Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μίλησαν για μεταναστευτικό πρόβλημα οι Βουλευτές στο Παρίσι

Offsite Team -
17.05.2022 - 16:42

Μίλησαν για μεταναστευτικό πρόβλημα οι Βουλευτές στο Παρίσι

Για το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος μίλησαν σε παρεμβάσεις τους η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Μαρίνα Νικολάου (επικεφαλής) και το Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χρύσης Παντελίδης, οι οποίοι συμμετείχαν σε Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τις μεταναστευτικές προκλήσεις, που διοργάνωσε η Γαλλική Γερουσία στο Παρίσι, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. 

Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι σε παρέμβασή της στο πλαίσιο συζήτησης για τα διδάγματα που αντλούνται από την μεταναστευτική κρίση, ιδιαίτερα υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, η κ. Νικολάου επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία για χρόνια βιώνει την απαράδεκτη εργαλειοποίηση από την Τουρκία ατόμων που αναζητούν άσυλο, με αποτέλεσμα να αποτελεί το κράτος μέλος με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού . Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη επίδειξης περισσότερης αλληλεγγύης και διασφάλισης μιας πιο ισοζυγισμένης κατανομής ευθύνης μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, μέσω της δημιουργίας ενός κοινού και δίκαιου Ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου.

Χαιρέτισε την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση, συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, και την παροχή καθεστώτος προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες και στήριξης στα κράτη μέλη που τους υποδέχονται. Επέκρινε, ωστόσο, την επιλεκτική ευαισθησία που επιδεικνύεται αναλόγως της προέλευσης των προσφύγων, αλλά και την επιλεκτική ανοχή έναντι χωρών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Τουρκία. Καταλήγοντας, η κ. Νικολάου υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη επένδυσης σε πολιτικές ενσωμάτωσης και στην αντιμετώπιση των γενεσιουργικών αιτιών των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, περιλαμβανομένων των πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων, στις οποίες συμμετέχει ή και ανέχεται η ΕΕ.

Ο κ. Παντελίδης, στο πλαίσιο συζήτησης αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επισήμανε ότι και η Κύπρος αντιμετωπίζει δυσανάλογα σημαντικές μεταναστευτικές προκλήσεις και ότι ο αριθμός αιτούντων και δικαιούχων ασύλου ανέρχεται στο 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ο κ. Παντελίδης στηλίτευσε την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από την Τουρκία, που αποδεδειγμένα ευθύνεται για την άφιξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο, μέσω των μη ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών, υπογραμμίζοντας ότι, για τον λόγο αυτό, καθίσταται απαραίτητη η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, ο κ. Παντελίδης τόνισε την επιβεβλημένη  ανάγκη θέσπισης ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού συντονισμού, καθώς και τη σημασία της συμβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύναψη σχετικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Ο κ. Παντελίδης ευχήθηκε τέλος, την κατάληξη σύντομα σε συμφωνία επί ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών και να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των κρατών πρώτης υποδοχής, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού ευθύνης, καταλήγει η ανακοίνωση της Βουλής.

ΚΥΠΕ

Ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση του Κυβερνητικού σχήματος

Offsite Team -
02.07.2022 - 08:50

Ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση του Κυβερνητικού σχήματος

Αναλαμβάνει και επισημα καθήκοντα ο πρώτος υφυπουργός Πολιτισμού - Παραδίδει 5 υφυπουργεία ο Αναστασιάδης

Συσκέψεις, σημαντικές συναντήσεις, τελετή διορισμού του 1ου Υφυπουργού Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαπιστευτήρια Πρέσβεων και εγκαίνια έργων που ανεγέρθηκαν προς όφελος της κοινωνίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου, στις 9:15 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελετή διορισμού του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Γιάννη Τουμαζή.

>>> Διαβάστε επίσης: ΕΔΕΚ: Με ανοιχτές διαδικασίες επιλέγει υποψήφιο Πρόεδρο

Με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τη μεταρρύθμιση του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος αποτελούσε σημαντικό μέρος του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, που περιελάβανε τη δημιουργία πέντε Υφυπουργείων.

Στις 11:00 το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού  αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Ηλία Δημητρίου και τη Γραμματέα κα Γιαννούλα Κυριακίδου και τον Πρόεδρο του  ΕΠΟΕ ΕΟΣΕΚ κ. Αντώνη Χρυσοστόμου, οι οποίοι θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χρηματικές επιταγές προς στήριξη των πυρόπληκτων των ορεινών περιοχών Λάρνακας και Λεμεσού.

Την Τρίτη, 5 Ιουλίου, στις 9:30 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει σύσκεψης για τον κατώτατο μισθό και τη γονική άδεια. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ  και ΔΕΟΚ.

Η εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους η οποία παρά το γεγονός ότι έφθασε στο τελικό στάδιο εντούτοις δεν ολοκληρώθηκε λόγω του αδόκητου θανάτου της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Την Τετάρτη, 6 Ιουλίου, στις 9:30 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ στις 7:30 το βράδυ της ίδιας μέρας, o Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εγκαινιάσει το Κέντρο του Πολίτη, στην Ξυλοφάγου.

Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου, στις 9:15 o Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ κα Ελίζα Φερέιρα. Η συνάντηση θα γίνει στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών.

Στις 10:45 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια των Πρέσβεων της Λιβύης, της Σλοβακίας και της Κούβας, ενώ στις 7:30 το βράδυ θα εγκαινιάσει το περιφερειακό αθλητικό στάδιο της ΔΟΞΑΣ, στην Περιστερώνα.

Την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, στις 10:15 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομικών και της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε.

Home