαφοροποίηση σε σχέση με τις συνενώσεις ήταν αυτή της Αμμοχώστου όπου τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας δύο Δήμων.

Συγκεκριμένα ο πρώτος Δήμος να αποτελείται από Αγία Νάπα, η Σωτήρα, το Λιοπέτρι, το Αυγόρου και η Άχνα, ενώ ο δεύτερος δήμος  από το Παραλίμνι, τη Δερύνεια, το Φρέναρος και την Αχερίτου. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο όπως συμφωνήθηκε κατά την προηγούμενη σύνθεση της επιτροπής Εσωτερικών προνοούσε 3 Δήμους με  το Παραλίμνι να είναι αυτόνομος Δήμος, και η Δερύνεια μαζί με Φρέναρος και Αχερίτου. Η νέα τροπή όσον αφορά την επαρχία Αμμοχώστου φέρνει την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ το οποίο δεν αποδέχεται την συνένωση Δερύνειας με Παραλίμνι.

Παράλληλα στην επαρχία Λευκωσίας ανοιχτό παραμένει τι θα γίνει με τον Δήμο Στροβόλου ο οποίος με την σημερινή μορφή του νομοσχεδίου  παραμένει αυτόνομος, ενώ υπάρχουν τροπολογίες μέσα από τις οποίες συνενώνεται είτε με τους Δήμους Λευκωσίας, Αγλαντίας, Αγίου Δομετίου και Έγκωμης (Μητροπολιτικός Δήμος), είτε με τους Δήμους Λακατάμιας και Τσερίου. Μάλιστα αν τελικά υπάρξει συνένωση του με άλλους Δήμους μειώνει τους Δήμους της Πρωτεύουσας από 5 σε 4.

Στην Λάρνακα ανοικτό παραμένει ακόμα εάν ο Δήμος Αραδίππου θα συνενωθεί με τον Δήμο Λάρνακας και Λειβαδιών ή θα παραμείνει αυτόνομος όπως είναι και η τροπολογία του ΔΗΣΥ κάτι που φαίνεται να προκρίνουν και άλλα κόμματα. Σε περίπτωση μάλιστα που η τροπολογία του ΔΗΣΥ εγκριθεί οι Δήμοι της Επαρχίας θα είναι 5. 

Στην επαρχία Λεμεσού την ίδια ώρα άνοιξε η συζήτηση το τελευταίο διάστημα για περαιτέρω μείωση των Δήμων με την ενοποίηση του Δήμου Ύψωνα με τον Δήμο Πολεμιδιών με κοινότητες κάτι που αν τελικά προχωρήσει θα φέρει την μείωση των Δήμων της επαρχίας από 4 σε 3.

Τέλος στην Επαρχία Πάφου ανοικτό παραμένει ακόμα εάν ο Δήμος Γεροσκήπου θα παραμείνει αυτόνομος ή εάν θα υπάρξει συνένωση του με τον Δήμο Πάφου.

Την ίδια ώρα αντιδράσεις στο υπουργείο Εσωτερικών φέρνει και η πρόθεση της Επιτροπής για δημιουργία Ακάμα με την προσθήκη ουσιαστικά κοινοτήτων του Ακάμα στον Δήμο Πέγειας καθώς όπως τονίζεται το επόμενο διάστημα αναμένεται το πολεοδομικό σχέδιο Ακάμα με τις κοινότητες της περιοχής να έχουν διαφορετικό σχέδιο από ότι οι περιοχές της Πέγειας. 

Τα σενάρια πάντως ως έχουν αυτή την στιγμή για την επαρχία της Πάφου είναι δύο είτε 4 Δήμοι με αυτόνομο τον Δήμο Γεροσκήπου είτε 3 με τον Δήμο να συνενώνεται με τον Δήμο Πάφου

Καταληκτικά στην βάση και των πιο πάνω αναμένεται οι νέοι Δήμοι να είναι ακόμα και 17 με συνδυασμό θετικών ψήφων σε τροπολογίες όπως ήταν και η θέση της Κυβέρνησης με τις συνενώσεις ωστόσο να είναι διαφορετικές από αυτές που είχε στο αρχικό νομοσχέδιο το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός των νέων Δήμων να φτάσει μέχρι και τους 20. 

Home