Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταρρύθμιση ΤΑ: Προειδοποιούν με παραιτήσεις Κοινοτάρχες

Offsite Team -
11.11.2021 - 13:28

Μεταρρύθμιση ΤΑ: Προειδοποιούν με παραιτήσεις Κοινοτάρχες

Η Ένωση Κοινοτήτων άναψε φωτιές στην επιτροπή Εσωτερικών

Συνεχίστηκε σήμερα στην επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής  η συζήτηση για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι τα ανοιχτά ζητήματα που απαιτούν πολιτική απόφαση είτε διαβούλευση των αρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών με τις ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων αντίστοιχα έχουν περιοριστεί στα 15 ζητήματα.

Εκκρεμούν όπως είπε μεταξύ άλλων θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείρηση των παραλιών αλλά και την διαχείρηση χώρων πρασίνου και μια σειρά από ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας.

Όπως τόνισε ο κύριος Δαμιανού μέ βάση τον οδικό χάρτη που καθόρισε η επιτροπή τα ανοιχτά ζητήματα θα ολοκληρωθούν στις 18 Νοεμβρίου στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής ενώ έχει συναποφασιστεί ότι στις 25 Νοεμβριου να συζητηθούν η διεξαγωγή ή όχι δημοψηφισμάτων όπως επίσης και οι συνενώσεις τοπικών αρχών αλλά και ο τελικός αριθμός των Δήμων.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ανέφερε μάλιστα ότι εαν κινηθούν στα πλαίσια που έχουν τεθεί θα γίνει κατορθωτό να οδηγηθούν τα 3 νομοσχέδια στην Βουλή για ψήφιση εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και διακυβεύματα για τις κοινότητες και αρκετά αιτήματα είναι ενώπιον της Επιτροπής προς εξέταση και απηύθυνε έκκληση προς τις τοπικές κοινωνίες να ανταποκριθούν μεταφέροντας και τις δικές τους θέσεις, αλλά πρόσθεσε, την ίδια ώρα δεν είναι θεμιτό να δίνονται τελεσίγραφα, απευθύνοντας έκκληση εκ μέρους και όλων κομμάτων να επιδειχθεί υπομονή, λέγοντας ότι θα έρθει και η ώρα των προτάσεων και τροπολογιών και στόχος είναι η λειτουργική ρύθμιση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών γιατί η μεταρρύθμιση είναι αναγκαιότητα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Θέμα με Ένωση Κοινοτήτων

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αίσθηση προκάλεσε η θέση της Ένωσης Κοινοτήτων δια στόματος του Προέδρου της Ανδρέα Κιτρομίλη ότι κάποια κοινοτικά Συμβούλια εξέφρασαν την πρόθεση τους για μαζικές παραιτήσεις σε περίπτωση που περάσει η μεταρρύθμιση με τη σημερινή της μορφή. 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας είπε πως υπάρχουν βασικά θέματα στα οποία η Ένωση έχει διαφορές και διαφωνίες με τα νομοσχέδια για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως είπε ένα από τα θέματα αυτά είναι οι συνενώσεις Κοινοτήτων με Δήμους, σε περιπτώσεις που οι ίδιες οι Κοινότητες αντιδρούν. Ένα άλλο θέμα αφορά το θέμα της υδατοπρομήθειας, η οποία μεταφέρεται από τις Κοινότητες στους επαρχιακούς οργανισμούς.

Το θέμα αυτό, όπως είπε, θα επηρεάσει πάρα πολύ τη λειτουργία των Κοινοτήτων, ιδιαίτερα των ορεινών με αύξηση του κόστους στους κατοίκους. Εξέφρασε την ελπίδα πως τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα κόμματα θα ανταποκριθούν στις ανησυχίες και θα προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση.

Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε Κοινοτάρχες χωριών που δεν αποδέχονται την συνένωση με Δήμους σκέφτονται να προχωρήσουν σε παραιτήσεις με τις επόμενες εβδομάδες να κρίνονται καθοριστικές στην βάση και της τελικής μορφής των Νομοσχεδίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την Ένωση Κοινοτήτων οι μισές από τις Κοινότητες που βάση των νομοσχεδίων συνενώνονται με Δήμους διαφωνούν. 

