Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μέτρα στήριξης αγροτών ζητούν μέλη της Επιτροπής Γεωργίας

Offsite Team -
26.05.2020 - 19:13

Μέτρα στήριξης αγροτών ζητούν μέλη της Επιτροπής Γεωργίας

Thumbnail
Ο Υπ. Γεωργίας παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τα 20 στοχευμένα μέτρα για τον αγροτικό τομέα

Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας καλούν την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επέφεραν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<  

 Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τα 20 στοχευμένα μέτρα για τον αγροτικό τομέα που λήφθηκαν προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία και τα οποία θα έχουν δαπάνη 20 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Η Επιτροπή Γεωργίας, κατά τη συνεδρία της, ζήτησε ενημέρωση για τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα λόγω της έξαρσης της πανδημίας του ιού COVID-19 καθώς και τα σχετικά μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα που προτίθεται να λάβει η εκτελεστική εξουσία.  

Ο Υπουργός Γεωργίας  σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά απευθύνονται σε όλους τους αγρότες και στοχεύουν σε στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα.  

Αναφερόμενος στις ζημιές που προκλήθηκαν κατά την πρόσφατη χαλαζόπτωση, είπε ότι καταγράφονται οι ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία στις ορεινές περιοχές προσθέτοντας ότι οι πληγέντες θα στηριχθούν από το κράτος.  

Περαιτέρω ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι προχωρά ο ανασχεδιασμός του αγροτικού τομέα και σε συνεργασία με την ΕΕ, προωθείται το πρόγραμμα από το αγρόκτημα στο πιάτο, το οποίο είναι έμπνευση της Κύπριας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου.  

Ο κ. Καδής διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αποσκοπεί σε μείωση της παρέμβασης των εμπόρων μεταξύ παραγωγού – καταναλωτή και για να προωθηθούν καλλιέργειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον.  

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε ότι οι εξαγγελίες το κράτους προωθούνται με μεγάλη καθυστέρηση την ώρα που οι αγρότες δίνουν αγώνα επιβίωσης.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος εξέφρασε ικανοποίηση για τα γρήγορα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και το κόμμα του στηρίζουν τους αγρότες και τον αγροτικό τομέα.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης εξέφρασε την άποψη ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, πρόσθεσε ότι οι γεωργοί είναι σε απόγνωση και διατύπωσε τη θέση ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του ζήτησε βελτίωση του νέου σχεδίου διαχείρισης κινδύνων στην γεωργική παραγωγή, τη διεύρυνση των κριτηρίων και των προϋποθέσεων για ένταξη των παραγωγών στο σχέδιο αντιχαλαζικής προστασίας, και τη συνέχιση της διερεύνησης της δυνατότητας εξαγωγής αμνοεριφίων στο Ισραήλ. Ο κ. Πιττοκοπίτης κάλεσε την Εκτελεστική Εξουσία «ν’ αφήσει τις βαρύγδουπες διακηρύξεις και δεσμεύσεις και να προχωρήσει άμεσα σε έμπρακτα σε μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου».  

 Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας παρατήρησε ότι οι αγρότες χόρτασαν με εξαγγελίες και είναι η ώρα που πρέπει η Κυβέρνηση να υλοποιήσει προγράμματα.  Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ο αγροτικός τομέας πιέζεται επικίνδυνα και πως για να έχουν αξία τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα πρέπει να υλοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι το επόμενο τρίμηνο όπως ανακοινώθηκε και δόθηκε διαβεβαίωση από τον αρμόδιο Υπουργό στην Επιτροπή Γεωργίας.  

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε σε αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των Κυπρίων παραγωγών, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προωθηθεί τάχιστα το πρόγραμμα από το αγρόκτημα στο πιάτο.

ΚΥΠΕ

Home