Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μηνύματα κομμάτων για 57η επέτειο βομβαρδισμού Τηλλυρίας

Offsite Team -
08.08.2021 - 19:45

Μηνύματα κομμάτων για 57η επέτειο βομβαρδισμού Τηλλυρίας

Ανακοινώσεις από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Με αφορμή την 57η επέτειο από το βομβαρδισμό της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία, κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα. 

Ακολουθούν αυτούσια:

Διακήρυξη Δημοκρατικού Συναγερμού για τους βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία 

 

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το ανεξίτηλο στη μνήμη μας γεγονός του  βομβαρδισμού αμάχων το 1964 στην περιοχή της Τηλλυρίας από την τουρκική πολεμική αεροπορία και μάλιστα με απαγορευμένα χημικά όπλα.

 

Μια επίθεση κατά αμάχων, μια θηριωδία άνευ προηγούμενου, ένα ακόμη έγκλημα της Τουρκίας και της πολεμικής της μηχανής που όχι μόνο δεν πρέπει να τυγχάνει εορτασμών αλλά θα τη στιγματίζει για πάντα.  

Οφειλόμενος και διαρκής την ίδια ώρα, είναι ο φόρος τιμής και η ευγνωμοσύνη όλων μας προς τους ηρωικά πεσόντες εθνοφρουρούς και πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν το πατρώο έδαφος.

ΑΚΕΛ: 57 χρόνια από τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας

 

Το ΑΚΕΛ αποτίνει φόρο τιμής στους πεσόντες και στα θύματα των τουρκικών βομβαρδισμών της Τηλλυρίας, κατά τον Αυγούστου του 1964, που αποτελεί άλλη μια σελίδα αίματος και πόνου στην κυπριακή Ιστορία. Η επιδρομή της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας μάλιστα εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ, βύθισε την περιοχή της Τηλλυρίας στο αίμα και την καταστροφή. Η τουρκονατοϊκή επιδρομή του 1964 εντάσσεται σε μια περίοδο έντασης των εθνικισμών και των διακοινοτικών αντιπαραθέσεων στο νησί, παράλληλα με την κλιμάκωση των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών για διαμελισμό του νησιού και επιβολής του διαβόητου Σχεδίου Άτσεσον.  

Όλη εκείνη την περίοδο, το ΑΚΕΛ αναδείχθηκε ως δύναμη κινητοποίησης του λαού για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αδέσμευτης πολιτικής της. Παράλληλα, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων της Κύπρου με το Κίνημα των Αδεσμεύτων και τη σοσιαλιστική κοινότητα, από όπου η Κυπριακή Δημοκρατία είχε πολύτιμη αλληλεγγύη και στήριξη στην υπεράσπιση της κρατικής της υπόστασης. Παράλληλα, ΕΔΟΝίτες, ΑΚΕΛιστές και στελέχη του Λαϊκού Κινήματος, όπως ο Κουσουλίδης μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, ο Αστανιός, ο Καρεκλάς, ο Εικοσάρης, ο Φτωχόπουλος και άλλοι, έσπευσαν μαζί με δεκάδες άλλα παιδιά του λαού μας προς υπεράσπιση της πατρίδας από την επιδρομή της Τουρκίας.  

Η 57η επέτειος των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας συνιστά κι αυτή υπενθύμιση ότι η μόνη εγγύηση ειρήνης και ασφάλειας για τον κυπριακό λαό είναι μια Κύπρος ελεύθερη, ενωμένη και ανεξάρτητη, πατρίδα για όλα τα παιδιά της. Σε μια φάση που ο τόπος βρίσκεται μπροστά από τον κίνδυνο οριστικού διαμελισμού της πατρίδας μας, το ΑΚΕΛ απευθύνει κάλεσμα κινητοποίησης προς όλο τον κυπριακό λαό. Για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή, τον εποικισμό και τους ξένους κηδεμόνες.

ΔΗΚΟ: Επίκαιρα τα διδάγματα της ιστορίας και αναλλοίωτοι οι στόχοι της Τουρκίας

 

Ήταν Αύγουστος του 1964, όταν η Τουρκική αεροπορία έσπειρε τον όλεθρο και την καταστροφή στην περιοχή της Τηλλυρίας. Δεν είχε ωστόσο καταφέρει να λυγίσει το αγωνιστικό εθνικό φρόνημα των Ελληνοκυπρίων.  

57 χρόνια μετά, συνεχίζουμε να τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς, εθνοφρουρούς και πολίτες, που αγωνίστηκαν με απαράμιλλη αυτοθυσία, προασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία.  

Όπως και τότε έτσι και σήμερα, η Τουρκία επιδίωκε και συνεχίζει να επιδιώκει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας του Κυπριακού Ελληνισμού.  

Η απελευθέρωση και η λύση του Κυπριακού πρέπει να περνούν μέσα από τη θωράκιση, την προάσπιση και τη διασφάλιση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Με αυτό τον αγώνα, τιμούμε την ηρωική θυσία των νεκρών μας.  

Η Τηλλυρία αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας στόχο για την Τουρκία και παρά την σφοδρή επιθετικότητα κατά τους βομβαρδισμούς, η αντίσταση των ελληνοκυπρίων δεν είχε καμφθεί.  

Αυτό είναι ένα βασικό μήνυμα που σήμερα, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Διακήρυξη ΕΔΕΚ για την 57η επέτειο βομβαρδισμών της Τηλλυρίας 

Η 57η μαύρη επέτειος των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας, επιβάλλει την απότιση φόρου τιμής στους κατοίκους της περιοχής που με την ηρωική τους αντίσταση, θυσία, αγώνες και προσφορά κατάφεραν να αποτρέψουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 1964 οι άμαχοι κάτοικοι της Τηλλυρίας βομβαρδίστηκαν από την τουρκική αεροπορία με βόμβες ναπάλμ, δεχόμενοι έτσι το μεγαλύτερο βάρος της τουρκικής επιθετικότητας που επιθυμούσε την κατάληψη της περιοχής και τη δημιουργία ενός μεγάλου προγεφυρώματος με επίκεντρο τα Κόκκινα. Η επίτευξη αυτών της των στόχων θα της επέτρεπε την μεταφορά στρατού και οπλισμού ώστε να ολοκληρώσει την επεκτατική της πολιτική με κατάληψη της Κύπρου και ενσωμάτωσή της στην Τουρκία.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε πως η κρατική μας αξιοπρέπεια και ο σεβασμός απέναντι στους ήρωές μας, δεν μας επιτρέπει να παραχωρείται εδώ και χρόνια άδεια στους Τούρκους εθνικιστές και τους οπαδούς της ΤΜΤ για να μεταβαίνουν διά μέσω των ελεύθερων περιοχών στα Κόκκινα για να πανηγυρίσουν τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της Τηλληρίας.

Απευθύνουμε και φέτος έκκληση στην Κυβέρνηση να μην επιτρέψει την διέλευση. Αυτό αποτελεί και την ελάχιστη απότιση φόρου τιμής προς όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να προασπίσουν την ελευθερία της περιοχής.

Home