Την ίδια ώρα η Ένωση Κοινοτήτων προχωρεί σε επαρχιακές συνελεύσεις και δεν αποκλείει ακόμα και την πρόταση για μαζικές παραιτήσεις των Κοινοτικών συμβουλίων στις περιπτώσεις που δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις της. 

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας είπε ότι στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για την οικονομική αυτονομία και τα νέα δεδομένα, οι Δήμοι κατάθεσαν τις απόψεις τους.  

Ανέφερε ότι φαίνεται μέσα από την συζήτηση ότι τα έσοδα που θα μεταφερθούν στους Δήμους από τις άδειες κυκλοφορίας δεν θα είναι €120 εκ. όπως ήταν η αρχική θέση αλλά λιγότερα και ως εκ τούτου επειδή πιθανό να βρεθούν οι Δήμοι προ εκπλήξεως, αποφασίστηκε να κληθεί το ΥΠΟΙΚ για να δώσει ξεκάθαρη απάντηση.

Ο κ. Βύρας είπε ότι πιθανό οι Δήμοι να έχουν σημαντική μείωση εσόδων και επειδή δεν πρέπει να αφήνονται περιθώρια παρερμηνειών και παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις, πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο ποσό. Σε ό,τι αφορά την δημοτική αστυνομία ο κ. Βύρας είπε ότι ενώ οι Δήμοι είναι επιφορτισμένοι με διάφορες εξουσίες, δεν έχουν τα άτομα για στελέχωση και άρα επειδή το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις πρέπει να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία και να υπάρχει κατάληξη.

Οι δηλώσεις Βουλευτών

Ο Νίκος Σύκας του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το κόμμα του παραμένει πιστό στην αδήριτη ανάγκη για μεταρρύθμιση και θα συνεχίσει τις προσπάθειες σε συναινετικό κλίμα με προτεραιότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών. Ανέφερε ότι και ο ΔΗΣΥ καλεί την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων να κινηθούν με στόχο την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, να σκεφτούν την εξυπηρέτηση των πολιτών και αυτός να είναι ο μοναδικός στρατηγικός στόχος όλων.  

Ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι τα θέματα είναι αρκετά αλλά το κλίμα είναι θετικό και υπάρχει διάθεση από όλους για θετική έκβαση μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Αν χρειαστεί χρόνος για παραπάνω συζήτηση για μεγαλύτερη συνεννόηση είπε, θα το δούμε.

Αναφέρθηκε στην απόσταση από πλευράς Ένωσης Κοινοτήτων και σε λιγότερο βαθμό από την Ένωση Δήμων σε θέματα που τους αφορούν και άπτονται των δικαιωμάτων τους, προσθέτοντας ότι σε πνεύμα συνεννόησης θα στηρίξουμε τις επιθυμίες τους, αλλά στόχος είναι να έχουμε μεταρρύθμιση που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.  

Ο Μαρίνος Μουσιούττας από την ΔΗΠΑ είπε ότι το κλίμα είναι πολύ καλό και βαίνουμε με βάση τα χρονοδιαγράμματα και στόχος είναι να τηρηθούν, όπως αποφασίστηκε.

Ανέφερε ότι στις δύο συνεδριάσεις που απομένουν θα συζητηθούν τα θέματα που εκκρεμούν και τα ακανθώδη ζητήματα, δηλαδή οι συνενώσεις και τα δημοψηφίσματα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν συνεχιστεί η συζήτηση, τα νομοσχέδια μέσα στο Δεκέμβρη θα αχθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Ο κ. Μουσιούττας είπε ότι θα υπάρξει συνέργεια με τους υπόλοιπους για να βρούμε λύσεις αλλά κάποια ζητήματα, τόνισε, είναι αδιαπραγμάτευτα.

Home