Μήνας... ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Κυπριακό

Μήνας... ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Κυπριακό

Εκπρόσωπος ΗΕ: «Παραμένουμε στην Κύπρο για 53 χρόνια, δεν μπορούμε απλά να φύγουμε αύριο»
Εν αναμονή της Έκθεσης Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η στασιμότητα στο κυπριακό πρόβλημα είναι επιβεβαιωμένη, και οι όποιες διαβουλεύσεις φαντάζουν ένα αρκετά μακρινό σενάριο. Εξάλλου, και οι δύο πλευρές έχουν αναγνωρίσει πως με τα σημερινά δεδομένα και τον «Πορθητή» να παραμένει στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν υπάρχει κοινό έδαφος για συνομιλίες.

Παράλληλα, το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος φαίνεται να αναγνωρίζει και η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Συγκεκριμένα, η κα Λουτ δεν φαίνεται να έχει δώσει οποιαδήποτε σημεία που να προμηνύουν την επόμενη της κάθοδο στο νησί, με τις διαβουλεύσεις για συμφωνία στους όρους αναφοράς να παραμένουν στο «κενό».

Επιπλέον, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο μας ρεπορτάζ, υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια που δυσκολεύουν της επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό μέχρι και το 2023. Ένα από αυτά είναι και το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης ενόψει και της επικείμενης Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας περί τα τέλη Ιουνίου.

Εξάλλου, οι δύο ηγέτες είχαν ξεχωριστές συναντήσεις μέσα στον Απρίλιο με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όπου και συζήτησαν την επικείμενη έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ειρηνευτική δύναμη.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε εκ νέου χθες στον βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, την ανάγκη παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο υπό την παρούσα της μορφή, προκειμένου να συνεχίσει να διασφαλίζεται η ειρήνη και σταθερότητα στο νησί. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, με την Κυβέρνηση Τραμπ να προτείνει περικοπή κονδύλια και επανεξέταση του ρόλου της δύναμης σε χώρες όπου δεν υπάρχουν εξελίξεις προς επίλυση των διαφορών. 

Σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή, η νέα αυτή προσέγγιση των ΗΠΑ δεν φαίνεται να επηρεάζει τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, με διπλωματικές πηγές ωστόσο να αναφέρουν στην Offsite, πως υπάρχει το ενδεχόμενο μετεξέλιξης της δύναμης από στρατιωτική σε αστυνομική ή και παρατηρητική.

Εξάλλου, η νέα «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα με πρωτοστάτη των «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, υποστηρίζει πως τα καθήκοντα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες της πρέπει να επαναξιολογηθούν και να μετατραπεί από στρατιωτική σε πολιτική. Όπως υποστηρίζει ο κ. Οζερσάι, δεν υπάρχει ο κίνδυνος μίας στρατιωτικής έντασης μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα στη νεκρή ζώνη της Δένειας, αλλά και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της από την Τουρκία, καταδεικνύουν την κρισιμότητα του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. 

Home